Vrijzinnig geloven

 

VVP

 

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Het motto ongedwongen geloven geeft aan waar wij voor staan: geloven met een open en kritische houding geïnspireerd door de Joods-Christelijke traditie met oog voor kunst, filosofie en wetenschap.
 
 

Column van de predikant - nov 2020

Column van de predikant - nov 2020
Ons land worstelt met een rap oplopend aantal besmettingen. Op het moment van schrijven is er nog geen hoopvolle trend die duidelijk maakt dat we een volledige lockdown kunnen vermijden. De onzekerheid die dat met zich meebrengt, ...
 

Kerkdiensten - update 6-11-2020

Kerkdiensten - update 6-11-2020
Gezien de aangescherpte corona regels vanuit het kabinet heeft het bestuur moeten besluiten het koffiedrinken na afloop van de dienst voorlopig op te schorten tot 18 november 2020. De premier komt dan met een update.
 

Meer dan het gewone

Meer dan het gewone
Feitse Boerwinkel was van 1946 tot 1971 directeur van Kerk en Wereld. In de jaren zeventig schreef hij een schitterende inleiding op de Bergrede. Het werd een klassieker. Het boek is een duiding van het revolutionaire onderricht dat ...
 

Collectedoelen

Collectedoelen
Zonder het bijna vanzelfsprekende gemak van de opgehouden schalen in de zondagsdienst zouden we onszelf ertoe kunnen zetten om, wekelijks of tweewekelijks, onze broodnodige giften over te maken naar de betaalrekening van de Houtrustkerk.
 

El botón de nácar (2018)

El botón de nácar (2018)
Aan de hand van de oceaan, de Chileense kustlijn van 2670 mijl lang en de vulkanen, bergen en gletsjers van dit land vertelt deze documentaire adembenemend over de gewelddadige recente geschiedenis van Chili.
 

Uit kerkenraad en bestuur

Uit kerkenraad en bestuur
Gezien de zorgwekkende situatie rondom het coronavirus hebben bestuur en kerkenraad zich in een ingelaste vergadering gebogen over de vraag of de geplande bijeenkomsten van november doorgang kunnen vinden.
 

Vertelvoorstelling Mozes-Mosje-Musa

Vertelvoorstelling Mozes-Mosje-Musa

Drie vrouwen – een christelijke, een islamitische en een joodse – staan op het toneel en hebben al snel een verschil van mening. Ze vertellen het bekende verhaal over Mozes die in een rieten mandje op de Nijl drijft. Of is het een kistje?

Sous le soleil de Satan (1987)

Sous le soleil de Satan (1987)
De jonge pastoor Donissan twijfelt aan zijn geloof. Wanneer hij de 16-jarige Mouchette ontmoet, ontfermt hij zich over haar. Zij is de minnares van een getrouwd politicus, maar zwanger van een andere man, die zij heeft vermoord.
 

Vrijzinnig en groen

Vrijzinnig en groen
Is de klimaatcrisis waarin we verkeren het gevolg van bijbelse theologie? In haar spraakmakende boek Groene theologie stelt Trees van Montfoort dat kerk en christendom de uitbuiting van de aarde bevorderden door de mens centraal te stellen ...
 

Excursie: ‘Spinozahuisje'

Excursie: ‘Spinozahuisje'
De gesprekskring over spiritualiteit en levensbeschouwing die al meer dan vijf jaar bijeenkomt aan huis bij Wijnie Krabman kan vanwege de coronamaatregelen voorlopig niet plaatsvinden. Als alternatief hebben we bedacht om als...
 

Calvary (2004)

Calvary (2004)
Tijdens de biecht krijgt een pastoor te horen dat hij zal worden vermoord, omdat de boeteling in zijn jeugd is misbruikt door zijn collega’s. Wanhopig probeert James te ontdekken wie het op hem gemunt heeft. Sterk drama, gefilmd tegen ...
 

A Serious Man (2009)

A Serious Man (2009)
‘We weten nooit precies wat er gebeurt,’ doceert natuurkundeprofessor Larry, terwijl zijn studenten achteloos weglopen. Heerlijk zwarte komedie van de gebroeders Coen over hoe het leven van Larry Gopnik, een joodse professor, uiteenvalt.
 

Babette’s Feast (1987)

Babette’s Feast (1987)
Een gevierde Parijse kokkin werkt nu in een sobere Deense plattelandsgemeenschap. De religieuze dorpelingen zien aanvankelijk niets in haar Bourgondische aanpak, maar laten zich schoorvoetend verleiden door de delicate gerechten.
 

