Vrijzinnig geloven

 

VVP

Vrijzinnige zomerontmoetingen

Vrijzinnige zomerontmoetingen

In de zomer is er in de kerk niets te doen. Of toch wel? In onderstaand overzicht treft u activiteiten in de zomermaanden  bij verschillende kerken in de regio Haaglanden: vrij zinnige zomerontmoetingen.
 
 
Zomerpicknick
Jaarlijkse zomerpicknick van Ekklesia Den Haag in Clingendael.
 
Entree Iedereen neemt iets mee. De Ekklesia zorgt voor koffie, brood en frisdrank. Goed weer is verzekerd
Locatie Bij de toegangspoort voorbij het ANWB-gebouw aan de Wassenaarseweg
Tijd Dinsdag 31 juli 11:00
 
 
 
Jezus, een mensenleven: lezing Marthe de Vries over Cees den Heyer, 'Jezus, een mensenleven, een geschiedenis van een mens onder de mensen'.
In dit indrukwekkende werk (600 pagina’s) onderzoekt dr. Cees den Heyer hoe het beeld van Jezus zich in de loop van 2000 jaar heeft ontwikkeld. Van de bronnen, naar de bijbel, de theologische traditie en de ontwikkelingen in het moderne bijbelonderzoek. Hoe heeft deze timmermanszoon uit Nazareth geschiedenis gemaakt en is er rond zijn persoon een nieuwe godsdienst ontstaan? Den Heyer heeft zelf afstand genomen van de klassieke dogma’s. In zijn nawoord schrijft hij dat Jezus geen godenzoon is geweest. Hij was een mens van vlees en bloed, een mens onder de mensen, die door zijn doen en laten de aandacht trok, een charismatische persoonlijkheid die indruk maakte op zijn tijdgenoten. Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot gesprek.
 
Entree Vrij
Locatie Vrijzinnigen NPB Wassenaar, Lange Kerkdam 46, Wassenaar
Tijd Donderdag 16 augustus, 15:00
 
 
 
Laten we een klooster bouwen! Luchtige zomeravond door Nelleke Kan
Voor Karel de Grote en de kringen rond zijn hof was dit soort plannenmakerij bepaald niet ongewoon. We spreken van de jaren rond 800. Maar hoe zag een klooster er toen uit, wat was dat voor gemeenschap die daar woonde? In het Zwitserse Sankt Gallen bewaart men een ontwerp dat je mag zien als algemeen idee hierover, het Sankt Galler Klosterplan. Het heeft door de eeuwen heen velen gefascineerd. In 2011 ging een enthousiaste groep mensen in Meßkirch, vlak bij de Bodensee aan de gang om met dat ontwerp in de hand een karolingisch klooster te bouwen, en wel met de materialen en technieken die men destijds ter beschikking had. Campus Galli is de plek waar amateurs en wetenschappers er achter proberen te komen hoe men twaalf eeuwen geleden een klooster tot stand bracht. Een uitdagende onderneming!
 
Entree Vrij
Locatie Doopsgezinde Kerk Paleisstraat 8
Tijd Dinsdag 21 augustus om 20:00, na afloop napraten met een drankje
 
 
 
Ontmoeting in de stilte
Bieke Vandekerckhove is 19 jaar als ze hoort dat ze aan de dodelijke ziekte ALS lijdt. Er gebeurt een wonder! De ALS komt na enkele jaren tot staan en Bieke blijft in leven. Maar wel met twee verlamde armen. Toen ik Bieke leerde kennen was ik verbaasd hoe iemand in haar situatie zo oprecht opgewekt kon zijn en met zoveel humor kon spreken. Op onze bijeenkomst zult u met haar kennis maken via een documentaire die Pat van Boeckel over haar heeft gemaakt. Zij vertelt hoe ze vanuit de stilte nieuwe moed en levenslust ontving.
Zij schreef er een boek over: De smaak van Stilte. Bieke overleed in 2015 op 46 jarige leeftijd.
Na de documentaire vertellen we iets over de rol van de stilte bij de Quakers. We sluiten af met een Gesprek vanuit de Stilte waarin we kunnen delen wat de film in ons heeft opgeroepen. Per bijeenkomst kunnen ongeveer 15 personen deelnemen, opgave vooraf is dus noodzakelijk via mail of telefoon: 070-3600621.

