Vrijzinnig Assen

VVP

Politiek

Politiek

Er was een tijd dat ik de politiek met positieve belangstelling volgde. Die tijd is niet zo lang geleden. Er is zelfs een tijd geweest dat ik mij zelf op het politieke pad begaf, langer geleden. Nu weet ik het niet meer.

Mijn basishouding ten opzichte van politiek en bestuur is altijd positief geweest. In een land als Nederland hebben we een goed functionerend systeem, zeker als je het vergelijkt met heel veel andere landen. Altijd staan er betrokken mensen op die zich willen inzetten voor idealen en voor het algemeen belang. Ik ben niet van het soort die politici ziet als egotrippers en zakkenvullers.

Nu weet ik het niet meer. Ik voel dat ik cynisch begin te worden, wat ik eigenlijk niet wil. Ik zie politici die verdelen in plaats van verbinden. Ik zie mensen die lang op hun positie blijven, terwijl hun beste tijd achter hen ligt. Ik zie mensen die hun positie verlaten, voordat het werk is gedaan. De koers wordt niet bepaald door idealen, maar door peilingen en vluchtige meningen. En door de angst om verkiezingen te verliezen, of het eigen gezicht. Intussen stapelen de vraagstukken zich op, die hoog nodig een antwoord nodig hebben, voorbij de waan van de dag.

Wat nu te doen? Wat zou mijn houding moeten zijn? Is er een manier van reageren die je vrijzinnig zou kunnen noemen?

Sommigen zeggen dat we de barricaden op moeten. Kerken en andere levensbeschouwelijke instellingen moeten zich mengen in het publieke debat.

Ik weet het niet. Misschien is het beter dat we ons er verre van houden. Niet omdat we cynisch zijn, of omdat het ons niks kan schelen. Integendeel, veel vrijzinnigen zijn maatschappelijk zeer betrokken.

Wat wij kunnen bieden is reflectie, een moment van bezinning. Een plek waar je even geen mening hoeft te geven, maar in alle rust met elkaar kunt beschouwen en overwegen. In vertrouwen dat het goed komt, al zien we het nu nog niet.

Jasper van der Horst

7-9-2021

Deel dit