Vergeetachtigheid is een verschrikking. Ik heb er last van. Het is bij mij geen kwestie van ouderdom. ‘Je vergeet je neus nog eens,’ riep mijn moeder al toen ik kind was. Ooit vergat ik mijn fiets in de trein.
Religie zorgt voor balans. Terwijl de seculiere samenleving vooral individuele vrijheid en wetenschappelijk materialisme bepleit en verdedigt, richt religie zich vanouds op collectieve waarden als discipline en moraal. Zeker, de religie kan daarin doorslaan.
In onze hedendaagse religie is het stellen van vragen belangrijker dan het zoeken naar antwoorden. Sommige dingen zijn duidelijk zoals 1 + 1 = 2, maar naar het goede, het schone en het ware blijven mensen zoeken zonder echt zekerheid te vinden.
In de afgelopen maand werd onze kerkgemeenschap opgeschrikt door het bericht dat ds. Marie- Anne Sijbrandij-Verbist op dinsdag 11 augustus geheel onverwacht is overleden. Velen van ons hebben de uitvaart bijgewoond.
Woorden ontlenen hun betekenis en gevoelswaarde veelal aan de context waarin zij gebruikt worden. In de bestuursvergaderingen stond onlangs de toekomst van de Houtrustkerkgemeente ter discussie.
Een naakte man worstelt zich uit een wit tentje. Omdat we naar de toneelvoorstelling 'Genesis' kijken, begrijp je als kijker direct dat het Adam is. Zonder die context had het ook een toerist kunnen zijn die zich in beschonken staat uit zijn tentje wurmde.
Misschien vindt u het een lelijk woord, maar ‘corebusiness’ is officieel erkend door Van Dale. Ik breng het ter sprake omdat we erover discussieerden in de kerkenraad van april. Op de agenda stond een brainstorm over de toekomst van de Houtrustkerk.
Ik heb deze winter nogal veel gefotografeerd. Vaak gewoon onderweg met mijn iPhone: huizen of straten badend in diepe schaduw of schitterend licht. Het winterlicht geeft unieke beelden door de laaghangende zon.
Er is weer rumoer in kerkelijk Nederland als je de media mag geloven. “Na God nu ook Jezus ontkend”, zo kopte het AD. Maar ‘ontkend’ raakt niet de kern van de zaak. Onze ‘nieuwe ketter’, ds. Edward van der Kaaij, ontkent Jezus niet in zijn boek.
2015 is een feit. Ik herinner me dat we als kind de wildste fantasieën hadden over het leven na het jaar 2000. Maar vijftien jaar verder in de nieuwe eeuw is de sciencefiction die ons toen door het hoofd speelde bij lange na geen werkelijkheid geworden.