De diepere betekenis van mysterieverhalen

De bekende gnosticus Jacob Slavenburg zal op 26 mei een 'reis langs de mysteriën maken' tijdens een lezing in Almelo. 

‘Een gouden draad door de mensheids-geschiedenis’. Zo noemt de bekende gnosticus Jacob Slavenburg de parallellen tussen verhalen uit mysteriereligies en uit bijvoorbeeld het christendom. Maar wat vertellen die verhalen ons? Hebben wij wel door wat we lezen?

In zijn lezing ‘Reis langs de mysteriën’ focust hij daarin op het aspect van de ‘hemelreizen’. Dat is niet alleen een christelijk thema; het speelt ook een rol in mysteriereligies uit oude tijden. De betekenis van die verhalen is vaak eeuwenlang doorgegeven, van ingewijde op ingewijde.

Slavenburg zal uitleggen op wat voor manier we naar de symboliek in deze verhalen kunnen kijken en vertelt hij hoe we het mysterie kunnen laten spreken.

Al vele jaren verdiept Slavenburg zich in dit onderwerp, met name de gnostiek. Hij heeft veel boeken op zijn naam staan en verzorgt daarnaast lezingen en biedt cursussen aan.

De lezing begint om 14.00 uur en vindt plaats in de Bleekkerk in Almelo. De lezing is een openbare activiteit die volgt op de Algemene Vergadering van de VVP. Entree is € 10.

 

Deel dit

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

26 Aug 2018
Naaldwijk Oude Kerk

Ontmoetingszondag in Naaldwijk


01 Sep 2018
Foreestenhuis Hoorn

Vrijzinnig Event Noord-Holland in Opschudding


Column

  • Column: Hoe storend religie kan werken

    In ethische discussies moet religie geen grote rol spelen. De ratio en die ene regel uit de evangeliën des te meer, aldus Arne Jonges.