Vrijzinnig geloven

 

VVP

Column van de predikant - feb 2014

Column van de predikant - feb 2014

De BBC herhaalt met enige regelmaat ‘The Vicar of Dibley’, een comedyserie over een vrouwelijke plattelandspredikant (Dawn French) en haar kerkvolk. Ik moet er altijd erg om lachen.
 
 
Het gesteggel op de vierkante millimeter, het elkaar vliegen afvangen, de botsende eergevoelens. Het wordt dik aangezet, maar is bij alle absurditeit wel herkenbaar, net als de warmte en genegenheid die er steeds weer blijkt te zijn tussen de hoofdpersonen. Het ontroert: dat rare stelletje bij elkaar. Ze hebben stuk voor stuk een gebruiksaanwijzing, maar ze dragen het hart uiteindelijk op de juiste plaats. Tja, dominees en kerkmensen: het zijn net gewone mensen. De kerk is alles behalve het beloofde land. Misschien kun je haar beter een oefenplaats noemen. Van de liefde. De kerk als een fitnesscentrum waar we werken aan de mentale spieren die onze bewogenheid in beweging zetten. Het lijkt een wat gezochte metafoor, maar Paulus – als antieke mens bekend met de Olympische Spelen – gebruikt een dergelijk beeld in zijn brieven. Hij vergelijkt gelovigen met sportmensen. Hij doet dat om zijn lezers op te porren om wat van hun leven te maken en hun tijd niet te verdoen met gezanik. Focus je als een atleet, is zijn boodschap. De apostel schrijft het aan de kerk van Korinte, die bekvecht en ruzie maakt en alle kanten op vliegt behalve de goede. Paulus heeft maar één medicijn: de geest van Jezus. Die mentaliteit bestaat volgens hem uit deugden die typerend zijn voor de liefde: geduld hebben met elkaar, jezelf niet hoger achten dan een ander, niet verbitterd raken, iemands gevoelens niet kwetsen, geen kwaad spreken over elkaar, de ander het kwaad dat hij/zij doet niet aanrekenen, maar vergeven. Het lijkt een utopisch ideaal, en dat is het ook wel. Maar Paulus zet het toch steeds weer in het midden van de kerk als hij in ‘Dibley’ is: hij tekent de ware mens. De afspiegeling van God, die in de gedaante van een jonge rabbi ons pad kruist en ons zonder iets te zeggen die spiegel voorhoudt. Daarin schuilt de kracht. De Eeuwige die ons woordeloos, met lijf en leden, aan onze kern herinnert, die goed is, ja, God is. Zo wordt de kerk toch een bijzondere plek.
 
ds. Karl van Klaveren
 

Deel dit

Informatie Houtrustkerk

Agenda

De politieke theologie van Huub Oosterhuis
Woensdag 26 Sep 2018 - 20:00-22:00
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkdienst; voorganger: ds. Alke Liebich, Amersfoort
Zondag 30 Sep 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Open Huis: doe- en gesprekskring
Woensdag 03 Okt 2018 - 14:00-16:00
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkdienst; voorganger: ds. Karl van Klaveren (B&D)
Zondag 07 Okt 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkdienst; voorganger: ds. Alex van Ligten, Sneek
Zondag 14 Okt 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkomroep

Diensten via de kerkomroep kunt u beluisteren via deze link.

ANBI VVP Den Haag

Naam Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te ’s-Gravenhage en omstreken
RSIN 002601977
  Link naar meer informatie

Privacyverklaring

Via deze link kunt u de privacyverklaring van de Houtrustkerk downloaden.

Contact

Houtrustkerk
Beeklaan 535 (hoek Houtrustweg)
2562 BE Den Haag
070-3457291
Emailadres Houtrustkerk Den Haag
 
 
Postadres
Beeklaan 535
2562 BE Den Haag
 
Van 2 juli tot 9 september zal de Segbroeklaan opgebroken zijn dus de houtrustkerk is moelijker te bereiken. Vanaf de Laan van Meerdervoort is er geen probleem.
 
In de directe nabijheid van de kerk moet tussen 18.00 en 24.00 worden betaald om te parkeren. Aan de Houtrustweg in het deel van de Vogelwijk (nabij Bosjes van Poot, langs het kanaal) zijn er nog wel mogelijkheden om gratis te parkeren.
 
Let op: als u komt met behulp van digitale navigatie voer dan het postadres in als eindbestemming. Bij sommige navigatiesystemen wordt u met het bezoekadres als eindbestemming door een fietssluis geleid.
De Houtrustkerk heeft een ANBI status.
 
rolstoel - kerkdiensten -  Houtrustkerklogo-tring - kerkdiensten - HoutrustkerkRollator Houtrustkerk Den Haag

Zoeken