Vrijzinnig geloven

 

VVP

Even een groet - 50

Even een groet - 50
De goddelijke ironie van Reve - Gerard Reve was een van de weinigen die me nog kon raken als het om God ging toen ik ooit de kerk verliet en het geloof met niets meer zei. De speelse ironie van 'Neerlands meest gezegende woordkunstenaar' bleef ...
 

Even een groet - 49

Even een groet - 49
Vogeltje - In mijn slaapkamer is boven het stopcontact een vogeltje geschilderd. Hij zit op de vierkante plastic omlijsting. Als het ware. Het beestje ontroert me altijd weer. Omdat ik het verhaal erachter ken. Via mijn zus vernam ik het.
 

Even een groet - 48

Even een groet - 48
“Als Nederlanders geen vluchtelingen ontmoeten
dan blijven we cijfers in plaats van mensen met een verhaal.
Dan blijven ook de vooroordelen over vluchtelingen.
Die doen pijn. Ontmoeting verandert zulke ideeën
 

Even een groet - 47

Even een groet - 47
Elk mens als uniek perspectief van het leven - Je hebt van die momenten dat je opeens heel helder ziet hoe het leven in elkaar zit. Althans, dat denk je. Zo voelt het. Gisteren bijvoorbeeld. Ik liep door een drukke winkelstraat.
 

Even een groet - 46

Even een groet - 46
Uut de tied - We hadden bij de vertaling van de Twentse Bijbel een probleem met 'gij zult niet', de tien geboden. Daar zie je dat scherpe onderscheid in mentaliteit. Het Nederlands is afstandelijker. Wij leerden vroeger dat het de taal van het gezag was. 
 

Even een groet - 45

Even een groet - 45
Klimaatwake en historisch besluit - Nederland schreef wereldgeschiedenis in de afgelopen maand. Op 30 mei kreeg oliereus Shell een forse tik op de vingers van... een Haagse rechter. Een wereldprimeur, zoals ooit de Partij voor de Dieren dat was.
 

Even een groet - 43

Even een groet - 43
In Zoetermeer hebben we een alleraardigste leeskring. Nota bene via Google Meet. Tweewekelijks komen we samen en lezen een boekje getiteld 'Opnieuw geloven'. Het is ongelofelijk hoe snel we met elkaar een band opbouwden via ...
 

Even een groet - 42

Even een groet - 42
Pinksteren: een zoektocht - Tweede Pinksterdag. De nagalm van Pinksteren. Waar ging het ook al weer om op dit  kerkelijk hoogfeest? O ja, om de 'Geest'. De geest met een hoofdletter. Nu kent de Bijbel geen hoofdletters, dus hoe je het schrijft maakt niet uit.
 

Even een groet - 41

Even een groet - 41
Het leven is groeien - Ans maakte me attent op een prachtig vers van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke. Ze kwam het tegen in 'Een Groter Hart' van Rob Oele, waar ik wel eens iets over heb geschreven (zie 'De helende kracht van creativiteit' 29.11.2020). 
 

Even een groet - 40

Even een groet - 40
Durven falen - "In ons bedrijf maken we geen fouten. We doen het of goed, of we leren ervan." Aldus een jonge ondernemer in antwoord op de vraag of we als samenleving niet te veel zijn doorgeschoten in het perfectiedenken.
 

Even een groet - 39

Even een groet - 39
'Ik rust in mijzelve': het levensgevoel van Etty Hillesum - Het is de tweede meimaand waarin we in lockdown zitten. Het voelt soms een beetje als 'achterhuis', al mag je het leed van 1940-45 natuurlijk nooit vergelijken met dat van nu.
 

Even een groet - 38

Even een groet - 38
De vrijzinnige kant van Augustinus - Augustinus geldt als een struikelblok voor wie vrijzinnig geloven. Ten onrechte. Want in zijn jonge jaren was hij een zoeker pur sang. Iemand die niet zomaar iets voor waar aannam. Hij leefde als een bohemien.
 

Even een groet - 37

Even een groet - 37

Sierlijk en gracieus leven - History delights in people who demonstrate this capacity. Nelson Mandela, Martin Luther King Jr., Gandhi, Margret Sanger, Elizabeth Cady Stanton, Joan of Arc, Mohammed, Jesus, Moses, all gained extraordinary ...

Even een groet - 36

Even een groet - 36
Rechtlijnigheid - 'Der gerade Linien ist gottlos.' De rechte lijn is goddeloos. Het is een uitspraak van de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedrich Hundertwasser (1928-2000). Hij schoot me te binnen, terwijl ik met Indra een ommetje maakte.
 

