Vrijzinnig geloven

 

VVP

 

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Het motto ongedwongen geloven geeft aan waar wij voor staan: geloven met een open en kritische houding geïnspireerd door de Joods-Christelijke traditie met oog voor kunst, filosofie en wetenschap.
 
 

Column van de predikant - juni 2021

Column van de predikant - juni 2021
Honderd jaar – Omdat we een volle nieuwsbrief hebben, een kort stukje van mijn kant. Ik zou graag uw aandacht vragen voor het heugelijk feit dat we in onze gemeente iemand hebben die binnenkort 100 jaar hoopt te worden: de heer Guus Molier.

 

Vrijzinnige zomerontmoetingen

Vrijzinnige zomerontmoetingen
In de zomer is er in de kerk niets te doen. Of toch wel? In onderstaand overzicht treft u activiteiten in de zomermaanden  bij verschillende kerken in de regio Haaglanden: vrij zinnige zomerontmoetingen. We heten u van harte welkom!
 

Algemene ledenvergadering

Algemene ledenvergadering
De algemene ledenvergadering is verplaats van 10 juli naar zaterdag 31 juli om 14:00. De secretaris zal er voor zorgen dat u allen op tijd de benodigde stukken ter inzage gaat ontvangen.
 
 

Ontmoetingszondag VVP 22 augustus

Ontmoetingszondag VVP 22 augustus
De provinciale ontmoetingszondag wordt traditiegetrouw gehouden op de vierde zondag in augustus. De gemeente van de Uniekerk is blij uw gastheer / gastvrouw te mogen zijn en biedt u het volgende programma aan:
 

Overdenking 17 juli 2021

Overdenking 17 juli 2021
Ds Marijke Kwant is op zondag 17 juni voorgegaan in de Houtrustkerk. Om de overdenking terug te kunnen lezen heeft zij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 
 

Overdenking 27 juni 2021

Overdenking 27 juni 2021

Ds Alex van Heusden is op zondag 27 juni voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft hij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.

Guus Molier 100 jaar

Guus Molier 100 jaar
Op 2 juli hoopt Guus Molier 100 jaar te worden. Een memorabele leeftijd! Daarom blijf ik zeggen: ‘Word vrijzinnig, daar kun je oud mee worden!’. Guus is de oudste, maar we tellen meer 90 plussers! Guus en zijn vrouw Truus hebben beiden ...
 

Uit kerkenraad en bestuur

Uit kerkenraad en bestuur
In de vergadering werd besloten:
1. Jaarprogramma 2021-2022 Het bestuur heeft de besprekingen m.b.t. het jaarprogramma afgerond. Het is een mooi geheel geworden. We hopen dat u zich kunt vinden in onze keuze.
 

Zomerleeskring

Zomerleeskring
Op dinsdag 10 augustus is er een zomerleeskring over een befaamd boek, zeg maar gerust een vrijzinnige klassieker: Klaas Hendrikse, Geloven in een God die niet bestaat  (Uitg. Nieuw Amsterdam 2007). U bent van harte welkom om mee te doen!
 

Even een groet - 49

Even een groet - 49
De goddelijke ironie van Reve - Gerard Reve was een van de weinigen die me nog kon raken als het om God ging toen ik ooit de kerk verliet en het geloof met niets meer zei. De speelse ironie van 'Neerlands meest gezegende woordkunstenaar' bleef ...
 

Even een groet - 48

Even een groet - 48
Vogeltje - In mijn slaapkamer is boven het stopcontact een vogeltje geschilderd. Hij zit op de vierkante plastic omlijsting. Als het ware. Het beestje ontroert me altijd weer. Omdat ik het verhaal erachter ken. Via mijn zus vernam ik het.
 

Even een groet - 48

Even een groet - 48
“Als Nederlanders geen vluchtelingen ontmoeten
dan blijven we cijfers in plaats van mensen met een verhaal.
Dan blijven ook de vooroordelen over vluchtelingen.
Die doen pijn. Ontmoeting verandert zulke ideeën
 

Even een groet - 47

Even een groet - 47
Elk mens als uniek perspectief van het leven - Je hebt van die momenten dat je opeens heel helder ziet hoe het leven in elkaar zit. Althans, dat denk je. Zo voelt het. Gisteren bijvoorbeeld. Ik liep door een drukke winkelstraat.
 

Even een groet - 46

Even een groet - 46
Uut de tied - We hadden bij de vertaling van de Twentse Bijbel een probleem met 'gij zult niet', de tien geboden. Daar zie je dat scherpe onderscheid in mentaliteit. Het Nederlands is afstandelijker. Wij leerden vroeger dat het de taal van het gezag was. 
 

! Kerkdiensten - update juni 2021 !

! Kerkdiensten - update juni 2021 !
Het aantal coronabesmettingen en ook de corona ziekenhuisopnamen dalen beide gestaag. Deze gunstige ontwikkelingen zijn voor het kabinet aanleiding de reeds aangekondigde versoepelingen eerder door te voeren.
 

