Vrijzinnig geloven

 

VVP

 

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Het motto ongedwongen geloven geeft aan waar wij voor staan: geloven met een open en kritische houding geïnspireerd door de Joods-Christelijke traditie met oog voor kunst, filosofie en wetenschap.
 
 

Column van de predikant - sep 2020

Column van de predikant - sep 2020
Weinig ruimte voor de column in deze maand waarin we als kerk weer van start gaan. Vredesmaand ook! Ik zal het kort houden en geef u ter overweging een bon mot van Tolstoj: "Om gelukkig te zijn, moet men in het geluk geloven."
 

Uit kerkenraad en bestuur

Uit kerkenraad en bestuur
Zaterdag 19 september willen we het nieuwe seizoen met elkaar openen. Vanaf 14.30 uur is de kerk open, om 15.00 uur zal de voorzitter u welkom heten. De vergaderingen van kerkenraad en bestuur waren altijd op de 1e woensdag van de ...
 

Collectedoelen

Collectedoelen
Zonder het bijna vanzelfsprekende gemak van de opgehouden schalen in de zondagsdienst zouden we onszelf ertoe kunnen zetten om, wekelijks of tweewekelijks, onze broodnodige giften over te maken naar de betaalrekening van de Houtrustkerk.
 

Opening expositie Ronald Rietveld

Opening expositie Ronald Rietveld
Zaterdag 12 september om 15.00 uur is er een opening van de expositie van het werk van Ronald Rietveld, die voor deze gelegenheid ook enkele nieuwe werken zal ophangen.
 
 

Vredesweek

Vredesweek
Zondag 20 september is er in het kader van de Vredesweek een oecumenische dienst in de Evangelische Broedergemeente (Chasséstraat 1) met ds. Geertje Zomer en ds. Christine Welschen. Thema van de Vredesweek is: ...
 
 

Film met nagesprek: onbehagen

Film met nagesprek: onbehagen
Afgelopen seizoen slaagden we er niet in om de gesprekken over de documentaire ‘Onbehagen’ van Bas Heijne af te ronden, dat maken we dit seizoen goed. De serie gaat over oude verlichtingsidealen zoals gelijkheid, democratie, vrijheid, ...
 

Groene theologie

Groene theologie
Groene theologie van Trees van Montfoort werd in 2019 verkozen tot het beste theologische boek van het jaar. ‘Met haar grondige theologische onderzoek daagt Van Montfoort uit tot een verregaande christelijk-theologische herbezinning op ...
 

Afscheid Erna de Klerk

Afscheid Erna de Klerk
De Boomgaard In wijkblad "De Boomgaard" nam hoofdredactrice Erna de Klerk afscheid. Ze noemt in haar laatste schrijven ook onze kerk: "Mooi ook dat de Houtrustkerk hier steeds een deel van ons blad invult. Er werkt een leuk team in de kerk ...
 

Shoplifters (Japan 2018)

Shoplifters (Japan 2018)
Gouden Palm-winnaar over een groepje verstotenen in een klein huis. Liefde is er genoeg, maar geld niet. Ze maken zich regelmatig schuldig aan winkeldiefstal. De regisseur Kore-eda, een Japanse grootmeester van het familiedrama, stelt zich ...
 

Meditatievesper

Meditatievesper
Stilte zoeken is iets wat mensen van nature doen als hun hoofd overloopt. Door stil te worden, vind je kracht in jezelf. Tweemaal per maand oefenen we ons in dit geheimenis. Vooraf is er thee. Om vijf uur lopen we de kerk in en voelen hoe de grond ons draagt.
 

BethelBuurtBios

BethelBuurtBios
Samen met ds. Axel Wicke van de Maranathakerk organiseren we ook dit seizoen weer een filmprogramma in Bethel. Voor een ieder die zin zoekt/heeft in film. De film wordt kort ingeleid en na afloop is er een nagesprek. Wat heb je ervaren?
 

Museumbezoek: ‘Besmet’

Museumbezoek: ‘Besmet’
We hebben in het afgelopen jaar aan de lijve ervaren hoe het is om geconfronteerd te worden met een pandemie. De hele wereld kwam tot stilstand. In Museum Boerhaave in Leiden stond in het afgelopen voorjaar toevallig een tentoonstelling over ...
 

Kernwapens: nieuwe vergadering

Kernwapens: nieuwe vergadering
De initiatiefgroep die opgericht is op 2/8/2019 naar aanleiding van de vertoning van een aflevering uit de EO-serie "Het Vermoeden" met de aanstichter van de groep, de heer Edy Korthals Altes (96 jaar inmiddels!), heeft precies een jaar later, ...
 

