Vrijzinnig geloven

 

VVP

Even een groet - 8

Even een groet - 8

De mens als schepsel en schepper - Creativiteit is een vergeten gave. We hebben het altijd over compassie, rationaliteit en verantwoordelijkheid als menselijke gaven die het goddelijke weerspiegelen. Genesis 1, vers 26.
 
U weet wel van dat beeld, dat de mens is. Maar een van de meest wezenlijke dingen waarin de mens aan de hemel raakt is creativiteit. We zijn niet alleen schepselen, maar ook scheppers. Net als 'God' in staat tot creativiteit. Zo dienen we als mensheid de wereld te 'managen'. Een modern en lelijk (geworden) woord dat in het boek Genesis 'beheren' wordt genoemd. Of ook wel: 'behoeden, bewerken en bewaren'. Dat is onze opdracht. Iets maken wereld. Maken, niet breken.
 
Ik kwam overigens op die gedachte door een ludiek filmpje dat ik aantrof op de website van de NOS. Ja, ik durf die naam te noemen, ook al hebben ze hem (uit vrees voor ideologisch vandalisme) van hun satellietwagens gehaald. Maar goed, daarmee raak ik aan een heel ander thema waar ik u vanavond meer over zal berichten: de discussie over de waarheidsvraag en de bestorming van het Capitool, die op het acht uur nieuws ongetwijfeld gememoreerd zal worden omdat vandaag de impeachmentprocedure tegen Trump begint.
 
Eerst maar even genieten van dat filmpje. Over creativiteit gesproken...
 
Met een groet, 
 
ds. Karl van Klaveren
 
 

 

 

Deel dit