Vrijzinnig geloven

 

VVP

Gnosis en gnostiek

Gnosis en gnostiek

In de afgelopen jaren lazen we met een groep van de Houtrustkerkgemeente een aantal gnostische evangeliën. We leerden het gnostisch christendom kennen als een brede groep andersdenkenden binnen de vroege kerk, die ook platoons was geïnspireerd.
 
We ontdekten lijnen naar de historische Jezus, die niet alleen een apocalyticus was, maar ook een wijsheidsleraar. De kracht van de gnosis is dat ze God niet in de hemel zoekt, maar in het hier en nu. Overal is God, zo lezen we in het Thomasevangelie. Niet alleen Jezus, maar ieder mens wordt gezien als zoon of dochter (vonk) van het eeuwige licht. Ook de positieve rol van Maria Magdalena valt op, een bijzondere leerling die in de kerk al vroeg naar de achtergrond werd gedrongen. Dit seizoen gaan we op zoek naar de grote lijnen van de gnostiek en de betekenis ervan voor onszelf. We doen dat aan de hand van een boek van Bram Moerland, Gnosis en gnostiek (2015). De deelnemers lezen thuis steeds een gedeelte; voor de eerste bijeenkomst zijn dat het voorwoord en het eerste hoofdstuk. Alleen van de eerste ochtend ligt de datum vast, de andere bijeenkomsten worden samen met de groep gepland. We lezen uit 'Gnosis en gnostiek' van Bram Moerland pagina 182-212.
 
 
Entree Vrijwillige bijdrage voor de koffie
Locatie Thuis bij Wijnie Krabman, Hoge Prins Willemstraat 166, Den Haag
Tijd
- Vrijdag 7 april 2017 om 10:30
Aanmelden Gewenst indien u voor het eerst deelneemt aan de ochtendgroep of belangstelling hebt voor een eventuele avondgroep
Informatie Informatie en opgave: ds. Karl van Klaveren, tel. 06-11041992
 
 

Deel dit