Vrijzinnig geloven

 

VVP

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Het motto ongedwongen geloven geeft aan waar wij voor staan: geloven met een open en kritische houding geïnspireerd door de Joods-Christelijke traditie met oog voor kunst, filosofie en wetenschap.
 
 

Column van de predikant - apr 2023

Column van de predikant - apr 2023
Voorbijgangers - Het woord Pasen komt van het Hebreeuwse Pesach, wat 'voorbijgaan' betekent. De naam verwijst naar een oud ritueel van Hebreeuwse slaven. Bij mij riep het heel andere associaties op. Ik moest denken aan een gedachte die ...
 

Lezing 'Rest' Marcel Wesdorp

Lezing 'Rest' Marcel Wesdorp
Zaterdag 1 april om 14.00 uur is in de Houtrustkerk de finissage van de tentoonstelling van Marcel Wesdorp. De kunstenaar zal bij die gelegenheid een lezing geven over zijn werk. Na afloop is er een nagesprek over zijn werk en de expositie ‘Rest’, ...
 

Even een groet - 93

Even een groet - 93
Leven als God in Frankrijk - God bestaat niet, zo wordt al sinds eeuwen gefluisterd in ons geseculariseerd deel van de wereld. Vandaag de dag schreeuwt men het van de daken: God bestaat niet, maar de mens wel. We zijn een humane wereld.
 

Expositie 'Rest' Marcel Wesdorp

Expositie 'Rest' Marcel Wesdorp
Marcel Wesdorp in de Houtrustkerk - De Houtrustkerk in Den Haag organiseert een expositie van Marcel Wesdorp (1965). Door zijn werk komt de kerk in een ander licht te staan. Men wordt uitgenodigd na te denken over ...
 

Muziek tijdens Pasen

Muziek tijdens Pasen
Op zondag 2 april zal in de Houtrustkerk de Marcus Passie worden gezongen, een compacte compositie van Marieke Stoel uit 2006 op teksten van Arne Jonges speciaal voor de viering van Palmpasen. De cantorij van de Houtrustkerk zal deze ...
 

Paaslunch

Paaslunch
Op Eerste Paasdag zal dat plezierige vooruitzicht nog vervolgd worden door de traditionele Paaslunch, die weer als vanouds wordt voorbereid door onze kosteres Margriet Lagadeau. Van harte wordt iedereen van buiten en vanuit ...
 

Paaspakketjes bezorgd

Paaspakketjes bezorgd
Wanneer u deze nieuwsbrief voor april ontvangt, is het nog maar kort tijd tot de feestelijke Paasdagen in aantocht zijn. Via de paaspakketjes heeft een aantal van de ontvangers ervan, d.m.v. de bijgesloten VVP-40-dagenkalender, zich er ...
 

Meditatievesper

Meditatievesper
Stilte zoeken is iets wat mensen van nature doen als hun hoofd overloopt. Door stil te worden, vind je kracht in jezelf. Tweemaal per maand oefenen we ons in dit geheimenis. Vooraf is er thee. Om vijf uur lopen we de kerk in en voelen hoe de grond ons draagt.
 

Veertigdagentijd

Veertigdagentijd
Zoals in de Nieuwsbrief van februari al aangekondigd, komt ook dit voorjaar weer de 40-dagenkalender van de landelijke VVP beschikbaar. Deze zal gevoegd worden bij de paasgroet aan een aantal gemeenteleden die deze thuisbezorgd krijgen.
 

Strandwandelgesprekken

Strandwandelgesprekken
Eenmaal per maand willen we gaan wandelen. Omdat het gezond is en omdat het een mooie manier is om met elkaar in gesprek te raken. Reeds de Griekse filosofen deden het. Wandelend kom je tot elkaar en ook tot de omgeving waarin je loopt.
 

Rilke en de wijsheid

Rilke en de wijsheid
In de jaren ‘60 en ‘70 zijn velen van ons in aanraking gekomen met de bevrijdingstheologie of er mogelijk zelf actief bij betrokken geweest. In twee bijeenkomsten wil Anja Schaafsma met ons bespreken hoe relevant deze beweging ...
 

Verhuur en beheer

Verhuur en beheer
De Houtrustkerk kan per dagdeel worden gehuurd voor conferenties, vergaderingen, bruiloften, uitvaartdiensten, concerten van niet te grote ensembles, etc. U kunt daartoe contact opnemen met de koster Margriet Lagedeau.
 

Hulp gevraagd voor familie in Turkije

Hulp gevraagd voor familie in Turkije
Hulp gevraagd voor een familie in Turkije - De aardbeving in Turkije heeft verschrikkelijke toestanden teweeggebracht. Het is alweer uit het nieuws, maar de mensen die erdoor getroffen zijn, worstelen er nog steeds mee.
 

