Vrijzinnig geloven

 

VVP

Film met nagesprek: Onbehagen

Film met nagesprek: Onbehagen
‘Onbehagen’ - Dinsdag 15 juni om 20:00 uur willen we de laatste aflevering van de VPRO-serie ‘Onbehagen’ laten zien in de kerkzaal. De serie gaat over de vraag wat er nog over is van de idealen vrijheid, gelijkheid en broederschap.
 

De Jakobsladder

De Jakobsladder
In deze lezing over de Jakobsladder vertelt kunsthistorica Marian van Caspel over de ladder genoemd in het boek Genesis. Een ladder die de aarde verbindt met de hemel. Met deze symbolische betekenis komen we de ladder vaak tegen in ...
 

Vrijzinnig en groen

Vrijzinnig en groen
Is de klimaatcrisis waarin we verkeren het gevolg van bijbelse theologie? In haar spraakmakende boek Groene theologie stelt Trees van Montfoort dat kerk en christendom de uitbuiting van de aarde bevorderden door de mens centraal te stellen ...
 

Spirtualiteit van Bonhoeffer

Spirtualiteit van Bonhoeffer
In de nood van zijn tijd profileerde de Duitse theoloog Bonhoeffer (1906-1945) zich als een moedig denker die weigerde het Evangelie ondergeschikt te maken aan het machtsdenken van het politieke regime.
 

Filosofie van het boerenverstand

Filosofie van het boerenverstand
Filosoof en humanist Jan Warndorff biedt een vernieuwende en bevrijdende levensfilosofie, met als motto: zie van zoveel mogelijk, zoveel mogelijk te houden. Het leven zelf is een wonderbaarlijk mysterie; dus iets wat wij niet begrijpen.
 

Driekoningentriptiek

Driekoningentriptiek
In de tijd voor Kerst brengt Marinus den Ouden mensen in de stemming door oude kerstverhalen te vertellen op een bijzondere wijze. Deze avond zal gaan over een kerstverhaal van Felix Timmermans (1886-1947). Deze bekende Vlaamse ...
 

Museumbezoek: 'Besmet'

Museumbezoek: 'Besmet'
Op de gewenste tijden is de tentoonstelling 'Besmet' al volgeboekt. Vanwege de coronamaatregelen en de drukte hebben we 6 kaartjes kunnen reserveren voor 10:15. Aanmelden kan alleen nog bij ds. Karl van Klaveren. U kunt zich voor ...
 

Bommel en de Bijbel

Bommel en de Bijbel
Schrijver en striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) portretteerde in zijn verhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes met een knipoog de Nederlandse samenleving. Daarbij hielt hij zich bezig met het Christendom, met name het Calvinisme.
 

Sterrenstof zijt gij

Sterrenstof zijt gij
Sterrenkundige Margot Brouwer neemt ons mee op reis door het universum. Het begint als een wetenschappelijke reis waarin we het heelal fysiek leren kennen, van onze aarde tot de grootste structuren die de mens kent.
 

Wat weet u eigenlijk van de islam?

Wat weet u eigenlijk van de islam?
Er wordt veel over de islam gesproken en we doen alsof we weten wat we dan bedoelen en waar we het over hebben. Maar is dit wel zo? Net zomin als over het christendom bestaan er over de islam eenduidige opvattingen.
 

De politieke theologie van Oosterhuis

De politieke theologie van Oosterhuis
Huub Oosterhuis kennen we van zijn liederen die de liturgie sterk hebben vernieuwd. Maar Oosterhuis is ook dichter en theoloog, opgeleid als jezuïet. Daarnaast was hij oprichter van De Rode Hoed en De Nieuwe Liefde, twee invloedrijke debatcentra.
 

Leren van de Bijbel in de 21e eeuw

Leren van de Bijbel in de 21e eeuw
Deze zomer organiseerde een lid van onze kerk thuis een zomerleeskring rond een opmerkelijk nieuw boek, God en ik: Wat je als weldenkende 21e-eeuwer kunt leren van de Bijbel (2018) van de hand van de jonge theoloog Alain Verheij.
 

Theologie van Catherine Keller

Theologie van Catherine Keller
Catherine Keller is een toonaangevende Amerikaanse theologe met een achtergrond in de feministische theologie en de procestheologie. Haar theologie laat zich karakteriseren als een 'apofatisch panentheïsme'.
 

Museumbezoek: 'Goden van Egypte'

Museumbezoek: 'Goden van Egypte'
Woensdag 27 februari gingen we op excursie naar Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar was een expositie over 'De goden van Egypte'. Het oude Egypte was doordrenkt van religie. Verhalen over goden, over schepping en herschepping...
 

Buitenbijbelse bronnen over Jezus

Buitenbijbelse bronnen over Jezus
We weten allemaal dat de Bijbel vier geschriften over Jezus kent, die soms van elkaar verschillen. Vooral de verschillen tussen de synoptici en het Johannesevangelie zijn groot. Maar er bestaan ook 'agrapha', onbekende Jezuswoorden ...