Vrome Freule

Vrome Freule
Een gesprek over zaken die je bezighouden. Je visie op het leven delen. Of gewoon even gezellig uitblazen. Dat alles kan in ‘De Vrome Freule’, een ontmoetingsplek voor jong en oud van protestantse gemeente Den Haag West en de Houtrustkerk.
 

Filosofie van het boerenverstand

Filosofie van het boerenverstand
Filosoof en humanist Jan Warndorff biedt een vernieuwende en bevrijdende levensfilosofie, met als motto: zie van zoveel mogelijk, zoveel mogelijk te houden. Het leven zelf is een wonderbaarlijk mysterie; dus iets wat wij niet begrijpen.
 

Geluidskwaliteit kerkomroep

Geluidskwaliteit kerkomroep
We maken bij de diensten in de Houtrustkerk al een aantal jaren gebruik van kerkomroep. Hiermee kunnen belangstellenden via internet met de kerkdiensten meeluisteren of er achteraf naar luisteren.
 

Wijziging: diensten vanaf 1 juli

Wijziging: diensten vanaf 1 juli
In de maand mei zijn we begonnen om de kerkdiensten als luisterdiensten weer gewoon te laten plaatsvinden. Vanaf juli hanteren wij een aangepast protocol voor onze kerkdiensten. Wij vragen u dringend om zich daar aan te houden.
 

Falling Down (1993)

Falling Down (1993)
Op een snikhete dag zit William Foster zich in de file op te vreten. Hij laat zijn auto achter en gaat te voet de stad in, onderweg wordt zijn woede verder gevoed. Als hij bij een eettentje geen ontbijt krijgt, ‘omdat het nu eenmaal lunchtijd is’, barst de bom.
 

Meer dan het gewone

Meer dan het gewone
Feitse Boerwinkel was van 1946 tot 1971 directeur van Kerk en Wereld. In de jaren zeventig schreef hij een schitterende inleiding op de Bergrede. Het werd een klassieker. Het boek is een duiding van het revolutionaire onderricht dat ...
 

Theologie voor geïnteresseerden

Theologie voor geïnteresseerden
Cursus theologische vorming en verdieping voor geïnteresseerden (TVG). Een cursus die open is voor iedereen ongeacht leeftijd, achtergrond of geloofsovertuiging. Heeft u zich altijd al wat meer willen verdiepen in wat er allemaal in de Bijbel staat?
 

El botón de nácar (2018)

El botón de nácar (2018)
Aan de hand van de oceaan, de Chileense kustlijn van 2670 mijl lang en de vulkanen, bergen en gletsjers van dit land vertelt deze documentaire adembenemend over de gewelddadige recente geschiedenis van Chili.
 

Vertelvoorstelling Mozes-Mosje-Musa

Vertelvoorstelling Mozes-Mosje-Musa

Drie vrouwen – een christelijke, een islamitische en een joodse – staan op het toneel en hebben al snel een verschil van mening. Ze vertellen het bekende verhaal over Mozes die in een rieten mandje op de Nijl drijft. Of is het een kistje?

Dagelijks brood

Dagelijks brood
De Houtrustkerk zoekt actief naar alternatieven om hun leden in deze tijd te benaderen. In deze column verschijnen onder andere teksten en videoboodschappen van onze predikant, Karl van Klaveren.
 

Sous le soleil de Satan (1987)

Sous le soleil de Satan (1987)
De jonge pastoor Donissan twijfelt aan zijn geloof. Wanneer hij de 16-jarige Mouchette ontmoet, ontfermt hij zich over haar. Zij is de minnares van een getrouwd politicus, maar zwanger van een andere man, die zij heeft vermoord.
 

Tafel van Hoop

Tafel van Hoop

Tafel van Hoop is een nieuw initiatief van StekJong. Geïnspireerd door avondmaal en eucharistie is de Tafel van Hoop een plek van ontmoeting waar gasten kunnen delen wat hen bezighoudt en kunnen ontdekken wat hen verbindt.

Vrijzinnig en groen

Vrijzinnig en groen
Is de klimaatcrisis waarin we verkeren het gevolg van bijbelse theologie? In haar spraakmakende boek Groene theologie stelt Trees van Montfoort dat kerk en christendom de uitbuiting van de aarde bevorderden door de mens centraal te stellen ...
 

Overdenking van zondag 28 juni

Overdenking van zondag 28 juni
De predikant die zondag 28 juni is voorgegaan, ds. ds. Wim Jansen, heeft de overdenking opgestuurd. Deze kunt u lezen terwijl u de diens beluisterd via kerkomroep. Een leuke toevoeging is dat de cantorij na maanden van stilte van zich heeft laten horen.
 

Excursie: ‘Spinozahuisje'

Excursie: ‘Spinozahuisje'
De gesprekskring over spiritualiteit en levensbeschouwing die al meer dan vijf jaar bijeenkomt aan huis bij Wijnie Krabman kan vanwege de coronamaatregelen voorlopig niet plaatsvinden. Als alternatief hebben we bedacht om als...
 