Als er meer dan 15 aanmeldingen zijn zal een extra bijeenkomst worden georganiseerd.
 
Entree Iedereen neemt iets mee. De Ekklesia zorgt voor koffie, brood en frisdrank. Goed weer is verzekerd
Locatie In het Quakerhuis, Stadhouderslaan 8
Tijd Donderdag 23 augustus 10:30-12:30. Inloop 10:15
 
 
 
Joodse leerverhalen uit het Chassidisme
Onder leiding van Katrijne Bezemer, Marijke van Proosdij, Ria Stoop. Met zang van Julia Bronkhorst.
Door het succes van de bijeenkomst over chassidische leerverhalen in februari herhalen we deze nu op de avond. De chassidim vormden een groepering binnen het Oost-Europese Jodendom. Behalve door dans en muziek zijn zij bekend geworden vanwege hun spitse, humoristische leerverhalen. Martin Buber was een groot verzamelaar van teksten uit deze traditie. De verhalen die op deze avond centraal staan worden omlijst met zang van Julia Bronkhorst en klezmer muziek op CD. Ook worden enkele dia’s van de kunstenaar Werkman getoond. Na het programmadeel van de avond, rond 21:00 uur bent u hartelijk uitgenodigd voor een drankje en wederzijdse ontmoeting.
 
Entree Vrij
Locatie Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen Rozenboomlaan 119, Voorburg
Tijd Donderdag 30 augustus, 20:00
 
 
   
   
   

Deel dit

Informatie Houtrustkerk

Agenda

Kerkdienst; voorganger: mw. ds. Esther Bijlsma
Zondag 19 Aug 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Provinciale ontmoetingsdag VVP Zuid-Holland
Zondag 26 Aug 2018 - 10:00-16:00
Oude Kerk, Naaldwijk - Naaldwijk


Kerkdienst; voorganger: ds. Karl van Klaveren
Zondag 02 Sep 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Opening kerkelijk jaar - Van Russische liederen tot protestsongs
Zaterdag 08 Sep 2018 - 15:00-18:00
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkdienst; voorganger: mw. ds. Marthe de Vries, Wassenaar
Zondag 09 Sep 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkomroep

Diensten via de kerkomroep kunt u beluisteren via deze link.

ANBI VVP Den Haag

Naam Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te ’s-Gravenhage en omstreken
RSIN 002601977
  Link naar meer informatie

Privacyverklaring

Via deze link kunt u de privacyverklaring van de Houtrustkerk downloaden.

Zoeken

Contact

Houtrustkerk
Beeklaan 535 (hoek Houtrustweg)
2562 BE Den Haag
070-3457291
Emailadres Houtrustkerk Den Haag
 
 
Postadres
Beeklaan 535
2562 BE Den Haag
 
Van 2 juli tot 9 september zal de Segbroeklaan opgebroken zijn dus de houtrustkerk is moelijker te bereiken. Vanaf de Laan van Meerdervoort is er geen probleem.
 
In de directe nabijheid van de kerk moet tussen 18.00 en 24.00 worden betaald om te parkeren. Aan de Houtrustweg in het deel van de Vogelwijk (nabij Bosjes van Poot, langs het kanaal) zijn er nog wel mogelijkheden om gratis te parkeren.
 
Let op: als u komt met behulp van digitale navigatie voer dan het postadres in als eindbestemming. Bij sommige navigatiesystemen wordt u met het bezoekadres als eindbestemming door een fietssluis geleid.
De Houtrustkerk heeft een ANBI status.
 
rolstoel - kerkdiensten -  Houtrustkerklogo-tring - kerkdiensten - HoutrustkerkRollator Houtrustkerk Den Haag