UITGESTELD: Groene theologie

UITGESTELD: Groene theologie
Woensdag 4 november en vrijdag 6 november zou er een leeskring zijn over het boek Groene theologie van Trees van Montfoort, dat ook o.m. onderwerp was in de preek van ds. Marthe de Vries op 25 oktober. Aan de orde zou komen: ...
 

Bijbelverhalen met Carel & Nico

Bijbelverhalen met Carel & Nico
Vorig seizoen maakten we een begin met het lezen van bijbelverhalen aan de hand van twee meestervertellers, de broers Carel en Nico ter Linden. Beiden waagden zich aan een hervertelling van de Bijbel voor volwassenen.
 

BethelBuurtBios

BethelBuurtBios
Samen met ds. Axel Wicke van de Maranathakerk organiseren we ook dit seizoen weer een filmprogramma in Bethel. Voor een ieder die zin zoekt/heeft in film. De film wordt kort ingeleid en na afloop is er een nagesprek. Wat heb je ervaren?
 

UITGESTELD Vrome Freule

UITGESTELD Vrome Freule
Vanwege de sluiting van de horeca is er in de maand november geen kring in Café De Freule, waar we gewoonlijk met wijkgemeente Den Haag West, waartoe ook de Maranathakerk behoort, samenkomen. Laten we hopen dat we daar ...
 

UITGESTELD: Meditatievesper

UITGESTELD: Meditatievesper
De meditatievesper van woensdag 4 november kan helaas niet doorgaan. Zie voor de motivatie bovenstaand bericht van bestuur en kerkenraad. Of de meditatievesper van woensdag 18 november doorgang kan vinden, zal u per e-mail worden bericht.
 

Column in Vrijzinnig

Column in Vrijzinnig
Ons gemeentelid Nel Verburg, die theoloog is, schrijft al geruime tijd een column in Vrijzinnig het landelijke orgaan van de VVP. Zij die op dit blad geabonneerd zijn hebben haar bijdragen vast al wel opgemerkt. Lezenswaardig!
 

Vredesweek terugblik

Vredesweek terugblik
De door Dick Huizenga bij PAX in Utrecht voor ons voor de Vredesweek opgehaalde Vredeskrant, is ter afsluiting van deze week op 27 september tijdens de kerkdienst uitgereikt. Na afloop van de kerkdienst is door een aantal mensen ...
 

Klok 500 maal geluid

Klok 500 maal geluid
Afgelopen dinsdag luidde onze kosteres, Margriet Lagadeau, 500 maal de klok van de Houtrustkerk! Waarom deed ze dat? Dit voorjaar verklaarde de Protestantse Kerk van Den Haag de actie #500kinderen te steunen.
 

Terugblik vrijzinnigheid

Terugblik vrijzinnigheid
In 2005 schreef de heer A. Molier ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te 's-Gravenhage en omstreken een boekje met als titel 'Terugblik op een eeuw vrijzinnigheid'.
 

Kernwapens: nieuwe vergadering

Kernwapens: nieuwe vergadering
De initiatiefgroep die opgericht is op 2/8/2019 naar aanleiding van de vertoning van een aflevering uit de EO-serie "Het Vermoeden" met de aanstichter van de groep, de heer Edy Korthals Altes (96 jaar inmiddels!), heeft precies een jaar later, ...
 

Dagelijks brood

Dagelijks brood
De Houtrustkerk zocht tijdens de eerste golf van Corona actief naar alternatieven om hun leden te benaderen. In deze column verschenen onder andere teksten van onze predikant, Karl van Klaveren.
 
 

Opening expositie Ronald Rietveld

Opening expositie Ronald Rietveld
Zaterdag 12 september om 15.00 uur was de opening van de expositie van het werk van Ronald Rietveld, die voor deze gelegenheid ook enkele nieuwe werken heeft opgehangen.
 
 

Geluidskwaliteit kerkomroep

Geluidskwaliteit kerkomroep
We maken bij de diensten in de Houtrustkerk al een aantal jaren gebruik van kerkomroep. Hiermee kunnen belangstellenden via internet met de kerkdiensten meeluisteren of er achteraf naar luisteren.
 

Overdenking van zondag 13 september

Overdenking van zondag 13 september
Alex van Ligten, die zondag 13 september is voorgegaan, heeft de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep.
 
 

Wijziging: diensten vanaf 1 juli

Wijziging: diensten vanaf 1 juli
In de maand mei zijn we begonnen om de kerkdiensten als luisterdiensten weer gewoon te laten plaatsvinden. Vanaf juli hanteren wij een aangepast protocol voor onze kerkdiensten. Wij vragen u dringend om zich daar aan te houden.
 

