Vrijzinnig Assen

VVP

Het geheel

Het geheel

Zes mensen kunnen het geheel maken. Dat gebeurde op zondag 28 februari:
een kosteres, twee technici voor geluid en beeld, een ouderling van dienst, een voorganger en een organist/pianist. Zij verzorgden een live kerkdienst rond het thema 'Het geheel'.

Voorganger Helene Westerik had enkele weken ervoor gevraagd muziek aan te leveren die moed, kracht en troost bieden. Verschillende leden lieten zich dat geen twee keer zeggen. Liederen van Huub Oosterhuis en Ede Staal kregen een functie in de dienst en ook composities van Grieg, Knecht, Langlais, Mendelssohn en Pärt.

Helene Westerik en pianist/organist Maarten Groen zorgden zo inderdaad voor die moed, kracht en troost, maar bovenal voor ontroering. Ze hadden samen teksten en muziek op elkaar afgestemd. In die mooie teksten passeerden veel muziektermen de revue: akkoord, contrapunt, dissonant en consonant. Woorden die buiten muziek, in het dagelijks leven ook aan de orde zijn. De muziek die Maarten Groen via het orgel en de piano liet horen was op bepaalde momenten groots en overweldigend. Op andere momenten ontroerend en fijnzinnig, zoals bij de prachtige bewerking die hij speelde van 't Het nog nooit, nog nooit zo donker west, of 't wer altied wel weer licht.

BEKIJK DE DIENST

 

Deel dit