Vrijzinnig Assen

VVP

Inspiratiebijeenkomsten

Inspiratiebijeenkomsten

Dit seizoen hebben we zeven keer een inspiratiebijeenkomst, een deel op zondagmiddag en een deel op een doordeweekse dag. We nodigen mensen uit die ons kunnen inspireren met kunst, muziek, filosofie en literatuur. De bijeenkomsten vinden plaats in het gebouw van het Apostolisch Genootschap, Selma Lagerlöflaan 5, tenzij anders vermeld.

DE JACOBSLADDER – MARIAN VAN CASPEL
De ladder verbindt de aarde met de hemel. Met deze symbolische betekenis komen we de ladder vaak tegen in oude en moderne kunst. Vaak is het een uitbeelding van Genesis 28, het verhaal van de Jacobsladder. Het droomvisioen van Jacob is door vele kunstenaars uitgebeeld, waaronder Rembrandt, Ribera en Chagall. Voor de hedendaagse kunstenaar Anselm Kiefer staat de trap voor de mystieke hemelreis uit de joodse Kaballa. Kunsthistorica Marian van Caspel neemt ons mee in de geschiedenis en de mystiek van de Jacobsladder.
Donderdag 30 september, 14.30 uur.

HET GOEDE EN DE ANGST – STEVO AKKERMAN
Hoe weten we of we 'het goede' doen? Bestaat er wel zo iets als 'goed' en 'kwaad'? En wat doen we met de angst die sommige dilemma’s kunnen oproepen, iets wat je angst voor de vrijheid zou kunnen noemen? De Trouw-journalist Stevo Akkerman sprak over dergelijke vragen met schrijvers, filosofen, theologen en psychologen, wat resulteerde in een boek en een televisieserie. Graag wil hij met ons hierover in gesprek. Nadat zijn komst meermalen niet kon doorgaan in de afgelopen seizoenen, kijken we uit naar zijn inspirerende lezing.
Zondag 10 oktober, 14.30 uur.

VERHALEN EN MUZIEK – PETERINE KOOIJMANS & MARJA 'T HART-WIJNHORST
Lang geleden toen er nog geen internet was, geen tv, geen mobiele telefoon, vertelden de mensen elkaar verhalen. Gezeten bij het kampvuur, onder een schitterende sterrenhemel, kwamen de tongen los. Peterine Kooijmans is verhalenverteller van nu. Ze vertelt allerlei verschillende verhalen. Verhalen waarin u zichzelf zult herkennen, verhalen die een glimlach op uw gezicht brengen of die u zullen ontroeren. Ze doet dit met passie en met een levendige expressie. Ze laat u graag de sores van alle dag even vergeten! Haar verhalen worden afgewisseld met muziek van Marja ’t Hart-Wijnhorst.
Donderdag 11 november, 14.30 uur.

DE KUNST VAN FRIDA KAHLO – MARGARET BREUKINK
In de wintermaanden toont het Drents Museum het werk van Frida Kahlo (1907-1954). Deze Mexicaanse kunstenares is beroemd geworden door haar indrukwekkende kunstwerken, een roerig leven en een bijzondere levensstijl. Een ernstig busongeluk bezorgde haar veel pijn, maar ze vond telkens de kracht om door te gaan. Wat ze meemaakte in haar leven wordt weerspiegeld in de zelfportretten die ze maakt. Het verhaal van Frida Kahlo wordt verteld en geïllustreerd door Margaret Breukink.
Donderdag 16 februari, 14.30 uur.

FILOSOFIE VAN HET BOERENVERSTAND – JAN WARNDORFF
Filosoof en humanisticus Jan Warndorff biedt een vernieuwende en bevrijdende levensfilosofie, met als motto: 'zie van zoveel mogelijk, zoveel mogelijk te houden'. Het leven zelf is een wonderbaarlijk mysterie; dus iets wat wij niet begrijpen. In de erkenning van onze onwetendheid schuilt zowel individuele vrijheid, als een aanmoediging om het leven en de wereld vooral lief te hebben. Deze filosofie van leven en liefde is geïnspireerd door met name het boeddhisme en José Ortega y Gasset (1883-1955), en helemaal geknipt voor het mondiale dorp van de 21ste eeuw.
Zondag 13 maart, 14.30 uur.

ZIN IN DE OUDERDOM – JAN VAN BAARDWIJK
We worden steeds ouder, maar de dominante waarde in onze maatschappij lijkt te zijn: zo lang mogelijk jong blijven. Ouderdom lijkt een niemandsland waarin men op zoek is naar zin en betekenis. Wat betekenen al die extra levensjaren? Hoe kijkt de samenleving naar ouderen en hoe kijken ouderen naar zichzelf? Over deze en andere vragen gaat Jan van Baardwijk met ons in gesprek. In Assen is Jan geen onbekende, hij is hier jarenlang predikant in de Adventskerk geweest. Samen met René Rosmolen schreef hij een boek: 'Zin in de ouderdom'.
Woensdag 20 april, 19.30 uur.

HARRY POTTER EN DE ZIN VAN HET LEVEN – HETTY ZOCK
Hoe komt het dat de vuistdikke boeken over Harry Potter zoveel mensen hebben aangesproken, van jong tot oud? Hetty Zock gaat met ons op zoek naar antwoorden. Zij is religiepsycholoog en namens de VVP verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Lezen kan dienen als ontspanning of om iets te leren, maar je ook op een andere manier naar jezelf doen kijken. Daarom gaat zij naast Harry Potter in op het lezen van boeken in het algemeen. Welk boek heeft uw leven veranderd? Wat is voor uzelf 'zinvolle' literatuur?
Zondag 15 mei, 14.30 uur.

Download het JAARPROGRAMMA

 

Deel dit