Overdenking van zondag 14 juni

Overdenking van zondag 14 juni
De predikant die zondag 14 april voor gaat, ds. Alex van Heusden, heeft de overdenking opgestuurd. De dienst wordt worden verzorgd volgens de bepalingen uit het artikel 'Vanaf 1 juni aangepast diensten' te lezen op deze website.
 

Calvary (2004)

Calvary (2004)
Tijdens de biecht krijgt een pastoor te horen dat hij zal worden vermoord, omdat de boeteling in zijn jeugd is misbruikt door zijn collega’s. Wanhopig probeert James te ontdekken wie het op hem gemunt heeft. Sterk drama, gefilmd tegen ...
 

Overdenking van zondag 26 april

Overdenking van zondag 26 april
De predikant die zondag 26 april zou voorgaan, ds. Engelien Hulsman, heeft de overdenking opgestuurd. De dienst wordt voorgelezen door lectrix Jette Bloemsma en de muziek is van Marieke Stoel. De dienst kan beluisterd worden via kerkomroep.
 

Terugblik vrijzinnigheid

Terugblik vrijzinnigheid
In 2005 schreef de heer A. Molier ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te 's-Gravenhage en omstreken een boekje met als titel 'Terugblik op een eeuw vrijzinnigheid'.
 

A Serious Man (2009)

A Serious Man (2009)
‘We weten nooit precies wat er gebeurt,’ doceert natuurkundeprofessor Larry, terwijl zijn studenten achteloos weglopen. Heerlijk zwarte komedie van de gebroeders Coen over hoe het leven van Larry Gopnik, een joodse professor, uiteenvalt.
 

Overdenking van zondag 19 april

Overdenking van zondag 19 april
De predikant die zondag 19 april zou voorgaan, ds. Marijke Kwant, heeft de overdenking opgestuurd. De dienst wordt voorgelezen door de lectrix Joke Hoogakker en de muziek is van Marieke Stoel. De dienst kan beluisterd worden via kerkomroep.
 

Babette’s Feast (1987)

Babette’s Feast (1987)
Een gevierde Parijse kokkin werkt nu in een sobere Deense plattelandsgemeenschap. De religieuze dorpelingen zien aanvankelijk niets in haar Bourgondische aanpak, maar laten zich schoorvoetend verleiden door de delicate gerechten.
 

Overdenking van zondag 5 april

Overdenking van zondag 5 april
De predikant die zondag 5 april zou voorgaan, ds. Marthe de Vries, heeft de overdenking opgestuurd. Deze hebben wij hieronder mogen plaatsen.
 
 
 

Verhuur en beheer

Verhuur en beheer
De Houtrustkerk kan per dagdeel worden gehuurd voor conferenties, vergaderingen, bruiloften, uitvaartdiensten, concerten van niet te grote ensembles, etc. U kunt daartoe contact opnemen met de koster Margriet Lagedeau.
 

Citaten om over na te denken

Citaten om over na te denken
Soms kom je een citaat tegen die je aanzet tot nadenken. Een reflectief moment. Hieronder staan een aantal van deze citaten. Sommige zullen je aanspreken, maar sommigen misschien ook niet....
 
 

ANBI status

ANBI status
Als u er over nadenkt om de Houtrustkerk geld te schenken, is het goed om te weten dat de Houtrustkerk een ANBI status heeft. U mag de schenking daarom aftrekken van uw inkomsten- of vennootschapbelasting.
 

Jaarprogramma

Jaarprogramma
Het jaarprogramma is beschikbaar via deze link en een korte agenda via deze link. Het programmaboekje ligt ook in de kerk om mee te nemen. Mocht u niet in de kerk kunnen komen dan kunt u het boekje toegestuurd krijgen.
 

Boek: 500 jaar Diaconie in Den Haag

Boek: 500 jaar Diaconie in Den Haag
Ter gelegenheid van de tentoonstelling '500 jaar Diaconie. Vijf eeuwen armenzorg in Den Haag' heeft de Protestantse Gemeente van Den Haag een prachtig boek uitgegeven. Dit boek is geschreven door de historicus dr. Jurjen Vis.
 

RoundAbout

RoundAbout
Een interreligieuze gespreksgroep voor alle Haagse jongeren van 18-23 jaar die eens door willen praten over geloof, religie en de samenleving! De naam Roundabout staat voor rotonde:
 
 

Nieuwsbrief VVP

Nieuwsbrief VVP
Graag willen wij u wijzen op de digitale Nieuwsbrief van de landelijke VVP. Deze verschijnt zes keer per jaar. Op deze wijze blijft u op de hoogte van alle vrijzinnige bijeenkomsten, nieuwe uitgaven en ander belangrijk nieuws van de landelijke VVP.