Vrijzinnig geloven

 

VVP

Even een groet - 63

Even een groet - 63
De wet van de kosmos - Het diepste geheim van de kosmos is geen vijandschap, geen wreedheid, geen ongenaakbaarheid, maar barmhartigheid. Vanuit die barmhartigheid ben je voor je het weet bij de vragen van recht, gerechtigheid en ...
 

Even een groet - 62

Even een groet - 62
Tussen hoop en vrees - Troost. Wat kan troost bieden in een tijd die het tweelingbroertje lijkt van een achtbaan? Heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees happen we naar adem: een nieuwe harde lockdown dreigt.
 

Even een groet - 61

Even een groet - 61
Herwaardering van de ziel? - Ik las over een jonge theologe uit protestantse kring die gepromoveerd is op de ziel. Tja, de ziel. Valt daar nog iets voor te zeggen? De promovenda beweert dat de ziel toe is aan herwaardering. Is dat zo?
 

Even een groet - 60

Even een groet - 60
Levensadem en rust - 'Karl, hoe kom jij tot rust?’ Ik maakte, inmiddels al weer een jaar of drie geleden, een strandwandeling met Toon Vessies. ‘Door te werken,’ zei ik. Ik meende het serieus. Ik zag mijn werk was mijn passie. Daarin kwam ik tot rust.
 

Even een groet - 59

Even een groet - 59
Een surrealistische ontmoeting - Bijzondere ontmoeting gehad vandaag. Een in het zwart geklede jongeman komt het Urban Cafe binnen, waar ik zit te werken. Hij stelt zichzelf bij de bar voor. 'I am a traveller.'
 

Even een groet - 57

Even een groet - 57
Smaak en kleur geven - Vandaag was het Divali. Ik schrijf dit op het randje van dit feest. Mijn vrouw viert het elk jaar weer met haar kinderen, omdat ze hindoe is in hart en nieren. Maar het is ook een heel christelijk feest.
 

Even een groet - 56

Even een groet - 56
Een verhaal van Rumi - Ik kwam vandaag een mooi verhaal tegen. Een gedicht van Rumi, de grote soefiemeester uit Turkije, vader van de dansende derwisjen. Dat Jezus in de islam een belangrijke rol speelt, vooral in het soefisme, ...
 

Even een groet - 55

Even een groet - 55
Jochem in de wolken - “Alles ziet er zo mooi uit vanuit de lucht. (...) Als je door de natuur wandelt, doet dat iets met een mens. Een vriend van mij belde me gisteren nog op. Hij zat niet zo lekker in zijn vel. Ik zei: ‘Je doet nu je telefoon uit.
 

Even een groet - 54

Even een groet - 54
Moeder aarde zoekt helpers - Dat moeder aarde het zwaar heeft en lijdt onder haar meest intelligente schepselen is bekend. Dat we allemaal de verantwoordelijkheid voelen om er met elkaar iets aan te doen ook. Maar hoe?
 

Even een groet - 52

Even een groet - 52
Onttovering? - ‘Als je als gelovige dingen verliest, zoals het idee dat er leven is na de dood, verlies je dan ook de verwondering? Is het mysterie dan onttoverd?’ vraagt de onvolprezen Annemieke Schrijver aan dominee Carel ter Linden.
 

Even een groet - 51

Even een groet - 51
MH17 vanuit een persoonlijk perspectief - 'Het was zeker een barbaarse daad. We proberen met deze rechtszaak er nog een beetje beschaving in te brengen. (...) Ik zal morgen spreken in de rechtszaal. Waarover? Het gaat constant over geopolitiek, ...
 

Even een groet - 50

Even een groet - 50
De goddelijke ironie van Reve - Gerard Reve was een van de weinigen die me nog kon raken als het om God ging toen ik ooit de kerk verliet en het geloof met niets meer zei. De speelse ironie van 'Neerlands meest gezegende woordkunstenaar' bleef ...
 

Even een groet - 49

Even een groet - 49
Vogeltje - In mijn slaapkamer is boven het stopcontact een vogeltje geschilderd. Hij zit op de vierkante plastic omlijsting. Als het ware. Het beestje ontroert me altijd weer. Omdat ik het verhaal erachter ken. Via mijn zus vernam ik het.
 

Even een groet - 48

Even een groet - 48
“Als Nederlanders geen vluchtelingen ontmoeten
dan blijven we cijfers in plaats van mensen met een verhaal.
Dan blijven ook de vooroordelen over vluchtelingen.
Die doen pijn. Ontmoeting verandert zulke ideeën
 

Even een groet - 47

Even een groet - 47
Elk mens als uniek perspectief van het leven - Je hebt van die momenten dat je opeens heel helder ziet hoe het leven in elkaar zit. Althans, dat denk je. Zo voelt het. Gisteren bijvoorbeeld. Ik liep door een drukke winkelstraat.
 

