Vrijzinnig geloven

 

VVP

Column van de predikant - mrt 2021

Column van de predikant - mrt 2021

Actief geduld - De wonderlijke opeenvolging van een week vol sneeuw en ijs met vlak daarna een week vol lenteweer heb ik, waarschijnlijk net als u, als een klein wonder ervaren. Een geschenk dat precies op tijd kwam, want ...
 
... we zijn het tijdvak waarin we sinds maart vorig jaar leven allemaal beu. Ja, het is al weer een jaar geleden dat de pandemie ons in de houdgreep nam. Tijdens het carnaval. Maar we lijken toch nog even geduld te moeten oefenen.
 
De vergelijking met de oorlog is vaak gemaakt. Daar zit iets in, maar die analogie spoort en loopt mank tegelijk. Net als toen zitten we als heel volk – ja, als hele wereld – in hetzelfde schuitje. Een boot die door woelige baren vaart en de een meer zeeziek maakt dan de ander. Maar de afgelopen maanden waren geen hongerwinter. Toch zijn er ook nu mensen die letterlijk vrezen voor hun brood. Solidariteit blijft geboden. Houd uw ogen en oren open en help waar het nodig is.
 
In de zomer van 2020 kregen we een mooie adempauze van het virus. Laten we hopen dat we die met de komst van het lenteweer opnieuw krijgen. Nog mooier zou het zijn als corona in de vaccinatiegolven die nu op ons afkomen, definitief kopje onder gaat. Alles is mogelijk.
 
Laten we hoop houden – en wel indachtig de tijd waarin we ons bevinden: veertig dagen op weg naar Pasen. Pasen is een feest van hoop en nieuw leven. De veertigdagentijd laat ons zien dat de weg naar het beloofde land altijd door de woestijn loopt. Bevrijding komt met horten en stoten. Zo mogen we de Bijbel lezen: als een boek vol metaforen. Er is geen weg naar vrijheid zonder moeite, zonder geduld. ‘Wees uw vijanden dankbaar voor de les in tolerantie, zelfbeheersing en geduld,’ zei de Dalai Lama in een treffend bon mot, dat herinnert aan een woord van Boeddha die geduld ‘het beste gebed’ noemde. Het zijn spreuken die zo in de Bijbel hadden kunnen staan. Al spreekt onze joods-christelijke traditie liever over hoop. Hoop is een actieve vorm van geduld: pakken neerzitten, maar vooruitlopen op de toekomst. Ik herinner me dat toen ik jong was de dominee in onze kerk het lied ‘Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw’ in de ban deed. Het gaat om verwachten, niet om wachten, zo was zijn motief. Dat vond ik mooi gezegd. Ja, laten we actief geduld oefenen en de tijd die we nu hebben goed benutten: bijvoorbeeld door genoeg te bewegen en gezond te leven, of onze levensstijl aan te passen aan een klimaatneutraal perspectief. Voor actief geduld oefenen is de veertigdagentijd bij uitstek de gelegenheid. Ik ben benieuwd wat uw of jouw geduldsoefening is.
 
ds. Karl van Klaveren
 
 

Deel dit