Vrijzinnig Assen

VVP

Activiteiten

Activiteiten

Programma 2021

INSPIRATIEBIJEENKOMST MET STEVO AKKERMAN
Zondag 14 maart 14.30-16.15 uur. Apost. Genootschap.

Hoe weten we of we het 'het goede' doen? Bestaat er wel zoiets als 'goed'  en 'kwaad'? En wat doen we met de angst die sommige dilemma's kunnen oproepen, iets wat je de angst voor de vrijheid zou kunnen noemen? Trouw-journalist sprak over dergelijke vragen met schrijvers, filosofen, theologen en psychologen, wat resulteerde in het boek 'Wat is dan goed?' en in de tv-en krantenserie 'Waar ben je bang voor?' Bij ons vertelt hij wat die zoektocht hem gebracht heeft en hij gaat met ons in gesprek over de achterliggende vragen.
Stevo Akkerman is bekend door zijn doordachte en soms scherpe columns in dagblad Trouw.

 

 

Programma 2020

INSPIRATIEBIJEENKOMST MET HET HOFDUO
Zondag 9 februari 14.30-16.15 uur. Apost. Genootschap.

Twee jonge studenten van het Prins Claus conservatorium spelen de sterren van de hemel. De Iraanse Taraneh Pouryousef (fluit) en de Moldavische Greta Gutuleac (piano) brengen een prachtig repertoire ten gehore uit de barok, de klassieke periode en de romantiek. Hun muziek wordt afgewisseld met verhalen en beelden over Iran door Eva Koerselman. Zij brengt in januari 2020 een bezoek aan dit land.

 

INSPIRATIEBIJEENKOMST 'PREEK VAN DE LEEK'
Zondag 17 mei 14.30 -16.15 uur. Apost. Genootschap.

Stevo Akkerman is bekend door zijn, vaak scherpe, columns in dagblad Trouw en door zijn boek 'Het klopt wel, maar het deugt niet' waarin hij zich afvraagt of niet alleen de bankwereld, maar de hele maatschappij een 'amoreel universum' is geworden. Hij komt naar Assen met de vraag: 'Als niet de bestemming van de reis ons doel is, maar het reizen zelf, wat valt er dan nog te zeggen over het verlangen om op pad te gaan? Iets drijft de moderne mens voort, maar wanneer dat een naam gegeven wordt verdwijnt het achter de horizon. Zo blijft de gelovige ongelovige onderweg.'

 

VERHALEN VERTELLEN
Donderdag 5 november 14.30-16.15 uur. De Open Hof.

Lang geleden, toen er nog geen internet was, geen t.v., geen mobiele telefoon, vertelden mensen elkaar verhalen. Gezeten bij het kampvuur, onder een schitterende sterrenhemel, kwamen de tongen los.
Peterine Kooijmans is een verhalenverteller van nu. Zij vertelt allerlei verschillende verhalen. Verhalen waarin u zichzelf zult herkennen, verhalen die een glimlach op uw gezicht brengen of die u zullen ontroeren. Zij doet dit met passie en met een levendige expressie. Zij laat ons ook graag de sores van alledag even vergeten!

 

 

Programma 2019

INSPIRATIEBIJEENKOMST MET JIDDISCHE MUZIEK EN CULTUUR
Zondag 17 maart 14.30- 16.15 uur. Dgz. kerk.

Het 'Duo Malka', bestaande uit Carla da Silva en Bunna Arends, vindt inspiratie en plezier in de joodse cultuur en bronnen van wijsheid. Musicerend en vertellend gaat dit duo met ons op zoek naar antwoorden die de joodse mystiek geeft op de grote vragen van het leven. De rijkdom aan inzicht en de schoonheid van de muziek ontroert en vervoert, en neemt ons mee naar een andere, bijzondere wereld.

 

HEILIGE ONRUST Een pelgrimage naar het hart van religie.
Donderdag 4 april 20.00-22.00 uur. Odd Fellowhuis.

Oude geloofszekerheden verdampen en veel mensen kunnen eigenlijk weinig meer met de traditionele geloofsleer. Frits de Lange schreef hierover een boek: ‘Heilige onrust, een pelgrimage naar het hart van de religie.’ Met name bedoeld voor hen die besef hebben van iets groters en sterkers dan zijzelf, maar dit moeilijk onder woorden kunnen brengen. De auteur komt hierover vertellen en neemt ons mee op die zoektocht naar de kern van geloven.

 

TIEN GEBODEN VOOR HET MILIEU
Woensdag 20 november 14.30-16.30 uur. Odd Fellowhuis.

Mensen worden zich bewust van het feit dat de manier waarop we met de aarde omgaan niet goed is. We moeten op zoek naar andere wegen. Het besef dat alles met alles samenhangt is van cruciaal belang om tot een duurzame levensstijl te komen. De tien geboden voor het milieu, samengesteld door Marjolein Tiemens-Hulscher, oprichtster van GroenGeloven kunnen hierbij een richtsnoer zijn.