Vrijzinnig geloven

 

VVP

 

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Het motto ongedwongen geloven geeft aan waar wij voor staan: geloven met een open en kritische houding geïnspireerd door de Joods-Christelijke traditie met oog voor kunst, filosofie en wetenschap.
 
 

Column van de predikant - apr 2021

Column van de predikant - apr 2021
De nieuwe Eva’s van Pasen - Pasen nadert. Net over het randje van de maand april kijkt ze ons aan dit jaar. Ja, ik heb altijd het vreemde gevoel dat dit hoogfeest vrouwelijk is. De meeste mensen associëren Pasen met kale takken of een haas, ...
 

Kerkdiensten - update april 2021

Kerkdiensten - update april 2021
Dinsdag 23 maart kwam het kabinet met een somber bericht naar aanleiding van de laatste cijfers rond de pandemie. Het bestuur heeft besloten dat de sombere toon van deze persconferentie en de nog steeds oplopende besmettingen ...
 

Even een groet - 30

Even een groet - 30

Afscheid van een bevlogen exegeet - De Bijbel is geen ethisch, geografisch of historisch handboek, maar een worsteling met de zin van het bestaan. Prachtig! God is niet op afroep beschikbaar. Prediker weet het uiteindelijk ook niet meer.

Overdenking 4 april 2021

Overdenking 4 april 2021
Karl van Klaveren is op zondag 4 april voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft hij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 

Overdenking 2 april 2021

Overdenking 2 april 2021
Karl van Klaveren is op vrijdag 2 april voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft hij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 

Uit kerkenraad en bestuur

Uit kerkenraad en bestuur

In haar vergadering van 17 maart besloten kerkenraad en bestuur de volgende zaken:

  1. Verhuur van de kerkzaal. Sinds maart kunnen middelbare scholen onder strikte ...

Overdenking 1 april 2021

Overdenking 1 april 2021
Karl van Klaveren is op donderdag 1 april voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft hij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 

Even een groet - 29

Even een groet - 29
Opstanding volgens Toon Hermans
 
Er moeten mensen zijn die zonnen aansteken
Voordat de wereld verregent
Mensen die zomervliegers oplaten
 

Collectedoelen april

Collectedoelen april
Zonder het bijna vanzelfsprekende gemak van de opgehouden schalen in de zondagsdienst zouden we onszelf ertoe kunnen zetten om, wekelijks of tweewekelijks, onze broodnodige giften over te maken naar de betaalrekening van de Houtrustkerk.
 

Paaspakketjes 2021

Paaspakketjes 2021
De traditionele paastasjes zullen, evenals dat met Kerstmis is gebeurd, persoonlijk bezorgd worden bij de bekende ontvangers door een aantal zeer bereidwillige Houtrustkerkers of hun (klein)kinderen. Dit keer zal dat gebeuren ...
 

Even een groet - 27

Even een groet - 27
Aan alle leden en vrienden, vandaag een groet uit de gemeente door Elly. Zij stuurde het volgende gedicht:
 
Eenzaam
 
 

Overdenking 28 maart

Overdenking 28 maart
Katrijne Bezemer is op zondag 28 maart voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft zij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 

Even een groet - 26

Even een groet - 26
Waarom Stille Week? - Het is de Stille Week. Een merkwaardige naam. Want als je de verhalen leest die zich in deze dagen afspelen, zoals Witte Donderdag en Goede Vrijdag, dan is het een week vol rumoer. Toch wordt de Goede Week ook wel ...
 

Verhuur Kerkzaal De Populier

Verhuur Kerkzaal De Populier
Zoals u allen ongetwijfeld al heeft gehoord via diverse media mogen sinds deze maand ook de middelbare scholen onder strikte voorwaarden weer leerlingen toelaten op school. Een van die woorwaarden is de 1,5 meter afstand-regel.
 

Even een groet - 25

Even een groet - 25
Oervertrouwen - Wat is God? Wat is geloof? Het zijn onmogelijke vragen die door mijn hoofd spelen, omdat ik momenteel met een groepje mensen nadenk over de betekenis ervan. 'God' en 'geloof'. Het lijken begrippen uit een grijs verleden, ...
 

