Vrijzinnig geloven

 

VVP

Column van de predikant - juni 2018

Column van de predikant - juni 2018

We hebben het allemaal druk. Natuurlijk is dat een projectie, want ik weet natuurlijk niet of dat bij jou ook het geval is. Ik weet ook niet of u aan de vakantie toe bent of daar misschien geen behoefte aan hebt. Laatst hoorde ik iemand zeggen:
 
'Vakantie is voor mensen met een vervelende baan. Ik heb daar niets mee.' Duidelijk een workaholic, al zijn we misschien stiekum jaloers op iemand die dat kan zeggen. Ik heb ooit een boer bezocht die dat zei. 'Vakantie is niks voor mij, dominee. Ik ben altijd blij als ik weer thuis ben.' Hij hield van zijn werk, maar ook van het ritme dat het aan zijn leven gaf. Zijn werk gaf hem rust. Nu werken we niet allemaal op het land, in de vrije natuur. Sommigen van ons hebben een stressvolle baan op een kantoor. Dan wil je er wel eens uit. Vakantie is afgeleid van een veelzeggend Latijns woord: 'vacare'. Het betekent 'open staan' of 'leeg worden'. Een kort verhaal ter illustratie. Een westerse geleerde bezocht een zenmeester. De geleerde vroeg hem de oren van het hoofd. Hij wilde alles weten over meditatie. De zenmeester bood hem een kopje thee aan. Hij schonk het kopje vol. Zo vol dat de thee over de rand stroomde. 'Stop', riep de geleerde, 'Het kopje is vol. Dat ziet u toch. Er kan niets meer bij!' De zenmeester glimlachte en zei: 'Net als dit kopje bent u zo vol van uw eigen gedachten dat er niets meer bij kan. Hoe kan ik u iets leren als u niet eerst leeg wordt?' In onze cultuur gieten we onszelf graag vol met 'meer en meer'. Maar meer kan ook minder zijn. Vakantie is een goede oefening om dat te leren. Om open te staan, los te laten, leeg te worden – even gewoon te genieten en aan niets te denken. Misschien komen we dan tot rust.
 
ds. Karl van Klaveren
 

Deel dit

Informatie Houtrustkerk

Agenda

Meditatievesper
woensdag 17 Okt 2018 - 16:45-17:30
Houtrustkerk - Den Haag


De theologie van Huub Oosterhuis
woensdag 17 Okt 2018 - 20:00-22:00
Houtrustkerk - Den Haag


Vrome Freule
donderdag 18 Okt 2018 - 20:00-22:00
Café De Freule - Den Haag


Kerkdienst; voorganger: ds. Arie Jan van der Bom, Schagen
Zondag 21 Okt 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkdienst; voorganger: ds. Douwe de Roest, Leiden
Zondag 28 Okt 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkomroep

Diensten via de kerkomroep kunt u beluisteren via deze link.

ANBI VVP Den Haag

Naam Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te ’s-Gravenhage en omstreken
RSIN 002601977
  Link naar meer informatie

Privacyverklaring

Via deze link kunt u de privacyverklaring van de Houtrustkerk downloaden.

Contact

Houtrustkerk
Beeklaan 535 (hoek Houtrustweg)
2562 BE Den Haag
070-3457291
Emailadres Houtrustkerk Den Haag
 
 
Postadres
Beeklaan 535
2562 BE Den Haag
 
Van 2 juli tot 9 september zal de Segbroeklaan opgebroken zijn dus de houtrustkerk is moelijker te bereiken. Vanaf de Laan van Meerdervoort is er geen probleem.
 
In de directe nabijheid van de kerk moet tussen 18.00 en 24.00 worden betaald om te parkeren. Aan de Houtrustweg in het deel van de Vogelwijk (nabij Bosjes van Poot, langs het kanaal) zijn er nog wel mogelijkheden om gratis te parkeren.
 
Let op: als u komt met behulp van digitale navigatie voer dan het postadres in als eindbestemming. Bij sommige navigatiesystemen wordt u met het bezoekadres als eindbestemming door een fietssluis geleid.
De Houtrustkerk heeft een ANBI status.
 
rolstoel - kerkdiensten -  Houtrustkerklogo-tring - kerkdiensten - HoutrustkerkRollator Houtrustkerk Den Haag

Zoeken