Vrijzinnig geloven

 

VVP

Kring: Soefisme – de mystieke islam

Kring: Soefisme – de mystieke islam

In het soefisme wordt God gezien als schoonheid en liefde. Wij kennen deze stroming vooral door de Indiase musicus Hazrat Inayat Khan, die in het Westen een universele vorm introduceerde.
 
 
In deze kring leest men uit geschriften van verschillende religies. Van oorsprong komt het soefisme uit Perzië, waar dichters zoals Rumi een mystieke interpretatie gaven aan de islam. In deze leeskring verdiepen we ons in deze mystieke stroming aan de hand van Willem Rudolf van Brakel Buys, Gestalten uit de Perzische mystiek (2006). In de eerste bijeenkomst bekijken we een interview met Johannes Witteveen, voorman van de Nederlandse Soefi Beweging, ooit minister van Financiën en voorzitter van het IMF. We lezen dan ook een inleidend stuk over de soefibeweging van zijn hand. De kring zal worden begeleid door ds. Karl van Klaveren. Wie mee wil doen kan zich bij hem opgeven. Er zal in elk geval een kring zijn thuis bij Wijnie Krabman, waar we dit boek in het voorjaar van 2018 ter hand willen nemen. Mochten er meer belangstellenden zijn dan deze kring aankan, dan zal er een tweede groep worden gevormd.
 
In de kring van vorige keer ontdekten we dat er twee vormen zijn: (1) islamitisch soefisme dat mystiek van aard is en toleranter dan het beruchte salafisme, en (2) universeel soefisme, dat rond 1920 naar het Westen werd gebracht door de Indiase soefi Inayat Khan. In het universeel soefisme leest men uit geschriften van alle wereldreligies. In deze tweede bijeenkomst gaat over over de visie van Inayat Khan op God, kunst en religie. Dat is het tweede deel van de syllabus die is uitgereikt. We lezen voor deze ochtend van tevoren de hoofdstukken over Hafiz en Al-Djami (pag. 101-120).
 
 
Kosten Bijdrage voor koffie of thee
Locatie
Wijnie Krabman, Hoge Prins Willemstraat 166
Data
-  Wordt later bekend gemaakt
Informatie ds. Karl van Klaveren (06-11041992)
   
   
 
 

Deel dit