Even een groet - 24

Even een groet - 24
Alles bewoonbaar
Nooit het verzet kwijtgeraakt, het oergewoel in lief en leed,
of toegegeven aan de kanselpreek, aan Het Woord over wat
 

Even een groet - 23

Even een groet - 23
Naar aanleiding van de overdenking van afgelopen zondag ontving ik van een lid van onze gemeente onderstaande bijdrage:
 
Filterbubbel
 

Even een groet - 22

Even een groet - 22
Rein Algera, een collega uit Zoetermeer, die ook geestelijk verzorger is in Den Haag, reageerde een maand of wat geleden op een van mijn groetjes. Hij voegde onderstaande column toe over de vaccinatieronde die nu op gang komt en ...
 

Even een groet - 20

Even een groet - 20
Nostalgie - In deze tijd van Zoom, Streamen, videofilmpjes denk ik met weemoed terug aan de Huisgemeentebijeenkomsten die zo 20 jaar met regelmaat bij ons thuis plaatsvonden. Veel inleiders waren belangeloos bereid een ...
 

Even een groet - 21

Even een groet - 21
Nog eenmaal: de waarheid - Grasduinend in mijn boekenkast liep ik aan tegen een interessante visie op waarheid. Ze bleek te vondeling gelegd in Jezus: nalatenschap van het christendom van HM Kuitert. Op pagina 71 lees ik: “ ...
 

Overdenking 21 maart 2021

Overdenking 21 maart 2021
Karl van Klaveren is op zondag 21 maart voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft hij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 

Even een groet - 28

Even een groet - 28

Op een vrijdag in het jaar 33, kort na het middaguur, werd Jezus van Nazareth door Pilatus overgedragen aan een afdeling Romeinse soldaten, die onder leiding stond van een centurion, oftewel een honderdman.

 

 
 

Even een groet - 19

Even een groet - 19
Twee zielen in onze borst - Ik ga niet op Mark Rutte stemmen, maar ik ben wel een bewonderaar van zijn taalgebruik, karakter en stijl. In zijn woordkeuze slaat hij vaak de spijker op de kop, zoals afgelopen week in een interview in Trouw.
 

Even een groet - 18

Even een groet - 18
Klokluiden voor het klimaat - Morgen, zondag 14 maart, worden er overal in het land klimaatacties gehouden onder de naam 'Klimaatalarm'. Aan dit initiatief doen ruim 100 landelijke organisaties mee.
 
 

Overdenking 7 maart 2021

Overdenking 7 maart 2021
Karl van Klaveren is op zondag 7 maart voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft hij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 

Even een groet - 17

Even een groet - 17
Zwevend kiezen - ‘Ma, wat stem je?’ zo vroeg haar zoon. Moeder moest er duidelijk even over nadenken. Toen zei ze: ‘Ik ben een zwevende kiezer. Ik twijfel altijd tussen een aantal partijen. Daarom stem ik al jaren op een partij die opkomt ...
 

Storingen bij kerkomroep - 2

Storingen bij kerkomroep - 2
De afgelopen zondagen zijn er een aantal storingen geweest in de live-audiostream van onze kerkdiensten op zondagmorgen. Om dat probleem te verhelpen hebben we besloten om in de komende weken (al vanaf aanstaande zondag 7 maart) ...
 

Overdenking 28 februari

Overdenking 28 februari
Chris de Jonge is op zondag 28 februari voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft hij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 

40-dagenkalender

40-dagenkalender
Al diegenen die de nieuwsbrief per post krijgen zullen in hun envelop ook de 40-dagenkalender van de PKN ontvangen. Het is een inspirerend boekje met aardige toepasselijke teksten en aanwijzingen voor de voorbereiding op Pasen.
 

De Vrijzinnige Lezing

De Vrijzinnige Lezing
De Vrijzinnige Lezing werd dit jaar gegeven door prof. Hans Alma, hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek, op vrijdag 26 maart in de Geertekerk te Utrecht. Alma liet zich inspireren door ‘een theologie van het mogelijke'.
 

Storingen bij kerkomroep

Storingen bij kerkomroep
In januari is het tweemaal voorgekomen dat een uitzending via kerkomroep voor korte tijd werd onderbroken. Navraag toen leverde niets op: men kon geen oorzaak hiervoor vinden. Daarna ging het een aantal weken goed, maar...
 

Even een groet - 16

Even een groet - 16
Vergeven: een kwestie van kracht
 
Beste Karl, 
 
in de eerste plaats heel hartelijk dank voor je ...
 

Even een groet - 15

Even een groet - 15
Goedkope genade - Ik had het vrijdag over genade. Dat het goud is en zo. Dat het vastgelopen conflicten kan openbreken. Dat mag waar zijn. Maar er is ook een keerzijde. Noem het 'de achterkant van het gelijk' (ooit een meesterlijk programma ...
 

