Heimwee naar de Bijbel

Heimwee naar de Bijbel

Op 10 mei verscheen het boek God en ik. Wat je als weldenkende 21e-eeuwer kunt leren van de Bijbel van theoloog Alain Verheij.

Verheij (1989) is theoloog en journalist. Hij draagt de bijnaam ‘twittertheoloog’ omdat hij zo actief is op sociale media.

Waarom schreef hij dit boek?

Wat heb jij met de Bijbel?
Ik heb een levenslange liefde voor deze oude verhalen. Ik probeer me er elke keer weer op een nieuwe manier toe te verhouden - verhalen die een leven lang met je meegaan, nemen de kleur en smaak van jouw persoonlijke leven in zich op. Zo verrijkt zo'n verhaal jouw leven en verrijkt jouw levensverhaal weer je lezing van de bijbelverhalen. Als theoloog zie ik het als mijn taak om de Bijbel elke keer weer bij de hedendaagse mensen te brengen, en andersom.

Wat probeer je met je nieuwe boek 'God en ik' te bereiken?
Nu de ontkerkelijking al zeker een halve eeuw bezig is, zijn er veel mensen die niet meer zo bekend zijn met dit rijke stuk historische, esthetische en levensbeschouwelijke erfgoed.

Voor mijn leeftijdsgenoten kan het een eerste kennismaking met de Bijbelverhalen zijn. Voor de oudere generatie kan het een verstrooide heimwee oproepen - ik hoop hen, door de bijbelverhalen opnieuw te vertellen, een stuk van hun religieuze wortels terug te geven.

Christenen die gepokte en gemazelde bijbellezers zijn, lezen in God en ik de verhalen waarmee ze zo vertrouwd zijn juist weer door de ogen van de seculiere lezer. Zo wil ik het wederzijdse begrip tussen veel soorten Nederlanders bevorderen én hun allemaal een nieuwe route naar het waarderen van de Bijbel aanreiken.

Waarom is dat belangrijk? 
De Bijbel zit zo diep in onze cultuur, en is beproefd door zoveel generaties lezers, dat het zonde is als deze verhalen in rap tempo in de vergetelheid zouden raken. Bovendien zijn de verhalen tijdloos: we ontmoeten er mensen uit andere tijden die dezelfde existentiële vragen, crises en hoop hadden als wij.

Een oude bron van wijsheid over menszijn en het zoeken naar onze bestemming - soms moeten we alleen even een vertaalslag maken om dat in onze 21e eeuw weer te kunnen herkennen.

Meer informatie over het boek 'God en ik' vindt u hier

Deel dit

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

21 Okt 2018
Haren Witte Kerkje

Zang en gitaar door Martijn van Kogelenberg


25 Okt 2018
Boskoop Vrijzinnig Protestantse Kerk

Zang en gitaar door Martijn van Kogelenberg


25 Okt 2018
Oudshoornse Kerk

Lezing 'Het Evangelie volgens Vincent van Gogh'


Column

  • Column: Vergeten martelaar

    Naar aanleiding van het laatste nieuws over de moord op de IKON-journalisten in 1981, dacht Karl van Klaveren weer aan ruim dertig jaar geleden.