Vrijzinnig geloven

 

VVP

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Het motto ongedwongen geloven geeft aan waar wij voor staan: geloven met een open en kritische houding geïnspireerd door de Joods-Christelijke traditie met oog voor kunst, filosofie en wetenschap.
 
 

Column van de predikant - feb 2023

Column van de predikant - feb 2023
Een afrondend verslag - ‘Eenzaamheid en authenticiteit’. Dat is het thema van het verslag dat ik momenteel schrijf voor de KPV-opleiding die ik viermaal drie weken volgde in 2022. Een intensief traject, ook omdat het je sterk met jezelf confronteert.
 

Uit kerkenraad en bestuur

Uit kerkenraad en bestuur
Op woensdag 11 januari 2023 kwamen Bestuur en Kerkenraad voor het eerst dit jaar bij elkaar. Gesproken werd over:
  • Dit jaar is de 40-dagenkalender besteld. Vanaf 19 februari liggen exemplaren voor u klaar op.

Zanger(es) gezocht!

Zanger(es) gezocht!
Onze cantorij bestaat uit enkele goede amateurzangeressen, graag willen we er nog een paar bij hebben. Goed notenlezen, zelfstandig een (solo)partij kunnen instuderen en uitvoeren, zangles (gehad) hebben is noodzaak.
 

Even een groet - 91

Even een groet - 91
Geestelijke wapens inzetten - 'Waarom roept de kerk niet op om deze oorlog te beëindigen?' zo klonk het op een kring over bevrijdingstheologie gisteren in de Houtrustkerk. Bij een lezing waarbij alleen vrouwen aanwezig waren, werd kritisch nagedacht ...
 

Rilke en de wijsheid

Rilke en de wijsheid
In de jaren ‘60 en ‘70 zijn velen van ons in aanraking gekomen met de bevrijdingstheologie of er mogelijk zelf actief bij betrokken geweest. In twee bijeenkomsten wil Anja Schaafsma met ons bespreken hoe relevant deze beweging ...
 

Strandwandelgesprekken

Strandwandelgesprekken
Eenmaal per maand willen we gaan wandelen. Omdat het gezond is en omdat het een mooie manier is om met elkaar in gesprek te raken. Reeds de Griekse filosofen deden het. Wandelend kom je tot elkaar en ook tot de omgeving waarin je loopt.
 

Expositie 'Rest' Marcel Wesdorp

Expositie 'Rest' Marcel Wesdorp
Marcel Wesdorp in de Houtrustkerk - De Houtrustkerk in Den Haag organiseert een expositie van Marcel Wesdorp (1965). Door zijn werk komt de kerk in een ander licht te staan. Men wordt uitgenodigd na te denken over ...
 

Boven is onder ons

Boven is onder ons
In zijn nieuwste boek, dat deze herfst uitkomt, neemt Rick Benjamins de staat op van de (post)moderne theologie. In het boek bespreekt hij de mogelijkheden van een theologie ‘na Kuitert’. Kuitert geldt in het theologische landschap ...
 

Tafel van Hoop

Tafel van Hoop
De Tafel van Hoop is een feestelijke maaltijd waarin het leven van alledag samenkomt met oude verhalen en rituelen. De Tafel van Hoop is een oefening in breken en delen. We laten ons inspireren door het oude ritueel van de ...
 

Ysaÿe Trio

Ysaÿe Trio
Op 19 maart 2023 geeft het op hoog niveau musicerende Ysaÿe Trio een koffieconcert in de Houtrustkerk. Rada Ovcharova (viool), Emlyn Stam (altviool) en Willem Stam (cello) spelen dan het Strijktrio opus 3 in Es groot van Beethoven.
 

God in het digitale tijdperk

God in het digitale tijdperk
Technologische ontwikkelingen lijken onontkoombaar, je moet er wel in mee. Tegelijk boezemen ze ook angst in. Aan welke machten geven we ons eigenlijk over? We zouden er meer vat op willen hebben, tegelijk duizelt het ons ...
 

Hannah Arendt (2002)

Hannah Arendt  (2002)
Het kwaad presenteert zich vaak niet groots en overweldigend, maar eerder banaal. Dat concludeert filosofe Hannah Arendt wanneer zij voor The New Yorker verslag doet van het proces tegen Adolf Eichmann. Haar typering ...
 

Lunchbios

Lunchbios
Vier mooie en spraakmakende speelfilms met een lunch vooraf. Dat is het format van de lunchbios. Samen kijken en praten over beelden en scènes die indruk op ons hebben gemaakt, over de thematiek van de film en de relevantie voor vandaag.
 

Meditatievesper

Meditatievesper
Stilte zoeken is iets wat mensen van nature doen als hun hoofd overloopt. Door stil te worden, vind je kracht in jezelf. Tweemaal per maand oefenen we ons in dit geheimenis. Vooraf is er thee. Om vijf uur lopen we de kerk in en voelen hoe de grond ons draagt.
 

