Vrijzinnig Assen

VVP

De Jakobsladder

De Jakobsladder

Op de Inspiratiemiddag van 30 september maakten we met kunsthistorica Marian van Caspel in woorden en beelden een reis door de geschiedenis van de beeldende kunst met als onderwerp de 'Jakobsladder', de verbinding tussen aarde en hemel.

We begonnen bij een dertig meter hoge, bronzen ladder, gemaakt door Armando (1929-2018), die staat op de plaats waar in de oorlog kamp Amersfoort was.
Daarna volgden fresco's, tekeningen beeldhouwwerken, schilderijen, glaskunstwerken.

In het tweede deel van de bijeenkomst lag het accent op kunstenaars die lieten zien hoe men kan denken over die verbinding tussen aarde en hemel, die Jakobsladder als symbool van geestelijke verheffing. We zagen beelden uit verschillende tijdperken en verschillende delen van de wereld zoals de werken van Benedictus Nursia, Johannes Climacus en Dante.
Marian vertelde dat te zien was op de afbeeldingen dat niet iedereen de hemel bereikte zonder problemen. Sommigen kukelden van die dertig treden tellende ladder, werden beschoten door duiveltjes of werden afgeleid door wereldse, verboden zaken.

2021 09 30 03Het laatste kunstwerk dat Marian ons liet zien was een 'ladder' die in Roemenië staat, dertig meter hoog, gemaakt door Brâncuși. Ook hieruit spreekt weer die verbinding. Mooi, zo'n duidelijk zichtbaar werk dat mensen aan het denken zet en bij iets bepaalt. In Roemenië, maar ook in Assen op die inspirerende middag in september.

Deel dit