Even een groet - 35

Even een groet - 35
Ethische dilemma's - In de Adventskerk dachten we aan het begin van de coronacrisis na over ethische dilemma's. Een relevante kwestie. Toen en nu. Het kabinet worstelt er voortdurend mee en lijkt in de huidige situatie voor het eerst andere keuzes ...
 

Even een groet - 34

Even een groet - 34
Vrijzinnig bidden? - "Dat had ik in het boeddhisme wel gemist: die aanklacht die het gebed kan zijn in de Bijbel. Dat roepen van Jezus tegen God. Waarom, waarom? Ons vragen als gebed. Ik herinnerde wat mijn opa ooit zei.
 

Even een groet - 33

Even een groet - 33
Zoals blijkt uit het onderstaande heeft iedere religie zijn of haar eigen tijdrekening. Toch werd onze christelijke tijdrekening de algemeen over de hele wereld erkende tijdrekening.
 
 

Even een groet - 32

Even een groet - 32
Een reactie op 'Oervertrouwen'
 
Beste Karl, 
 
even wat toevoegingen op je interessante ...
 

Even een groet - 31

Even een groet - 31

Reacties op in memoriam C.J. den Heyer - Graag wil ik wat reacties delen die ik kreeg op mijn bericht bij het overlijden van prof. dr. Cees den Heyer. Ik wist wel dat hij geliefd was in de gemeente. Maar jullie reacties lieten me nogmaals voelen ...

Even een groet - 30

Even een groet - 30

Afscheid van een bevlogen exegeet - De Bijbel is geen ethisch, geografisch of historisch handboek, maar een worsteling met de zin van het bestaan. Prachtig! God is niet op afroep beschikbaar. Prediker weet het uiteindelijk ook niet meer.

Even een groet - 29

Even een groet - 29
Opstanding volgens Toon Hermans
 
Er moeten mensen zijn die zonnen aansteken
Voordat de wereld verregent
Mensen die zomervliegers oplaten
 

Even een groet - 28

Even een groet - 28
Op een vrijdag in het jaar 33, kort na het middaguur, werd Jezus van Nazareth door Pilatus overgedragen aan een afdeling Romeinse soldaten, die onder leiding stond van een centurion, oftewel een honderdman.
 

Even een groet - 27

Even een groet - 27
Aan alle leden en vrienden, vandaag een groet uit de gemeente door Elly. Zij stuurde het volgende gedicht:
 
Eenzaam
 
 

Even een groet - 26

Even een groet - 26
Waarom Stille Week? - Het is de Stille Week. Een merkwaardige naam. Want als je de verhalen leest die zich in deze dagen afspelen, zoals Witte Donderdag en Goede Vrijdag, dan is het een week vol rumoer. Toch wordt de Goede Week ook wel ...
 

Even een groet - 51

Even een groet - 51
MH17 vanuit een persoonlijk perspectief - 'Het was zeker een barbaarse daad. We proberen met deze rechtszaak er nog een beetje beschaving in te brengen. (...) Ik zal morgen spreken in de rechtszaal. Waarover? Het gaat constant over geopolitiek, ...
 

Even een groet - 52

Even een groet - 52
Onttovering? - ‘Als je als gelovige dingen verliest, zoals het idee dat er leven is na de dood, verlies je dan ook de verwondering? Is het mysterie dan onttoverd?’ vraagt de onvolprezen Annemieke Schrijver aan dominee Carel ter Linden.
 

Even een groet - 25

Even een groet - 25
Oervertrouwen - Wat is God? Wat is geloof? Het zijn onmogelijke vragen die door mijn hoofd spelen, omdat ik momenteel met een groepje mensen nadenk over de betekenis ervan. 'God' en 'geloof'. Het lijken begrippen uit een grijs verleden, ...
 

Even een groet - 24

Even een groet - 24
Alles bewoonbaar
Nooit het verzet kwijtgeraakt, het oergewoel in lief en leed,
of toegegeven aan de kanselpreek, aan Het Woord over wat
 

Even een groet - 23

Even een groet - 23
Naar aanleiding van de overdenking van afgelopen zondag ontving ik van een lid van onze gemeente onderstaande bijdrage:
 
Filterbubbel
 

Even een groet - 22

Even een groet - 22
Rein Algera, een collega uit Zoetermeer, die ook geestelijk verzorger is in Den Haag, reageerde een maand of wat geleden op een van mijn groetjes. Hij voegde onderstaande column toe over de vaccinatieronde die nu op gang komt en ...
 
[12  >>