Even een groet - 14

Even een groet - 14
Een vertaalprobleem - 'Zonde en genade zijn achterhaald,' zo hoorde ik iemand zeggen. Je hoort het vaker. Dit soort kerkelijke taal zou niet meer van deze tijd zijn. Maar het tegendeel is waar.

 

Even een groet - 13

Even een groet - 13
Vanaf vandaag op woensdag een groet vanuit de gemeente. Dit keer is dat een groet van Wilna. Zij stuurde ons het volgende gedicht dat ze zelf schreef. Het gedicht draagt de titel 'Samen oud zijn'.
 
 

Overdenking 21 februari

Overdenking 21 februari
Karl van Klaveren is op zondag 21 februari voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft hij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 

Even een groet - 12

Even een groet - 12
Een tijd van fundamentele verandering - 'Ondanks de roemruchte globalisering leven we in een gefragmentariseerde wereld,' zo begon ik gisteren in de Houtrustkerk* mijn reflectie op de waarheidsvraag.
 

Even een groet - 11

Even een groet - 11
Een protestprocessie op Aswoensdag - Ooit solliciteerde ik in de Houtrustkerk omdat de predikant daar filosoof was en de koster kunstenaar. Tegenwoordig zijn er ook gemeenteleden die het bijzonder maken om daar voorganger te zijn, ...
 

Even een groet - 10

Even een groet - 10
Voor Valentijn - Geloof is een liefdesaffaire. Het is verliefdheid op het leven. Er van overtuigd zijn dat het leven goed is en om onze goedheid vraagt. ‘Zij gelooft in mij,’ zong een bekende Nederlandse liedjeszanger.
 

Even een groet - 9

Even een groet - 9
'Staat de waarheid op het spel?' – de respons. -Met enige trots stuur ik jullie als lezers de reacties op de waarheidsvraag. Maar liefst 25 in getal. En wat een mooie doorwrochte stukken schreven jullie! In het spoor van deze correspondentie ...
 

Overdenking 7 februari

Overdenking 7 februari
Karl van Klaveren is op zondag 7 februari voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft hij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 

Even een groet - 8

Even een groet - 8
De mens als schepsel en schepper - Creativiteit is een vergeten gave. We hebben het altijd over compassie, rationaliteit en verantwoordelijkheid als menselijke gaven die het goddelijke weerspiegelen. Genesis 1, vers 26.
 

Even een groet - 7

Even een groet - 7
De vleugels van de naakte aap - Wat me in deze crisis overeind houdt, is communicatie, zo bedacht ik me vanavond na een mooi telefoongesprek. Het is een wat stijf woord misschien, maar het vat goed samen waar we naar mijn idee voor ...
 

Even een groet - 6

Even een groet - 6
Ommetje: wie doet er mee? - Vroeger was wandelen niet echt mijn ding. Ik was meer van het hardlopen. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat wandelen veel gezonder is. Je kunt met hardlopen gemakkelijk last krijgen van knieblessures.
 

Even een groet - 5

Even een groet - 5
Zo nu en dan ontvang ik reacties die ik graag aan u doorgeef. De volgende ontving ik van Annet Rombout, die nog niet zo lang geleden lid werd van de Adventskerk in Zoetermeer:
 
 

Overdenking 24 januari

Overdenking 24 januari
Karl van Klaveren is op zondag 24 januari voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft hij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 

Even een groet - 4

Even een groet - 4
Waan van de dag - In Buitenhof van afgelopen zondag 17 januari ontspon zich een interessante discussie. Het ging over het ontbreken van zelfreflectie bij de Tweede Kamer in de toeslagenaffaire. Ook de pers had boter op het hoofd, zo werd gezegd.
 

Even een groet - 3

Even een groet - 3
Bij de inauguratie - Onlangs deed iemand bij mij verslag van haar lectuur van een Obama-biografie. Ze was ontroerd door het boek. Obama beschrijft daarin hoe hij overweegt om zich verkiesbaar te stellen voor het presidentschap.
 

Even een groet - 2

Even een groet - 2
Help nu u self, so helpt u Godt' - Kreeg gisteren een mooie reactie. 'God helps who helps himself,' zo citeerde ik mijn schoonmoeder in de overdenking die ik u stuurde. Robert van Venetië, stadsgids in Den Haag, maakte me erop attent dat ...
 