Even een groet - 92

Even een groet - 92
God als evolutie - De beste manier om je God voor te stellen in deze postmoderne tijd is misschien wel door God te zien als bewustzijn. Bewustzijn is als de zon aanwezig in al het leven op aarde, maar ontsnapt er tegelijkertijd ook aan.
 

Hannah Arendt (2002)

Hannah Arendt  (2002)
Het kwaad presenteert zich vaak niet groots en overweldigend, maar eerder banaal. Dat concludeert filosofe Hannah Arendt wanneer zij voor The New Yorker verslag doet van het proces tegen Adolf Eichmann. Haar typering ...
 

Lunchbios

Lunchbios
Vier mooie en spraakmakende speelfilms met een lunch vooraf. Dat is het format van de lunchbios. Samen kijken en praten over beelden en scènes die indruk op ons hebben gemaakt, over de thematiek van de film en de relevantie voor vandaag.
 

Twee keer Bach

Twee keer Bach
Op zondag 21 mei is er een koffieconcert in de Houtrustkerk. Marieke Stoel speelt dan een orgelrecital met werk van twee componisten uit één familie: Preludium en Fuga in G van J. S. Bach BWV 541 en Sonate V van C. Ph. E. Bach.
 

Saxofoonkwartet TempoRarely

Saxofoonkwartet TempoRarely
Zondag 11 juni van Saxofoonkwartet TempoRarely een koffieconcert in de Houtrustkerk. TempoRarely bestaat uit Berend Stoel (sopraan sax), Els Voorhoeve (alt sax), Gérard Löhe (tenor sax) en Marijn Schraagen (bariton sax).
 

Houtrustkerk - Dit is Holland

Houtrustkerk - Dit is Holland
In oktober 2021 was de Houtrustkerk te bezien en te beluisteren in een programma van RTL4 - Dit is Holland. Ds. Karl van Klaveren en Ties en Robert van Venetië vertellen over de Houtrustkerk, Marieke Stoel is te horen op het orgel.
 

Zanger(es) gezocht!

Zanger(es) gezocht!
Onze cantorij bestaat uit enkele goede amateurzangeressen, graag willen we er nog een paar bij hebben. Goed notenlezen, zelfstandig een (solo)partij kunnen instuderen en uitvoeren, zangles (gehad) hebben is noodzaak.
 

Open brief - Voor het te laat is

Open brief - Voor het te laat is
Rusland heeft Oekraïne overvallen. De verontwaardiging daarover is terecht. De beelden van wat de oorlog aanricht spreken boekdelen. Dat Poetin het internationale recht aan zijn laars lapt staat buiten kijf.
 

Opnamen diensten beeld

Opnamen diensten beeld
Op zondag 17 oktober 2021 zijn wij van start gegaan met het op video registreren van onze diensten. De bedoeling is dat de luisteraars via de kerkomroep dan ook bewegende beelden zien. Het is al eerder ter sprake gebracht. 
 

Vervoersdienst naar kerk

Vervoersdienst naar kerk
Voor diegenen die dat wensen, maar die niet over eigen vervoersmogelijkheid beschikken om naar de vieringen of activiteiten te komen is, zoals u weet, de mogelijkheid om via Jette Bloemsma (070-3230687) in contact te worden gebracht ...
 

Jaarprogramma

Jaarprogramma
Het jaarprogramma is beschikbaar via deze link en een korte agenda via deze link. Het programmaboekje ligt ook in de kerk om mee te nemen. Mocht u niet in de kerk kunnen komen dan kunt u het boekje toegestuurd krijgen.
 

Uit kerkenraad en bestuur

Uit kerkenraad en bestuur
Op woensdag 8 maart 2023 kwamen Bestuur en Kerkenraad weer bij elkaar.
  • De kunstwerken in de kerk zullen blijven hangen tot 1 mei 2023 (i.p.v. 1 april);

ANBI status

ANBI status
Als u er over nadenkt om de Houtrustkerk geld te schenken, is het goed om te weten dat de Houtrustkerk een ANBI status heeft. U mag de schenking daarom aftrekken van uw inkomsten- of vennootschapbelasting.
 

Nieuwsbrief VVP

Nieuwsbrief VVP
Graag willen wij u wijzen op de digitale Nieuwsbrief van de landelijke VVP. Deze verschijnt zes keer per jaar. Op deze wijze blijft u op de hoogte van alle vrijzinnige bijeenkomsten, nieuwe uitgaven en ander belangrijk nieuws van de landelijke VVP.