Vrijzinnig Assen

VVP

Hoe raakbaar wil je zijn ...?

Exodus 17: 1 t/m 7 vertelt van het joodse volk dat op zijn tocht door de woestijn zonder water komt te zitten.
Mozes krijgt opdracht van de eeuwige om met dezelfde staf die eerder water ondrinkbaar maakte op een rots te slaan zodat er water uit zou stromen.

God zelf zou op de rots plaatsnemen en zich zo laten raken.

2017 10 15 02Mensen moeten steeds maar verder door het leven, langs overvloed en schaarste. Soms word je gedwongen een weg te gaan waarvoor je niet hebt gekozen. Je komt verlies tegen, rouw, onmogelijke taken, ouder worden. Maar soms mag je hetzelfde ervaren als het volk in de woestijn, een intense ervaring van gedragen worden. Begeleid worden door een goddelijke aanwezigheid. Een vuurkolom in de nacht, een wolkkolom overdag. Maar je kunt ook verblind raken als door een rookgordijn of een allesverzengend vuur, zodat je in opstand komt of versteend raakt, zoals Vasalis dicht:

Steen
uit: Vergezichten en gezichten van M. Vasalis

Verdriet kit al mijn krachten samen
Zodat ik roerloos word als steen
Mijn hele wezen wordt materie
Een ondoordringbaar star mysterie
O, sla de rots opdat ik ween

Mozes slaat de rots met zijn staf en raakt ook de eeuwige. Er ontstaat een bron die er tot dan toe niet was. Zelfs de hardheid van het bestaan is in staat op mysterieuze wijze de levensdorst te drenken. Als wij ons laten raken door elkaar kan het niet anders dan dat het leven weer gaat stromen, soms aarzelend, soms in een overweldigende vloed.

Overdenking 15 oktober 2017: Foekje Dijk
Samenvatting: Niek Bakker
Schilderij: Stilleven (2017)

 

 

Deel dit

Zoeken

Contact

VVP Assen

secretaris:
J. van den Poll
tel. 0592 - 37 30 50
vvpassen@gmail.com

VVP Assen op Twitter