Even een groet - 46

Even een groet - 46
Uut de tied - We hadden bij de vertaling van de Twentse Bijbel een probleem met 'gij zult niet', de tien geboden. Daar zie je dat scherpe onderscheid in mentaliteit. Het Nederlands is afstandelijker. Wij leerden vroeger dat het de taal van het gezag was. 
 

Even een groet - 45

Even een groet - 45
Klimaatwake en historisch besluit - Nederland schreef wereldgeschiedenis in de afgelopen maand. Op 30 mei kreeg oliereus Shell een forse tik op de vingers van... een Haagse rechter. Een wereldprimeur, zoals ooit de Partij voor de Dieren dat was.
 

Even een groet - 43

Even een groet - 43
In Zoetermeer hebben we een alleraardigste leeskring. Nota bene via Google Meet. Tweewekelijks komen we samen en lezen een boekje getiteld 'Opnieuw geloven'. Het is ongelofelijk hoe snel we met elkaar een band opbouwden via ...
 

Even een groet - 42

Even een groet - 42
Pinksteren: een zoektocht - Tweede Pinksterdag. De nagalm van Pinksteren. Waar ging het ook al weer om op dit  kerkelijk hoogfeest? O ja, om de 'Geest'. De geest met een hoofdletter. Nu kent de Bijbel geen hoofdletters, dus hoe je het schrijft maakt niet uit.
 

Even een groet - 41

Even een groet - 41
Het leven is groeien - Ans maakte me attent op een prachtig vers van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke. Ze kwam het tegen in 'Een Groter Hart' van Rob Oele, waar ik wel eens iets over heb geschreven (zie 'De helende kracht van creativiteit' 29.11.2020). 
 

Even een groet - 40

Even een groet - 40
Durven falen - "In ons bedrijf maken we geen fouten. We doen het of goed, of we leren ervan." Aldus een jonge ondernemer in antwoord op de vraag of we als samenleving niet te veel zijn doorgeschoten in het perfectiedenken.
 

Even een groet - 39

Even een groet - 39
'Ik rust in mijzelve': het levensgevoel van Etty Hillesum - Het is de tweede meimaand waarin we in lockdown zitten. Het voelt soms een beetje als 'achterhuis', al mag je het leed van 1940-45 natuurlijk nooit vergelijken met dat van nu.
 

Even een groet - 38

Even een groet - 38
De vrijzinnige kant van Augustinus - Augustinus geldt als een struikelblok voor wie vrijzinnig geloven. Ten onrechte. Want in zijn jonge jaren was hij een zoeker pur sang. Iemand die niet zomaar iets voor waar aannam. Hij leefde als een bohemien.
 

Even een groet - 37

Even een groet - 37

Sierlijk en gracieus leven - History delights in people who demonstrate this capacity. Nelson Mandela, Martin Luther King Jr., Gandhi, Margret Sanger, Elizabeth Cady Stanton, Joan of Arc, Mohammed, Jesus, Moses, all gained extraordinary ...

Even een groet - 36

Even een groet - 36
Rechtlijnigheid - 'Der gerade Linien ist gottlos.' De rechte lijn is goddeloos. Het is een uitspraak van de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedrich Hundertwasser (1928-2000). Hij schoot me te binnen, terwijl ik met Indra een ommetje maakte.
 

Even een groet - 66

Even een groet - 66
De grenzen van goedheid - De barmhartige Samaritaan wordt vaak ten tonele gevoerd als voorbeeld. Niet van een geloof dat uitblinkt in vrome taal of fraaie dogma's, maar van een simpelweg praktiseren waar het ten diepste om gaat.
 

Even een groet - 35

Even een groet - 35
Ethische dilemma's - In de Adventskerk dachten we aan het begin van de coronacrisis na over ethische dilemma's. Een relevante kwestie. Toen en nu. Het kabinet worstelt er voortdurend mee en lijkt in de huidige situatie voor het eerst andere keuzes ...
 

Even een groet - 34

Even een groet - 34
Vrijzinnig bidden? - "Dat had ik in het boeddhisme wel gemist: die aanklacht die het gebed kan zijn in de Bijbel. Dat roepen van Jezus tegen God. Waarom, waarom? Ons vragen als gebed. Ik herinnerde wat mijn opa ooit zei.
 

Even een groet - 65

Even een groet - 65
Nog een profeet die van ons heenging - Op Eerste Kerstdag – een dag vóór Desmond Tutu – overleed oud-diplomaat Edy Korthals Altes. Deze aimabele oude heer wist in de afgelopen jaren het verzet tegen de nucleaire wapenwedloop ...
 

Even een groet - 33

Even een groet - 33
Zoals blijkt uit het onderstaande heeft iedere religie zijn of haar eigen tijdrekening. Toch werd onze christelijke tijdrekening de algemeen over de hele wereld erkende tijdrekening.
 
 
[12 3  >>