Vereniging van Vrijzinnige Protestanten

VVP

Voltooid verleden tijd

Voltooid verleden tijd

Hij is er onsterfelijk mee geworden, met zijn gedicht 'Hebben en zijn'.
Wie kent niet die beginzinnen:
Op school stonden ze op het bord geschreven.
Het werkwoord hebben en het werkwoord zijn;

Dichter en publicist Ed Hoornik wordt dikwijls geciteerd, niet in de laatste plaats door leerkrachten van het lager onderwijs. Zo herinner ik mij nog haarscherp meester Rozema in de vierde klas –tegenwoordig groep zes- van de lagere school. Hij schreef welhaast zingend deze regels op het bord, om ons vervolgens iets bij te brengen over de diversiteit aan werkwoordsvormen en werkwoord tijden.

Pas veel later realiseerde ik mij hoe moeilijk de Nederlandse taal moet zijn voor hen die er niet mee zijn opgegroeid. Onregelmatige werkwoorden, ’t Kofschip, alliteraties, gunst, wat kan er een hoop gewerkt worden met woorden. En dan die tijden. O.v.t., de v.v.t ... De onvoltooid verleden tijd en de voltooid verleden tijd.

Juist dat laatste, de voltooid verleden tijd, stelde en stelt mij overigens nog steeds voor een raadsel. Taalkundig kan het dan volstrekt juist zijn, maar emotioneel of psychologisch klopt er natuurlijk niets van. Een verleden is nooit voltooid. Hoewel, bosjes mensen acteren wel graag op die wijze, we kennen vele uitdrukkingen die het verleden zouden willen toedekken en wegwitten: 'zand erover;', 'streep erdoor' 'vergeven en vergeten', en zo kan ik nog wel een poosje doorgaan.

Nee, het verleden is hoegenaamd nooit voltooid. Een mens kan onderweg op de lange reis door het leven gebeurtenissen vergeten, of even elders parkeren in een compartiment van het brein. Maar soms is slechts een plotselinge lichtinval, een onverwacht geluid, of een speciale geur voldoende om binnen een mum van tijd eindeloos ver terug te gaan naar jaren geleden. Dan is het verleden weer helemaal, en meestal volstrekt concreet, aanwezig in de tegenwoordige tijd.

Dit alles is nog vrij onschuldig, maar wat gebeurt er met hen, die traumatische ervaringen hebben, die doorwerken tot in het heden. Nee, voltooid verleden tijd bestaat niet in het ervaren van de mens. Daarmee is het verlangen om bepaalde levenservaringen weg te witten en doen alsof het nooit heeft bestaan, wel degelijk begrijpelijk. Maar hoe een mens daar ook haar of zijn best voor doet, toch komen die beelden altijd weer terug. Vaak is het beter om de angst voor deze terugkerende beelden en gevoelens recht in het gezicht te kijken. En juist dáár hebben we elkaar als geloofsgemeenschappen voor nodig!

Oktober 2017
Foekje Dijk

 

 

Deel dit

Zoeken

Contact

VVP Assen

secretaris:
J. van den Poll
tel. 0592 - 37 30 50
vvpassen@gmail.com

VVP Assen op Twitter

Agenda

22 Feb 2018
Odd Fellowhuis

"Leegte achter de dingen" ds. Claartje Kruijff


25 Feb 2018
Jozefkerk

Kerkdienst gezamenlijk VVP Assen en wijkgemeente Jozefkerk Foekje Dijk


01 Maa 2018
De Schulp

Levenkring


01 Maa 2018
De Schulp

Leerkring


08 Maa 2018
Overige

PRed Commissie