Vrijzinnig geloven

 

VVP

Even een groet - 77

Even een groet - 77

Stille Week en verzet - We gaan de Stille Week in. In een roerige tijd. Vorig jaar werd de wereld nog beheerst door een pandemie. Dit jaar speelt de oorlog door ons hoofd. We voelen ons machteloos. Toch kunnen we wel iets doen.
 
Al is het maar een klein gebaar. 
Allereerst is er de mogelijkheid om de verwarming een paar graden lager te zetten en korter te douchen, wat gewoonlijk steun betekent voor een meer duurzame wereld, maar nu ook een manier is om iets te doen aan het paradoxale feit dat we vanuit Nederland per dag 30 miljoen euro overmaken aan Rusland, waarmee de oorlog wordt gefinancierd. Het is een vreedzame manier van verzet, die verschil kan maken als we het allemaal doen. 
Het is ook mogelijk om thuis vluchtelingen op te vangen. Steeds weer hoor je echter het advies om daarbij goed te overwegen wat je doet en dat liefst samen te doen, met meerdere huishoudens die elkaar kunnen ondersteunen. Vluchtelingenwerk Nederland biedt op haar website nuttige informatie voor wie deze stap overweegt. 
Op Stille Zaterdag 16 april is er bij de Russische ambassade aan de Andries Bickerweg 2 in Den Haag om 19.30 uur gelegenheid om een licht te ontsteken voor alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Bij deze ambassade wordt dagelijks gewaakt door een wisselende groep demonstranten van 12.30 tot 13.00 uur. 
Verder wil Wieger Visser vanuit Zoetermeer opnieuw afreizen naar de Poolse grens om Oekraïense vluchtelingen op te halen voor een organisatie uit Zwolle. Hij heeft ditmaal vier busjes, die in totaal 28 mensen kunnen vervoeren. Hij vertrekt op vrijdag 22 april en zoekt nog een chauffeur met een B-rijbewijs. Wij wensen hem een goede reis en een behouden thuiskomst. Wie mee wil als chauffeur kan contact met mij opnemen, liefst telefonisch: 06-11041992. 
Ik sluit af met een gedicht van Remco Campert:Verzet begint niet met grote woordenmaar met kleine dadenzoals storm met zacht geritsel in de tuinof de kat die de kolder in zijn kop krijgtzoals brede rivierenmet een kleine bronverscholen in het woudzoals een vuurzeemet dezelfde luciferdie een sigaret aansteektzoals liefde met een blikeen aanraking iets dat je opvalt in een stemjezelf een vraag stellendaarmee begint verzeten dan die vraag aan een ander stellen
Met een groet, 
Karl van Klaveren
N.B. Op verzoek voeg ik ook de teksten toe van de viering van vandaag op Palmpasen in Zoetermeer, die ik eerder gebruikte bij een viering in Den Haag. Daarin ook de tekst van de geleide meditatie die we deden in deze dienst.
 
 
--------------------------
Foto: Nicolas Nova - Resistance is fertile
https://www.flickr.com/photos/nnova/3454586331

Deel dit