Oecumenische dienst 17 januari

Oecumenische dienst 17 januari
Karl van Klaveren is op zondag 17 januari voorgegaan in de viering met gezamenlijke liturgie van Oecumenisch Beraad Duinoord. Hieronder staat de volledige tekst met overdenking om te lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 

Even een groet - 1

Even een groet - 1
Staat de waarheid op het spel? - "De Duitse schrijver Thomas Mann (1875-1955) voelde zich door het opkomend facisme in de jaren dertig gedwongen tot een speurtocht naar het wezen van de democratie. Hij kwam hier op uit:
 

Overdenking zondag 10 januari

Overdenking zondag 10 januari
Nel Verburg is op zondag 10 januari voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft zij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 

Overdenking van vrijdag 25 december

Overdenking van vrijdag 25 december
Arjan Cuperus is op vrijdag 25 december voorgegaan in de Houtrustkerk. Omdat de kerkdiensten zonder bezoekers worden uitgevoerd heeft zij de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 

Meditatievesper

Meditatievesper
Stilte zoeken is iets wat mensen van nature doen als hun hoofd overloopt. Door stil te worden, vind je kracht in jezelf. Tweemaal per maand oefenen we ons in dit geheimenis. Vooraf is er thee. Om vijf uur lopen we de kerk in en voelen hoe de grond ons draagt.
 

GAAT NIET DOOR: BethelBuurtBios

GAAT NIET DOOR: BethelBuurtBios
Vanwege recente ontwikkelingen en regelgeving vanuit de overheid gaat de BethelBuurtBios tot nadere berichtgeving niet door. Hou de website en facebook in de gaten voor recente berichten.
 
 

VERZET: Vertelvoorstelling Mozes

VERZET: Vertelvoorstelling Mozes

Drie vrouwen – een christelijke, een islamitische en een joodse – staan op het toneel en hebben al snel een verschil van mening. Ze vertellen het bekende verhaal over Mozes die in een rieten mandje op de Nijl drijft. Of is het een kistje?

VERZET: Vrijzinnig en groen

VERZET: Vrijzinnig en groen
Is de klimaatcrisis waarin we verkeren het gevolg van bijbelse theologie? In haar spraakmakende boek Groene theologie stelt Trees van Montfoort dat kerk en christendom de uitbuiting van de aarde bevorderden door de mens centraal te stellen ...
 

Excursie: ‘Spinozahuisje'

Excursie: ‘Spinozahuisje'
De gesprekskring over spiritualiteit en levensbeschouwing die al meer dan vijf jaar bijeenkomt aan huis bij Wijnie Krabman kan vanwege de coronamaatregelen voorlopig niet plaatsvinden. Als alternatief hebben we bedacht om als...
 

GAAT NIET DOOR: Calvary (2004)

GAAT NIET DOOR: Calvary (2004)
Tijdens de biecht krijgt een pastoor te horen dat hij zal worden vermoord, omdat de boeteling in zijn jeugd is misbruikt door zijn collega’s. Wanhopig probeert James te ontdekken wie het op hem gemunt heeft. Sterk drama, gefilmd tegen ...
 

A Serious Man (2009)

A Serious Man (2009)
‘We weten nooit precies wat er gebeurt,’ doceert natuurkundeprofessor Larry, terwijl zijn studenten achteloos weglopen. Heerlijk zwarte komedie van de gebroeders Coen over hoe het leven van Larry Gopnik, een joodse professor, uiteenvalt.
 

Babette’s Feast (1987)

Babette’s Feast (1987)
Een gevierde Parijse kokkin werkt nu in een sobere Deense plattelandsgemeenschap. De religieuze dorpelingen zien aanvankelijk niets in haar Bourgondische aanpak, maar laten zich schoorvoetend verleiden door de delicate gerechten.
 

Bijbelverhalen met Carel & Nico

Bijbelverhalen met Carel & Nico
Vorig seizoen maakten we een begin met het lezen van bijbelverhalen aan de hand van twee meestervertellers, de broers Carel en Nico ter Linden. Beiden waagden zich aan een hervertelling van de Bijbel voor volwassenen.
 

UITGESTELD: Vrome Freule

UITGESTELD: Vrome Freule
Vanwege de sluiting van de horeca is er tot nadere berichtgeving geen kring in Café De Freule, waar we gewoonlijk met wijkgemeente Den Haag West, waartoe ook de Maranathakerk behoort, samenkomen. Zodra de horeca weer open gaat, ...
 

VERZET: Groene theologie

VERZET: Groene theologie
De bijeenkomst op woensdag 6 januari van de leeskring rond het boek Groene theologie van Trees van Montfoort in de Houtrustkerk vervalt en de cyclus wordt dit seizoen afgelast. We willen in het nieuwe seizoen de cyclus alsnog oppakken.
 