Gezocht: vrijwilligers voor Kies!

Gezocht: vrijwilligers voor Kies!
Door de energiecrisis hebben steeds meer mensen problemen om rond te komen en stijgt het aantal klanten van de Voedselbankwinkel. We zoeken daarom extra vrijwilligers. Bij Kies! kunnen klanten zelf kiezen welke boodschappen ze meenemen.
 

Houtrustkerk - Dit is Holland

Houtrustkerk - Dit is Holland
In oktober 2021 was de Houtrustkerk te bezien en te beluisteren in een programma van RTL4 - Dit is Holland. Ds. Karl van Klaveren en Ties en Robert van Venetië vertellen over de Houtrustkerk, Marieke Stoel is te horen op het orgel.
 

Open brief - Voor het te laat is

Open brief - Voor het te laat is
Rusland heeft Oekraïne overvallen. De verontwaardiging daarover is terecht. De beelden van wat de oorlog aanricht spreken boekdelen. Dat Poetin het internationale recht aan zijn laars lapt staat buiten kijf.
 

Vervoersdienst naar kerk

Vervoersdienst naar kerk
Voor diegenen die dat wensen, maar die niet over eigen vervoersmogelijkheid beschikken om naar de vieringen of activiteiten te komen is, zoals u weet, de mogelijkheid om via Jette Bloemsma (070-3230687) in contact te worden gebracht ...
 

Overdenking 15 januari 2023

Overdenking 15 januari 2023
Erika van Gemerden heeft op zondag 15 januari 2023 de overdenking geschreven van de oecumenische dienst in de Maranathakerk. Omdat niet iedereen naar de kerkdiensten kan komen heeft zij de overdenking opgestuurd.
 

Overdenking 13 november 2022

Overdenking 13 november 2022
Nienke van Dijk heeft op zondag 13 november 2022 de overdenking geschreven. Omdat niet iedereen naar de kerkdiensten kan komen heeft zij de overdenking opgestuurd. Dan kunt u meelezen terwijl u de dienst terugkijkt via kerkomroep.
 

Even een groet - 90

Even een groet - 90
Een inspirerende dag - Wat kan een zondag je soms inspireren. Ik zal eerlijk zijn: ik ben van nature geen kerkganger. Maar vandaag in de Maranathakerk, bij de oecumenische dienst, had ik er geen spijt van dat ik de regen had getrotseerd.
 

Jaarprogramma

Jaarprogramma
Het jaarprogramma is beschikbaar via deze link en een korte agenda via deze link. Het programmaboekje ligt ook in de kerk om mee te nemen. Mocht u niet in de kerk kunnen komen dan kunt u het boekje toegestuurd krijgen.
 

ANBI status

ANBI status
Als u er over nadenkt om de Houtrustkerk geld te schenken, is het goed om te weten dat de Houtrustkerk een ANBI status heeft. U mag de schenking daarom aftrekken van uw inkomsten- of vennootschapbelasting.
 

Verklaring van Kerk en Vrede

Verklaring van Kerk en Vrede
Verklaring van Kerk en Vrede over de oorlog in Oekraïne - "Met afgrijzen heeft Kerk en Vrede kennis genomen van de Russische invasie in Oekraïne. Kerk en Vrede veroordeelt deze Russische militaire agressie op dezelfde gronden als ...
 

Opnamen diensten beeld

Opnamen diensten beeld
Op zondag 17 oktober 2021 zijn wij van start gegaan met het op video registreren van onze diensten. De bedoeling is dat de luisteraars via de kerkomroep dan ook bewegende beelden zien. Het is al eerder ter sprake gebracht. 
 

Next Pop-upkring

Next Pop-upkring
Zo nu en dan willen we ergens in de stad of in het land iets doen met een groep mensen die de vernieuwing binnen de kerk een warm hart toedragen. Het idee is om telkens iets anders te ondernemen. De activiteit wordt ruim van ...
 

Nieuwsbrief VVP

Nieuwsbrief VVP
Graag willen wij u wijzen op de digitale Nieuwsbrief van de landelijke VVP. Deze verschijnt zes keer per jaar. Op deze wijze blijft u op de hoogte van alle vrijzinnige bijeenkomsten, nieuwe uitgaven en ander belangrijk nieuws van de landelijke VVP.
 

Terugblik vrijzinnigheid

Terugblik vrijzinnigheid
In 2005 schreef de heer A. Molier ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te 's-Gravenhage en omstreken een boekje met als titel 'Terugblik op een eeuw vrijzinnigheid'.
 

Verhuur en beheer

Verhuur en beheer
De Houtrustkerk kan per dagdeel worden gehuurd voor conferenties, vergaderingen, bruiloften, uitvaartdiensten, concerten van niet te grote ensembles, etc. U kunt daartoe contact opnemen met de koster Margriet Lagedeau.