Vereniging van Vrijzinnige Protestanten

VVP

Een leven lang vrijzinnig

Een leven lang vrijzinnig

De laatste jaren zijn veel mensen bezig met geloofsvragen, godsdienstige richtingen enzovoorts.
Zo wordt mij nog wel eens gevraagd: 'Waarom ben je Vrijzinnig?' Ik probeer die vraag te beantwoorden aan de hand van een essentieel stukje van mijn leven.

Het is met met de paplepel in gegeven door mijn beide puur-vrijzinnige ouders.
Zo werd ik als baby van 3 maand gedoopt door een vrijzinnige dominee in de Grote Kerk (nu genaamd Jozef-kerk) in Assen. Die kerk was in die tijd nog vrijzinnig. Later ging ik naar de Vrijzinnige Zondagsschool en mocht, als 13-jarige, 'juf' spelen bij de West-Hill, een kreatieve Zondagsschool voor kleuters.

Intussen kwam de vrijzinnige jeugdbeweging (de V.C.J.C.) onder leiding van Roel Oostra tot grote bloei. In Assen werd deze 'Meyboom' genoemd, naar Dr. Hajo Uden Meyboom, professor theologie in Groningen. Natuurlijk deed ik, als puber, aktief mee met de zomerkampen, cursussen, clubs, enz.
Toen de oorlog uitbrak en Roel Oostra al gauw werd gegijzeld door de bezetter, hielden we met een klein bestuursclubje jongeren de Meyboom in leven. Tijdens deze oorlogsperiode werd ik bevestigd tot lidmaat van de Vrijzinnig Hervormde Kerk.

Na de oorlog kwam er een ommekeer in de verkondiging: de 'Jozefkerk' werd toegewezen aan 'de orthodoxie' en de Vrijzinnigheid (V.V.H.) week uit, maar bleef aktief. Ik bracht veel uren per week door in het gebouw 'De Kern'. Jarenlang bleef de relatie tussen orthodoxie en vrijzinnigheid op afstand naast elkaar. Toen kwam de 'ommekeer': de Samen-op-weg-beweging waaraan ook de V.V.H. meedeed kwam op gang.
Daaruit is de P.K.N. gegroeid. En nu is het al lang mogelijk om lid te zijn van de V.V.P. èn de P.K.N.. Dat ben ik al jaren en het bevalt goed. Het komt mede doordat de V.V.P. groei heeft doorgemaakt: er is een enthousiaste voorganger aangesteld en er zijn veel leden die allen samen hard en efficiënt meewerken.

Wat betekend het vrijzinnig element nu eigenlijk?

  • Het is een persoonlijk manier van geloven. Je krijgt de ruimte en de vrijheid.
  • Je weet niet alles zo zeker; je gaat zoekend verder.
  • Je bent gericht op menselijkheid.
  • Je staat open voor mensen, voor andere levensbeschouwingen, voor kultuur.
  • Er is interesse voor elkaar.
  • Verstand en gevoel komen beide aan bod.

Greet Ribberink

 

Deel dit

Zoeken

Contact

VVP Assen

secretaris:
J. van den Poll
tel. 0592 - 37 30 50
vvpassen@gmail.com

VVP Assen op Twitter

Agenda

25 Maa 2018
Doopsgezinde kerk

Kerkdienst VVP Assen: Foekje Dijk


01 Apr 2018
Doopsgezinde kerk

Paasdienst DG gemeente en VVP Assen: ds. R. Yetsenga


11 Apr 2018
De Schulp

Levenkring


11 Apr 2018
De Schulp

Leerkring


13 Apr 2018
Overige

Bestuursvergadering