Lezing over Charlotte Salomon

Locatie: Assen DG-kerk
Adres: Oranjestraat 13
Van: 10 Jun 2018 om 10:30
Tot: 10 Jun 2018 om 12:00

 

Omschrijving

Lezing over Charlotte Salomon 

door Marian van Caspel

Kunstlezing ‘Leben? Oder Theater?’

Charlotte Salomon was 21 jaar toen ze in januari 1939 vanuit Berlijn als vluchtelinge bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk aankwam. Een paar maanden na de zelfmoord van haar grootmoeder en de onthulling van haar dramatische familiegeschiedenis begon de jonge joodse vrouw aan een ‘totaal waanzinnig project’ om mentaal te overleven.

In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Zij noemde het ‘Leben? Oder Theater?’

Charlotte Salomon werd in 1943 in Auschwitz vermoord. Na WOII kregen haar vader en zijn vrouw ‘Leven? of Theater?’ in handen. Zij schonken het jaren later aan het Joods Historisch Museum.

In haar lezing, met powerpoint ondersteuning, vertelt kunsthistorica Marian van Caspel het verhaal rondom deze nalatenschap. Zij besteedt tevens aandacht aan de levensfilosofie van de geliefde van Charlotte Salomon, de zangpedagoog Alfred Wolfsohn. Hij kan gezien worden als de drijfveer van het project ‘Leven? of Theater?’

Kopie van Marian van Caspel copy

Marian van Caspel heeft ruim 30 jaar ervaring in het geven van lezingen kunstgeschiedenis: dit stelt haar in staat om met het materiaal ‘te spelen’ in thematische lezingen op het raakvlak van kunst, religie en spiritualiteit. Ook begeleidt zij vaak kunstreizen.

De Doopsgezinde kerk, Oranjestraat 13, Assen is open vanaf 10 uur voor een kopje koffie/ thee. Tijdens de lezing is er een korte pauze voor een 2e kopje, we hopen de ochtend rond 12 uur af te ronden. Parkeren is mogelijk op de Noordersingel of Stationsstraat, betaald parkeren vanaf 12 uur.

De weegschaal staat klaar voor een vrijwillige bijdrage waarbij wij denken aan € 5,-

www.vrijzinnig.nl/assen


 

 

 

 

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

21 Okt 2018
Haren Witte Kerkje

Zang en gitaar door Martijn van Kogelenberg


25 Okt 2018
Boskoop Vrijzinnig Protestantse Kerk

Zang en gitaar door Martijn van Kogelenberg


25 Okt 2018
Oudshoornse Kerk

Lezing 'Het Evangelie volgens Vincent van Gogh'


Column

  • Column: Vergeten martelaar

    Naar aanleiding van het laatste nieuws over de moord op de IKON-journalisten in 1981, dacht Karl van Klaveren weer aan ruim dertig jaar geleden.