Vrijzinnig Assen

VVP

Durven

Durven

September 2021, een nieuw verenigingsseizoen is begonnen. We zijn hoopvol begonnen, met een startzondag en een kalender die vol staat met activiteiten.

De vorige seizoenen zijn voor een groot deel in het water gevallen. Nederland kreeg te maken met het fenomeen ‘lockdown’. Een lelijk woord en vooral een onprettige betekenis, met hinderlijke gevolgen. Steeds moest alles anders, in aangepaste vorm of helemaal afgelast. Erg jammer. Of is dat te negatief gesteld? Zouden we terugkijkend blij moeten zijn met al die strenge regels? Het heeft immers gewerkt, de meesten van ons zijn gelukkig niet besmet zijn geraakt.

Leven is durven, dat is het jaarthema van Vrijzinnig Assen. Een beetje cru gezegd: als je niks durft, is het de vraag of je wel echt leeft. Het hoort bij het leven, om vooruit te kijken en plannen te maken. Er is energie, we hebben er zin in!

De realiteit is dat corona, met alle bijbehorende dilemma’s, nog niet is verdwenen. Blijf je voor de veiligheid thuis, of neem je een risico om onder de mensen te kunnen zijn? Het kan zijn dat die vraag weer actueel wordt, ondanks alle vaccinaties. Als onverhoopt de cijfers stijgen, komt de vraag weer: wat doe ik wel, wat doe ik niet?

Het voelt niet goed om roekeloos of onverschillig te zijn. Tegelijk hoop ik dat we durven. We hebben het nodig, dat we elkaar opzoeken. We kunnen elkaar ontmoeten, samen in een zaal, of thuis bij iemand die de deur weinig uitkomt. Dat is zó belangrijk voor de geestelijke gezondheid van ons allen. Ontmoeting levert inspiratie, dat durf ik wel zo te stellen.

Jasper van der Horst

28-09-2021

Deel dit