Vrijzinnig geloven

 

VVP

Geschiedenis gebouw

Geschiedenis gebouw

De Houtrustkerk fungeert als centrum voor het kerkelijk leven van vrijzinnige protestanten in Den Haag en omgeving. Het L-vormige complex is ontworpen door enkele gemeenteleden en op 20 september 1936 werd de kerk ingewijd.
 
Kerkgebouw oud - 1 - geschiedenis gebouw Houtrustkerk

Ze kreeg pas na de tweede wereldoorlog de naam ‘Houtrustkerk’, genoemd naar dat stadsdeel van Den Haag dat met Houtrust wordt aangeduid. 

Boven de voormalige hoofdingang aan de zijde van de Houtrustweg bevindt zich een gevelsteen met het Christus monogram, de alpha en de omega, korenaren en een druiventros.

Gevelsteen kerkgebouw - 1 - geschiedenis gebouw Houtrustkerk

Gevelsteen kerkgebouw - 2 - geschiedenis gebouw Houtrustkerk

Een gevelsteen aan de kosterswoning toont een hand die de fakkel van het geloof overdraagt.

De glaskunstenaar Pieter Hofman maakte twee gebrandschilderde ronde ramen, waarvan er een, aan de zijde van de Beeklaan, sinds de verbouwing in 1965-1966 vanuit de kerkruimte niet meer zichtbaar is. In dat raam is afgebeeld: Christoforus die volgens de legende Christus in de gedaante van een kind over de rivier draagt; de kruisdragende Jezus; een kraaiende haan die wijst op de verloochening door Petrus en tenslotte de mens en het rund, symbolen van de evangelisten Mattheus en Marcus.

 Christoforusraam - 1 - geschiedenis gebouw Houtrustkerk

 Mariaraam - 2 - geschiedenis gebouw Houtrustkerk

Het tweede raam, boven het orgel, laat Maria met het kind Jezus zien; voorts de aanbidding van de drie koningen; drie luisterende wijzen; Jezus predikend; de gekruisigde Jezus; de duif, zinnebeeld van de Heilige Geest en tenslotte de leeuw en de arend, symbolen van de evangelisten Lucas en Johannes.

In de zijwanden van de kerkruimte zijn hoge glas-in-lood ramen geplaatst, opgesierd met gebrandschilderde provincie- en stadswapens.

Het veelzijdige orgel, waarop beroemde organisten concerteerden, werd in 1937 gebouwd door de firma Klais te Bonn. Er worden nog steeds regelmatig concerten op gegeven.

 Kerkzaal - 2 - geschiedenis gebouw Houtrustkerk

 Kerkzaal oud - 1 - geschiedenis gebouw Houtrustkerk

De kerkzaal en bijruimten ondergingen in 1965/1966 een ingrijpende renovatie onder leiding van binnenhuis architect Harbert Reitsma. Voordien bood de kerk plaats aan 650 bezoekers, waaronder 110 plaatsen op het balkon. Langs de langszijden stonden houten banken, in het midden stoelen met rieten bekleding. Bij de renovatie werd het aantal zitplaatsen verminderd tot 225 en werd het interieur 180 graden gedraaid; de nieuwe banken werden zo geplaatst dat de gemeente nu het orgel achter zich heeft en uitziet op het liturgisch centrum met avondmaalstafel, op de plaats waar vroeger de hoofdingang was. Na een recente renovatie is het aantal zitplaatsen nog verder teruggebracht.

Boven het eenvoudige doopvont bevindt zich tegen de wand een metaalplastiek, vervaardigd door de kunstenaar Frits van Eeden. In de kerkzaal bevinden zich tevens werken van Inez van Maanen.

 Kunstwerk Frits van Eeden - 4 - geschiedenis gebouw Houtrustkerk

Het onderstaande filmpje van de Haagse Filmbank (haagsefilmbank.nl) laat enkele fragmenten zien van de bouw van de Houtrustkerk, waaronder het leggen van de eerste steen op 4 april 1936 door Bepke Trouw, de dochter van de toenmalige dominee Arie Trouw.
 
Op 1.51 is op de achtergrond de Westduinkerk aan de Fahrenheitstraat en de in de begin 50-er jaren gedempte Hanenburgvaart te zien.
 
Op 3.33 zijn de huizen aan de Houtrustweg met de nummers 6 t/m 18a te zien. Deze huizen stonden haaks op het afvoerkanaal; de Houtrustweg ging links langs het kanaal verder. Al deze huizen zijn in 1943 afgebroken voor de aanleg van de tankgracht.
 
 

 

 
 
       

Deel dit

Informatie Houtrustkerk

Agenda

Kerkdienst; voorganger: ds. Heleen Joziasse
Zondag 18 Nov 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Meditatievesper
Woensdag 21 Nov 2018 - 16:45-17:30
Houtrustkerk - Den Haag


Tegenlicht belicht
Woensdag 21 Nov 2018 - 18:00-20:30
Houtrustkerk - Den Haag


Algemene ledenvergadering
Zaterdag 24 Nov 2018 - 14:00-16:00
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkdienst; voorganger: ds. Karl van Klaveren; laatste zondag van het kerkelijk jaar
Zondag 25 Nov 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkomroep

Diensten via de kerkomroep kunt u beluisteren via deze link.

ANBI VVP Den Haag

Naam Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te ’s-Gravenhage en omstreken
RSIN 002601977
  Link naar meer informatie

Privacyverklaring

Via deze link kunt u de privacyverklaring van de Houtrustkerk downloaden.

Contact

Houtrustkerk
Beeklaan 535 (hoek Houtrustweg)
2562 BE Den Haag
070-3457291
Emailadres Houtrustkerk Den Haag
 
 
Postadres
Beeklaan 535
2562 BE Den Haag
 
In de directe nabijheid van de kerk moet tussen 18.00 en 24.00 worden betaald om te parkeren. Aan de Houtrustweg in het deel van de Vogelwijk (nabij Bosjes van Poot, langs het kanaal) zijn er nog wel mogelijkheden om gratis te parkeren.
 
Let op: als u komt met behulp van digitale navigatie voer dan het postadres in als eindbestemming. Bij sommige navigatiesystemen wordt u met het bezoekadres als eindbestemming door een fietssluis geleid.
 
De Houtrustkerk heeft een ANBI status.
 
rolstoel - kerkdiensten -  Houtrustkerklogo-tring - kerkdiensten - HoutrustkerkRollator Houtrustkerk Den Haag

Zoeken