Vrijzinnig geloven

 

VVP

Column van de predikant - april 2014

Column van de predikant - april 2014

Eerbied voor het leven Je zou denken dat het woord 'Pasen' iets te maken heeft met 'opstaan'. Niets is minder waar. Het is afgeleid van het woord ' voorbijgaan' . De engel van het joodse Paasfeest 'ging voorbij' aan de deur van Hebreeuwse slaven.
 
Zij hadden hun deurpost ingesmeerd met het bloed van een lam. Als mensen van een geïndustrialiseerde wereld hebben wij niets met symbolen als het bloed en het lam. Wij offeren geen dieren. Pasen gaat in onze beleving vooral over het leven. Het symbool van het ei vinden we dan ook wel zo gepast. Nee, de gedachte dat er met Pasen een mens werd geofferd doet ons gruwen. Zeker in combinatie met dat rare dogma dat Jezus stierf als offer aan God. Nee, laten we zijn dood maar gewoon houden op moord. En toch was daar iets bijzonders aan. Zoals er ook iets bijzonders was aan de dood van bisschop Romero, die om zijn kritiek op de dictatuur werd vermoord. En zoals ook de dood van Martin Luther King, die stierf voor een droom, bijzonder was. Het evangelie drukt dat bijzondere uit in zeven kruiswoorden. Elk woord is een interpretatie van Jezus' dood. "Waarom, waarom hebt gij mij verlaten?" benadrukt de vertwijfeling van de messias. Ook "Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen" is indrukwekkend. Het laat zien dat Jezus zijn vijanden vergaf. Misschien ligt daar wel de oorsprong van dat vreemde dogma van de 'verzoeningsdood'. Net als Romero en King was de messias bereid tot het hoogste offer: hij gaf zijn leven liever dan het zijn vijand te ontnemen. Deze dood 'gaat voorbij' aan de haat. Ze onthult Gods eerbied voor het leven. Dood en opstanding raken elkaar in dit kruiswoord. Zo tekent ook de wijze waarop Jezus stierf Pasen als een feest van leven.
 
ds. Karl van Klaveren
 

Deel dit

Informatie Houtrustkerk

Agenda

Kerkdienst; voorganger: dhr. H. Baars
Zondag 24 Jun 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Koffieconcert
Zondag 24 Jun 2018 - 12:00-12:30
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkdienst; voorganger: ds. Karl van Klaveren
Zondag 01 Jul 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkdienst; voorganger: mw. ds. Janna Postma
Zondag 08 Jul 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkdienst; voorganger: mw. ds. Carola Dahmen (Berkenwoude)
Zondag 15 Jul 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkomroep

Diensten via de kerkomroep kunt u beluisteren via deze link.

ANBI VVP Den Haag

Naam Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te ’s-Gravenhage en omstreken
RSIN 002601977
  Link naar meer informatie

Privacyverklaring

Via deze link kunt u de privacyverklaring van de Houtrustkerk downloaden.

Zoeken

Contact

Houtrustkerk
Beeklaan 535 (hoek Houtrustweg)
2562 BE Den Haag
070-3457291
Emailadres Houtrustkerk Den Haag
 
 
Postadres
Beeklaan 535
2562 BE Den Haag
 
In de directe nabijheid van de kerk moet tussen 18.00 en 24.00 worden betaald om te parkeren. Aan de Houtrustweg in het deel van de Vogelwijk (nabij Bosjes van Poot, langs het kanaal) zijn er nog wel mogelijkheden om gratis te parkeren.
 
Let op: als u komt met behulp van digitale navigatie voer dan het postadres in als eindbestemming. Bij sommige navigatiesystemen wordt u met het bezoekadres als eindbestemming door een fietssluis geleid.
 
De Houtrustkerk heeft een ANBI status.
 
rolstoel - kerkdiensten -  Houtrustkerk  logo-tring - kerkdiensten - Houtrustkerk  Rollator Houtrustkerk Den Haag