Vrijzinnig Assen

VVP

Terug naar de bron-2

Terug naar de bron-2

Dit wordt niet een verhaal van ‘terug naar mijn roots’ of van terug kijken op mijn leven. Maar van een fietstocht die Henk en ik in 2019 fietsten.

De meeste zomers maken wij een lange fietstocht. Meestal fietsen we in Nederland van Ben B naar Ben B.

Zo hebben we al fietsend heel veel van Nederland gezien.

Maar in 2019 ging dit iets anders. We namen dit keer onze caravan mee en gingen fietsen in Duitsland langs de rivier de Eems in het noorden van Duitsland. We startten in Papenburg om na een aantal dagen bij de bron van de Eems aan te komen.

Maar omdat we onze caravan bij ons hadden moesten we steeds weer terug naar de plek waar we die ochtend waren gestart. Dat maakte dat we er lang over deden, maar dat mocht ‘m de pret niet drukken. Het was fantastisch fietsweer en wat wil een mens nog meer.

Het fietspad ging niet steeds langs de oever van de Eems, zoals b.v. wel het geval is bij de Moezel of de Elbe, maar door een prachtige omgeving met bos, weilanden en de hele mooie stadjes met van die mooie vakwerkhuizen. We genoten van iedere kilometer.

Toen we uiteindelijk bij de bron aankwamen, vond ik dit toch wel een heel bijzonder moment. Het was voor mij de eerste keer bij de bron van een rivier te staan en zo te zien hoe water zomaar uit de grond komt borrelen in een drassig stukje grond, midden in een bos bij Hövelhof in de buurt van Paderborn.

Dat drassige stukje grond wordt even verderop een klein stroompje waar kinderen in spelen en er overheen kunnen springen. Dat kleine stroompje wordt een riviertje als een slootje en wordt bij iedere kilometer breder en breder, totdat hij uitstoomt in de Eemshaven waar grote zeeschepen varen zoals we dat kunnen zien bij Delfzijl.

Dit alles te overdenken op de plek waar we stonden bij de bron was voor mij een spiritueel moment, eigenlijk een groot wonder van de natuur.

Janny van den Poll

03-02-2021

Deel dit