VERZET: Meer dan het gewone

VERZET: Meer dan het gewone
Feitse Boerwinkel was van 1946 tot 1971 directeur van Kerk en Wereld. In de jaren zeventig schreef hij een schitterende inleiding op de Bergrede. Het werd een klassieker. Het boek is een duiding van het revolutionaire onderricht dat ...
 

Terugblik vrijzinnigheid

Terugblik vrijzinnigheid
In 2005 schreef de heer A. Molier ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te 's-Gravenhage en omstreken een boekje met als titel 'Terugblik op een eeuw vrijzinnigheid'.
 

Dagelijks brood

Dagelijks brood
De Houtrustkerk zocht tijdens de eerste golf van Corona actief naar alternatieven om hun leden te benaderen. In deze column verschenen onder andere teksten van onze predikant, Karl van Klaveren.
 
 

Geluidskwaliteit kerkomroep

Geluidskwaliteit kerkomroep
We maken bij de diensten in de Houtrustkerk al een aantal jaren gebruik van kerkomroep. Hiermee kunnen belangstellenden via internet met de kerkdiensten meeluisteren of er achteraf naar luisteren.
 

Overdenking van zondag 13 september

Overdenking van zondag 13 september
Alex van Ligten, die zondag 13 september is voorgegaan, heeft de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 
 

Overdenking van zondag 28 juni

Overdenking van zondag 28 juni
De predikant die zondag 28 juni is voorgegaan, ds. ds. Wim Jansen, heeft de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep. Een leuke toevoeging is dat de cantorij na maanden van stilte van zich heeft laten horen.
 

Overdenking van zondag 14 juni

Overdenking van zondag 14 juni
De predikant die zondag 14 april voor ging, ds. Alex van Heusden, heeft de overdenking opgestuurd. De dienst werd worden verzorgd volgens de bepalingen uit het artikel 'Vanaf 1 juni aangepast diensten' te lezen op deze website.
 

Overdenking van zondag 26 april

Overdenking van zondag 26 april
De predikant die zondag 26 april zou voorgaan, ds. Engelien Hulsman, heeft de overdenking opgestuurd. De dienst wordt voorgelezen door lectrix Jette Bloemsma en de muziek is van Marieke Stoel. De dienst kan beluisterd worden via kerkomroep.
 

Overdenking van zondag 19 april

Overdenking van zondag 19 april
De predikant die zondag 19 april zou voorgaan, ds. Marijke Kwant, heeft de overdenking opgestuurd. De dienst wordt voorgelezen door de lectrix Joke Hoogakker en de muziek is van Marieke Stoel. De dienst kan beluisterd worden via kerkomroep.
 

Overdenking van zondag 5 april

Overdenking van zondag 5 april
De predikant die zondag 5 april zou voorgaan, ds. Marthe de Vries, heeft de overdenking opgestuurd. Deze hebben wij hieronder mogen plaatsen.
 
 
 

Theologie voor geïnteresseerden

Theologie voor geïnteresseerden
Cursus theologische vorming en verdieping voor geïnteresseerden (TVG). Een cursus die open is voor iedereen ongeacht leeftijd, achtergrond of geloofsovertuiging. Heeft u zich altijd al wat meer willen verdiepen in wat er allemaal in de Bijbel staat?
 

Verhuur en beheer

Verhuur en beheer
De Houtrustkerk kan per dagdeel worden gehuurd voor conferenties, vergaderingen, bruiloften, uitvaartdiensten, concerten van niet te grote ensembles, etc. U kunt daartoe contact opnemen met de koster Margriet Lagedeau.
 

ANBI status

ANBI status
Als u er over nadenkt om de Houtrustkerk geld te schenken, is het goed om te weten dat de Houtrustkerk een ANBI status heeft. U mag de schenking daarom aftrekken van uw inkomsten- of vennootschapbelasting.
 

Jaarprogramma

Jaarprogramma
Het jaarprogramma is beschikbaar via deze link en een korte agenda via deze link. Het programmaboekje ligt ook in de kerk om mee te nemen. Mocht u niet in de kerk kunnen komen dan kunt u het boekje toegestuurd krijgen.
 

RoundAbout

RoundAbout
Een interreligieuze gespreksgroep voor alle Haagse jongeren van 18-23 jaar die eens door willen praten over geloof, religie en de samenleving! De naam Roundabout staat voor rotonde:
 
 
[12  >>