Vrijzinnig geloven

 

VVP

Even een groet - 20

Even een groet - 20

Nostalgie - In deze tijd van Zoom, Streamen, videofilmpjes denk ik met weemoed terug aan de Huisgemeentebijeenkomsten die zo 20 jaar met regelmaat bij ons thuis plaatsvonden. Veel inleiders waren belangeloos bereid een ...
 
... bepaald onderwerp aan de orde te stellen, het varieerde van bespreking van een boek, dichter, maatschappelijke ontwikkelingen, codicologie, Archeologie. Zo nu en dan iemand van een bepaalde stichting, zoals Exodus, Aandachtcentrum. Per convocatie werden de deelnemers op de hoogte gebracht.
 
Op de middag zelf zo rond 2 uur was de huiskamer klaar voor de ontvangst,  stoelen in een kring, grappig was dat ieder zo zijn eigen stoel had. De koffie- en theekan, kopjes, schaal met koekjes stonden gereed. De deelnemers druppelden binnen, tussen de 10-12 mensen en onder het genot van een kopje koffie of thee werden geanimeerd nieuwtjes uitgewisseld.
 
Ik opende altijd met een gedicht waarna de inleider het woord nam. Er kon altijd rustige geïnterrumpeerd worden. Soms ontstonden felle discussies, iedereen kwam aan het woord. Halverwege nog een koffie/thee/koekjespauze. Nabespreking, dankwoord voor de inleider, niet vergeten de “strooppot” waarin de aanwezigen een kleine bijdrage deponeerden. Nog even wat na praters. Langzaam werd de kamer weer leger, altijd hulp bij het verplaatsen van de stoelen. Stilte als bij de laatste gast de voordeur werd dichtgedaan. Wat restte was de nagalm van een waardevolle bijeenkomst.
 
Wilna
 

Deel dit