Vertrek ds. Axel Wicke

Vertrek ds. Axel Wicke
Met ingang van 1 juli verlaat ds. Axel Wicke wijkgemeente Den Haag West, waartoe de Maranathakerk en de Bergkerk behoren. Axel heeft een beroep aangenomen en wordt predikant in Noordwijk. We zullen hem missen vanwege de ...
 

Brand in moskee

Brand in moskee
Er is een blijk van medeleven verstuurd vanuit onze kerk naar de moslimgemeenschap in de Schilderswijk, die haar moskee door brand verwoest zag gaan.
 
 
 

Klimaatwake bij Catshuis

Klimaatwake bij Catshuis
Er is een hoopvol initiatief gestart in Den Haag, waar ook mensen van verschillende kerken uit de buurt aan meedoen: de Klimaatwake. Sinds maandag 19 april vindt er een continue wake plaats bij het Catshuis om aandacht te vragen voor de ...
 

Initiatiefgroep tegen kernwapens

Initiatiefgroep tegen kernwapens
Als zeer verheugend uitvloeisel van een van onze activiteiten, de Initiatiefgroep tegen kernwapens, kan behalve de aanbieding aan de regering van een indrukwekkende Petitie van de landelijke Raad van Kerken, het volgende bericht worden genoemd.
 

Overdenking 23 mei 2021

Overdenking 23 mei 2021

Ds Nienke van Dijk is op zondag 23 mei voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft zij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.

Even een groet - 45

Even een groet - 45
Klimaatwake en historisch besluit - Nederland schreef wereldgeschiedenis in de afgelopen maand. Op 30 mei kreeg oliereus Shell een forse tik op de vingers van... een Haagse rechter. Een wereldprimeur, zoals ooit de Partij voor de Dieren dat was.
 

Even een groet - 43

Even een groet - 43
In Zoetermeer hebben we een alleraardigste leeskring. Nota bene via Google Meet. Tweewekelijks komen we samen en lezen een boekje getiteld 'Opnieuw geloven'. Het is ongelofelijk hoe snel we met elkaar een band opbouwden via ...
 

Meditatievesper

Meditatievesper
Stilte zoeken is iets wat mensen van nature doen als hun hoofd overloopt. Door stil te worden, vind je kracht in jezelf. Tweemaal per maand oefenen we ons in dit geheimenis. Vooraf is er thee. Om vijf uur lopen we de kerk in en voelen hoe de grond ons draagt.
 

Excursie: ‘Spinozahuisje'

Excursie: ‘Spinozahuisje'
De gesprekskring over spiritualiteit en levensbeschouwing die al meer dan vijf jaar bijeenkomt aan huis bij Wijnie Krabman kan vanwege de coronamaatregelen voorlopig niet plaatsvinden. Als alternatief hebben we bedacht om als...
 

Terugblik vrijzinnigheid

Terugblik vrijzinnigheid
In 2005 schreef de heer A. Molier ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te 's-Gravenhage en omstreken een boekje met als titel 'Terugblik op een eeuw vrijzinnigheid'.
 

Tafel van Hoop

Tafel van Hoop

Tafel van Hoop is een nieuw initiatief van StekJong. Geïnspireerd door avondmaal en eucharistie is de Tafel van Hoop een plek van ontmoeting waar gasten kunnen delen wat hen bezighoudt en kunnen ontdekken wat hen verbindt.

Theologie voor geïnteresseerden

Theologie voor geïnteresseerden
Cursus theologische vorming en verdieping voor geïnteresseerden (TVG). Een cursus die open is voor iedereen ongeacht leeftijd, achtergrond of geloofsovertuiging. Heeft u zich altijd al wat meer willen verdiepen in wat er allemaal in de Bijbel staat?
 

Verhuur en beheer

Verhuur en beheer
De Houtrustkerk kan per dagdeel worden gehuurd voor conferenties, vergaderingen, bruiloften, uitvaartdiensten, concerten van niet te grote ensembles, etc. U kunt daartoe contact opnemen met de koster Margriet Lagedeau.
 

ANBI status

ANBI status
Als u er over nadenkt om de Houtrustkerk geld te schenken, is het goed om te weten dat de Houtrustkerk een ANBI status heeft. U mag de schenking daarom aftrekken van uw inkomsten- of vennootschapbelasting.
 

Jaarprogramma

Jaarprogramma
Het jaarprogramma is beschikbaar via deze link en een korte agenda via deze link. Het programmaboekje ligt ook in de kerk om mee te nemen. Mocht u niet in de kerk kunnen komen dan kunt u het boekje toegestuurd krijgen.
 

Nieuwsbrief VVP

Nieuwsbrief VVP
Graag willen wij u wijzen op de digitale Nieuwsbrief van de landelijke VVP. Deze verschijnt zes keer per jaar. Op deze wijze blijft u op de hoogte van alle vrijzinnige bijeenkomsten, nieuwe uitgaven en ander belangrijk nieuws van de landelijke VVP.