Vrijzinnig geloven

 

VVP

Dienst van zondag 15 maart

Dienst van zondag 15 maart

Zoals u hebt kunnen lezen in een bericht van onze secretaris hebben bestuur en kerkenraad van de Houtrustkerk besloten om voorlopig tot en met 31 maart alle activiteiten af te gelasten. Dit in verband met het coronavirus, dat onze overheid ...
 
... wil bestrijden door van de samenleving te vragen om zoveel mogelijk sociale onthouding te betrachten. Laten we hopen dat het lukt om het virus in te dammen, zodat de capaciteit van de gezondheidszorg niet wordt overvraagd. Een dergelijke situatie zou desastreus zijn omdat artsen en verpleegkundigen dan voor vreselijke dilemma's komen te staan. Als het virus zich langzaam verspreid kan dat worden voorkomen.

Kerkenraad en bestuur van de Houtrustkerk komen in de komende week bijeen om alternatieve manieren te bedenken om contact te houden als gemeente. Want we vinden het belangrijk dat er wel een soort continuïteit is. Een manier die vanuit de gemeente werd voorgesteld is om liturgie en preek in schriftelijke vorm toe te sturen. Omdat ik deze week al het een en ander had voorbereid toen vrijdag het besluit viel om alle activiteiten op te schorten, ben ik bij machte u daarvan een proeve te geven. Of het in de toekomst ook zo zal gaan is nog niet zeker. We willen daar zoals gezegd deze week over nadenken met elkaar.

De viering van zondag 15 maart was gebaseerd op teksten van het kerkelijk jaar. Het was deze dag Zondag Oculi, de 'zondag van het oog' om het wat vrolijk te zeggen. Dat is dan ook het thema: 'Het oog als spiegel van de ziel'. Marieke Stoel gaf de aanzet voor dit thema met haar liedkeuze voor het koor, dat nu helaas niet kan optreden in de dienst. Door u wel de liturgie te sturen zoals die was gepland kunt u zich er toch een voorstelling van maken. Het koor zou begeleid worden Natacha Chynarova en Jette Bloemsma op viool. En Carel Cames van Batenburg zou ook het orgel bespelen.

Bijgaand de liturgie met daarin ook de tekst van de gebeden en de overdenking. In de liturgie treft u ook afbeeldingen aan van schilderijen van Roland Rietveld. In de inleiding bij de lezingen aan het begin van de dienst leg ik u uit waarom.

Ik wens u een fijne zondag en een goede week, zoals ik dat gewoonlijk mag doen als we aan het einde van de dienst elkaar ontmoeten.

Met hartelijke groet,
ds. Karl van Klaveren
 
 

Deel dit