Vrijzinnig geloven

 

VVP

Column van de predikant - feb 2021

Column van de predikant - feb 2021

Ik luisterde aandachtig naar een familielid, die arts is op de Spoedeisende Hulp en veel coronapatienten tegenkomt. Hij zei: "Als ik mensen binnen zie komen met een dikke buik denk ik meteen: die gaat naar de IC."
 
Terwijl hij dit zei, trok ik onwillekeurig mijn buik in etc. Ik schrok. Natuurlijk wist ik al wel dat mensen met overgewicht meer risico lopen in deze pandemie, maar dat te horen uit de mond van een arts die je persoonlijk kent, is confronterend. Dagelijks wandelen deed ik al wel, maar sinds dat gesprek is bij mij thuis ook het dieet aangepast. Ja, een gezonde levensstijl is het 'vergeten vaccin' van deze crisis.
 
Het is eigenlijk vreemd dat je de mensen die ons door deze crisis leiden daar zelden of nooit over hoort. Slechts eenmaal heb ik het horen zeggen tijdens een persconferentie, in een bijzin: dat gezond leven belangrijk is bij in de bestrijding van de pandemie. Maar verder hoor je alleen maar over thuis blijven, je handen stuk (!) wassen, etc. Adviezen die belangrijk zijn, maar geen oog hebben voor een de meest vanzelfsprekende wapens tegen deze en alle andere ziekten: onze levensstijl. Zowel ons eigen lichaam als onze planeet zouden er bijzonder van opknappen als we wat bewuster zouden leven. Als we bewust boodschappen zouden doen, bewuster zouden eten en minder gehaast en gestresst zouden zijn. Want ook stress vormt een niet te onderschatten factor bij het verlies aan weerstand. 'Voorkomen is beter dan genezen.' Het is een oud spreekwoord, maar zoals veel traditionele volkswijsheden, maar al te waar. Misschien mag ik het aanvullen met dat meer moderne begrip: bewust en met aandacht de dingen doen. Dat is meer dan een hippe en persoonlijke vorm van spiritualiteit. Dat is iets wat de hele samenleving ten goede kan komen, ja, zelfs ons moedertje aarde, dat het zo zwaar heeft met haar kinderen.
 
Veel sterkte en aandacht gewenst in deze voor ons allen moeilijke maand!
 
ds. Karl van Klaveren
 
 

Deel dit