Vrijzinnig Assen

VVP

Viva La Frida!

Viva La Frida!

Op 16 februari 2022 vond een goed bezochte inspiratiemiddag plaats over het leven en werk van Frida Kahlo. Margaret Breukink, van Margaret Art, vertelde met veel enthousiasme over deze bijzondere Mexicaanse kunstenares.

Het leven van Frida Kahlo (1907-1954) werd gekenmerkt door dualiteit, door tegenstellingen. Ze kreeg te maken met pijn en verdriet, maar toch hield ze intens van het leven. Haar leven weerspiegelde zich in haar schilderijen.

Als kind kreeg Frida polio, waardoor een van haar benen zich niet goed ontwikkelde. Toen ze achttien was werd ze bij een busongeluk doorboord door een metalen stang. De verwondingen werden niet goed behandeld en haar leven lang was ze min of meer gehandicapt en leed ze veel pijn. Haar droom arts te worden kon ze niet verwezenlijken. Liggend op haar rug leerde ze zichzelf schilderen. Ze schilderde onder andere meerdere zelfportretten. Het huwelijk met haar grote liefde, de muurschilder Diego Rivera, was geen groot succes. Dat Frida, als gevolg van haar ongeluk, geen kinderen kon krijgen, werd voor haar een obsessie.

In haar werk combineerde Frida Kahlo vaak vrolijke kleuren met surrealistische elementen. Ook was er veel symboliek in haar schilderijen te vinden. Haar pijn werd beeldend uitgedrukt door middel van pijlen, spijkers en foetussen. Daarnaast schilderde ze vogels, vlinders en vliegtuigen. Deze symboliseerden vrijheid, ontstijgen aan het lijden. Vrijheid!

Haar (vermoedelijk) laatste schilderij was een stilleven van watermeloenen. De watermeloen is in Mexico een symbool voor de dood. In de onderste meloen schreef ze: Viva la Vida! Leve het leven!

Tot en met 18 april 2022 is de tentoonstelling Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo nog te zien in het Drents Museum.

 

Deel dit