Vrijzinnig geloven

 

VVP

Even een groet - 19

Even een groet - 19

Twee zielen in onze borst - Ik ga niet op Mark Rutte stemmen, maar ik ben wel een bewonderaar van zijn taalgebruik, karakter en stijl. In zijn woordkeuze slaat hij vaak de spijker op de kop, zoals afgelopen week in een interview in Trouw.
 
De vraag was hoe hij de Bijbel zag. Hij was immers kerkganger geweest bij Carel ter Linden, voor wie de bijbelse verhalen wel ‘waar’ zijn, maar niet ‘waargebeurd’. De historicus in onze premier besefte het retorisch gehalte van Ter Lindens gezegde en liet zich niet verleiden tot simpele keuzes. Hij benadrukte vooral dat de Bijbel onze cultuur heeft geïnspireerd. ‘Naast, uiteraard, het humanisme en de Verlichting,’ zei hij. ‘Maar mensen de vrijheid geven, van waaruit ze zich kunnen verbinden met anderen, wat leidt tot een bezielend verband in de samenleving: die noties zitten ook in de Bijbel.’ 
 
Subliem geformuleerd, lijkt me. Want als religie iets vermag (en dus ook kan verknoeien) dan is het dat wel: mensen verbinden. Tot een bezielend verband. Levensbeschouwing als ziel van onze cultuur. Ik vind het wel een mooie gedachte. Rest de vraag wat 'de vrijheid geven’ betekent. Ik weet niet of het liberalisme daar het enige antwoord op is. De geschiedenis leert dat er een flink socialistisch tegenoffensief nodig was om de ‘hoge heren’ uit het liberale kamp ertoe te verleiden om hun vrijheid te delen met de gewone man en later ook de vrouw. Maar Rutte’s woordkeuze blijft briljant, want ‘de vrijheid geven’ klinkt heel anders dan ‘vrijheid geven’. In dat laatste hoor ik iets liberaals. In het eerste eerder een sociaal streven. Ja, in dat ene woordje tekent zich een cultuur af met twee zielen. Verwikkeld in een heilzame strijd. 
 
Met een groet,
Karl van Klaveren 
 
P.S. Het interview, dat ook wat kritische noten kraakt, is na te lezen op: https://www.trouw.nl/a-b9aad42a
 
 
 
 
 

Deel dit