Vrijzinnig geloven

 

VVP

Uit je hoofd – 'Ik ervaar dus ik ben'

Uit je hoofd – 'Ik ervaar dus ik ben'

De moderne wereld begon met 'Ik denk dus ik ben' (Descartes). Rationeel denken is onze sterke kant. De keerzijde is dat we vaak 'in ons hoofd' blijven hangen en de gevoelskant en het lichamelijk bewustzijn van ervaringen vergeten.
 
Een compleet mens bestaat uit hoofd (denken), hart (voelen) en handen (handelen). In zijn boek De kunst van controleverlies (Ten Have 2017) onderzoekt Jules Evans de merkwaardige behoefte in onze samenleving aan 'extatische ervaring'. Hij typeert dat als de oerbehoefte om 'uit je hoofd' te stappen. Ek-stase betekent uitstappen. Onbewust gaan mensen op zoek naar ervaringen die hen bevrijden van het smalle perspectief van het 'ego cogito'. Evans is filosoof en journalist en bezoekt verschillende groepen die streven naar een levenswijze die je zou kunnen omschrijven als 'Ik ervaar dus ik ben'. Hij velt geen oordeel, maar onderzoekt en constateert gevaren maar ook uitdagingen en kansen. De gespreksleiders van beide kringen zijn ds. Karl van Klaveren (Houtrustkerk) en ds. Axel Wicke (wijkgemeente PGG Den Haag West).
 
Ditmaal lezen we over het ervaren van het transcendente in de natuur. Ook staan we stil bij het transhumanisme, waarin mensen gekoppeld worden aan machines. Wat zijn de gevolgen daarvan voor het ervaren van transcendentie? We lezen pag. 244-294. Op vrijdag 7 juni is er om 20 uur een herhaling voor de tweede groep in Bethel.
 
Het programma:
  • Woensdag 5 en vrijdag 7 juni – God ervaren in de natuur tegenover menselijk ingrijpen in de natuur (p. 244-294)
 
Kosten Vrijwillige bijdrage voor koffie of thee
Locatie
Middag: Houtrustkerk, Adres: Houtrustweg 1
Avond: Buurt-en-kerkhuis Bethel, Thomas Schwenckestraat 28/30 Den Haag
Data
- Woensdag 5 juni 2019 om 15:00
- Vrijdag 7 juni 2019 om 20:00
Informatie ds. Karl van Klaveren (06-11041992)
   
   
 
 

Deel dit