Overdenking van zondag 28 juni

Overdenking van zondag 28 juni
De predikant die zondag 28 juni is voorgegaan, ds. ds. Wim Jansen, heeft de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de dienst beluistert via kerkomroep. Een leuke toevoeging is dat de cantorij na maanden van stilte van zich heeft laten horen.
 

Overdenking van zondag 14 juni

Overdenking van zondag 14 juni
De predikant die zondag 14 april voor ging, ds. Alex van Heusden, heeft de overdenking opgestuurd. De dienst werd worden verzorgd volgens de bepalingen uit het artikel 'Vanaf 1 juni aangepast diensten' te lezen op deze website.
 

Overdenking van zondag 26 april

Overdenking van zondag 26 april
De predikant die zondag 26 april zou voorgaan, ds. Engelien Hulsman, heeft de overdenking opgestuurd. De dienst wordt voorgelezen door lectrix Jette Bloemsma en de muziek is van Marieke Stoel. De dienst kan beluisterd worden via kerkomroep.
 

Overdenking van zondag 19 april

Overdenking van zondag 19 april
De predikant die zondag 19 april zou voorgaan, ds. Marijke Kwant, heeft de overdenking opgestuurd. De dienst wordt voorgelezen door de lectrix Joke Hoogakker en de muziek is van Marieke Stoel. De dienst kan beluisterd worden via kerkomroep.
 

Overdenking van zondag 5 april

Overdenking van zondag 5 april
De predikant die zondag 5 april zou voorgaan, ds. Marthe de Vries, heeft de overdenking opgestuurd. Deze hebben wij hieronder mogen plaatsen.
 
 
 

Theologie voor geïnteresseerden

Theologie voor geïnteresseerden
Cursus theologische vorming en verdieping voor geïnteresseerden (TVG). Een cursus die open is voor iedereen ongeacht leeftijd, achtergrond of geloofsovertuiging. Heeft u zich altijd al wat meer willen verdiepen in wat er allemaal in de Bijbel staat?
 

Tafel van Hoop

Tafel van Hoop

Tafel van Hoop is een nieuw initiatief van StekJong. Geïnspireerd door avondmaal en eucharistie is de Tafel van Hoop een plek van ontmoeting waar gasten kunnen delen wat hen bezighoudt en kunnen ontdekken wat hen verbindt.

Afscheid Erna de Klerk

Afscheid Erna de Klerk
De Boomgaard In wijkblad "De Boomgaard" nam hoofdredactrice Erna de Klerk afscheid. Ze noemt in haar laatste schrijven ook onze kerk: "Mooi ook dat de Houtrustkerk hier steeds een deel van ons blad invult. Er werkt een leuk team in de kerk ...
 

Citaten om over na te denken

Citaten om over na te denken
Soms kom je een citaat tegen die je aanzet tot nadenken. Een reflectief moment. Hieronder staan een aantal van deze citaten. Sommige zullen je aanspreken, maar sommigen misschien ook niet....
 
 

Verhuur en beheer

Verhuur en beheer
De Houtrustkerk kan per dagdeel worden gehuurd voor conferenties, vergaderingen, bruiloften, uitvaartdiensten, concerten van niet te grote ensembles, etc. U kunt daartoe contact opnemen met de koster Margriet Lagedeau.
 

ANBI status

ANBI status
Als u er over nadenkt om de Houtrustkerk geld te schenken, is het goed om te weten dat de Houtrustkerk een ANBI status heeft. U mag de schenking daarom aftrekken van uw inkomsten- of vennootschapbelasting.
 

Jaarprogramma

Jaarprogramma
Het jaarprogramma is beschikbaar via deze link en een korte agenda via deze link. Het programmaboekje ligt ook in de kerk om mee te nemen. Mocht u niet in de kerk kunnen komen dan kunt u het boekje toegestuurd krijgen.
 

Boek: 500 jaar Diaconie in Den Haag

Boek: 500 jaar Diaconie in Den Haag
Ter gelegenheid van de tentoonstelling '500 jaar Diaconie. Vijf eeuwen armenzorg in Den Haag' heeft de Protestantse Gemeente van Den Haag een prachtig boek uitgegeven. Dit boek is geschreven door de historicus dr. Jurjen Vis.
 

RoundAbout

RoundAbout
Een interreligieuze gespreksgroep voor alle Haagse jongeren van 18-23 jaar die eens door willen praten over geloof, religie en de samenleving! De naam Roundabout staat voor rotonde:
 
 

Nieuwsbrief VVP

Nieuwsbrief VVP
Graag willen wij u wijzen op de digitale Nieuwsbrief van de landelijke VVP. Deze verschijnt zes keer per jaar. Op deze wijze blijft u op de hoogte van alle vrijzinnige bijeenkomsten, nieuwe uitgaven en ander belangrijk nieuws van de landelijke VVP.