Vereniging van Vrijzinnige Protestanten

VVP

... Planten met zaad ...

... Planten met zaad ...

God zei: "Er moet van alles groeien op het land. Planten met zaad en bomen met vruchten". En zo gebeurde het.
[Genesis 1:11, BGT]

En in de Bijbel vind je ze dan ook volop.
Ze worden vermeld in diverse bijbelboeken.

Vele ervan zijn bekend, zoals de appel van Eva (die overigens helemaal niet van Eva was: de Bijbel vermeldt dat nergens), maar wie kent het plantje hysop?
Ik had de encyclopedie nodig om er achter te komen wat het was en waarvoor het diende.

 

Op een vlooienmarkt kwam ik een duitstalig boekje tegen: 'Die schönsten Pflanzen der Bibel' van Dr. David Darom. Daarin werden meer dan 100 planten besproken. De schrijver gaf aan wat het was, waarvoor het werd gebruikt en waar het in de Bijbel werd vermeld. Alle voorzien van bijbehorende foto en onder vermelding van de latijnse familienaam.

Dr.D.Darom

Het is mijn bedoeling om een aantal ervan te bespreken. Wees gerust: niet alle 100! Maar het is mijn opzet om in een paar afleveringen een aantal kenmerkende planten te noemen.
Natuurlijk is de kennis niet van mijzelf maar heb ik diverse websites geraadpleegd.
Een paar voorbeelden:

volkoomen.nl
Deze website, opgezet door de heer Nico Koomen, bevat een schat aan gegevens die betrekking hebben op de wetenschappelijke, volkenkundige, mythologische en bijbelse aspecten van ontelbare plantengeslachten. Een aanrader voor wie het naadje van de plantkundige kous wil weten.

wikimedia.org
De illustraties die ik gebruikte zijn afkomstig van deze website. Wikimedia is een verzamelplaats van o.a. plantkundige afbeeldingen. Deze zijn rechtenvrij onder vermelding van de naam van de fotograaf.

statenvertaling.net
Hier vindt men de complete Statenvertaling online [StV].
statenvertaling.net/concordantie
Hier vindt men een systematisch overzicht van de meest voorkomende woorden in de Bijbel en de plaats waar ze werden gevonden.

bijbel.net
Op deze website vindt men de concordantie van de katholieke Willibrord bijbel. Deze werd gebruikt om twijfelgevallen met betrekking tot de vertaling van een aantal bomen verder uit te zoeken.

christipedia.nl
Christipedia is een bijbelgetrouwe internet-encyclopedie (in wording), met onderwerpen die voor christenen interessant zijn. Het is een middel om kennis en informatie samen te brengen en te delen. Christipedia is een 'sociaal medium': ieder die de grondslag onderschrijft kan een bestaand artikel aanpassen of een nieuw artikel starten.

wikipedia.nl
Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is.

Verder nog volgende Bijbelvertalingen: de Statenvertaling [StV], de vertaling van het Nederlands Bijbel Genootschap [NBG] en de Bijbel in gewone taal [BGT].

 

Tekst: Theun Dijkstra
Lay out: Mariette Louis

 

 

Deel dit

Zoeken

Contact

VVP Assen

secretaris:
J. van den Poll
tel. 0592 - 37 30 50
vvpassen@gmail.com

VVP Assen op Twitter

Agenda

19 Jan 2018
Overige

Bestuursvergadering


24 Jan 2018
De Schulp

Levenkring


24 Jan 2018
De Schulp

Leerkring


28 Jan 2018
Doopsgezinde kerk

Kerkdienst VVP Assen Foekje Dijk


08 Feb 2018
Overige

Programma commissie