Vrijzinnig Assen

VVP

Kerstverlichting

Kerstverlichting

De dagen zijn kort. Zo kort als het kan, in ons deel van de wereld. De meeste uren van het etmaal worden gekleurd door de nacht: donker. En er zijn dagen bij waarop het nauwelijks licht wil worden, zelfs niet midden overdag. Dan kun je de lamp de hele dag aanhouden.

De dagen zijn kort. Of zijn ze juist lang? Een dag kan lang duren, als je de minuten en de uren telt. Als je de hele dag binnen bent en het buiten koud en guur is, als het geen weer is om even de deur uit te gaan. Dan zijn de dagen lang, vooral in de donkere wintermaanden.

Onze verre voorouders hadden er al wat op verzonnen: we maken licht! Met vuur wordt de duisternis verdreven. De kaarsen die branden, de verlichte bomen en het vuurwerk, het zijn allemaal korte momenten van licht.

Daarna wordt het gewoon weer donker, want in januari zijn de dagen nog steeds kort en duren de donkere dagen lang. En de gedachte van kerst, van vrede op aarde, die blijkt vaak ook heel kortstondig. Landen in oorlog krijgen het soms voor elkaar om met kerst anderhalve dag de wapens neer te leggen, maar daarna gaat het gewoon weer verder.

Zijn de kerstdagen daarmee zonder betekenis? Ik geloof het niet. Een kort moment van vreugde en vrede, dat maakt echt verschil. Het kan heel klein en eenvoudig zijn, zoals een korte ontmoeting of telefoongesprek. Of dat je geniet van een mooi lied of een interview op TV. Kerst is een korte onderbreking in een lange, donkere tijd. Kerst maakt de dagen niet langer of korter, wel anders. Ik hoop dat kerst 2021 die kleine lichtpuntjes zal brengen.

21-12-2021

Jasper van der Horst

Deel dit