Vrijzinnig geloven

 

VVP

Column van de predikant - mei 2018

Column van de predikant - mei 2018

'Het verleden is niet achter ons, zoals men denkt. De schaduw van wat was, ligt voor ons: wat dood is, bestaat nog en gaat voor ons uit.' Deze mooie woorden van Henry Bataille las ik op een rouwkaart. Ze zijn echter van toepassing op veel meer situaties.
 
Ten diepste gaan ze over de toekomst. Wat we plannen moet geworteld zijn in het verleden. Ook dat zou je erin kunnen lezen. Elke dinsdag kijk ik naar de serie 'Onbehagen' van Bas Heijne (Human/VPRO), die gaat over ontworteling. Heijne wijst op gevaren die ontstaan als we onze wortels wegkappen en toekomst niet meer baseren op ons verleden. Vooral de eerste aflevering is de moeite van het bekijken waard. Kunnen we ook als kerk iets met de wijsheid van Bataille? Ik denk het wel. Vrijzinnig zijn is prachtig, omdat het zich niet richt 'op de letter, maar om de geest'. De valkuil van die houding is dat we met het badwater (de letter) ook de baby weggooien. De dichter Willem Barnard schreef dat we de Bijbel niet letterlijk moeten nemen, maar wel woordelijk. De Bijbel is literatuur en moet zo gelezen worden: met gevoel voor poëzie. In oude dogma's schuilt vaak diepe wijsheid. We noemen ze niet toevallig 'mythen'. De oude kerk kende het woord 'dogma' niet eens. Zij noemde de geloofswaarheden 'symbolen'. Dat is een treffende typering, want bij een geloofswaarheid zijn verleden en toekomst onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat lijkt me zinnig om in gedachte te houden. Als we van geloofswaarheden historische waarheden maken doen we tekort aan hun diepte. Ze willen ons immers in beweging zetten. Geloof wil mensen tot leven wekken, want: 'Het verleden ligt niet achter ons, maar voor ons.'
 
ds. Karl van Klaveren
 

Deel dit

Informatie Houtrustkerk

Agenda

Meditatievesper
woensdag 17 Okt 2018 - 16:45-17:30
Houtrustkerk - Den Haag


De theologie van Huub Oosterhuis
woensdag 17 Okt 2018 - 20:00-22:00
Houtrustkerk - Den Haag


Vrome Freule
donderdag 18 Okt 2018 - 20:00-22:00
Café De Freule - Den Haag


Kerkdienst; voorganger: ds. Arie Jan van der Bom, Schagen
Zondag 21 Okt 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkdienst; voorganger: ds. Douwe de Roest, Leiden
Zondag 28 Okt 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkomroep

Diensten via de kerkomroep kunt u beluisteren via deze link.

ANBI VVP Den Haag

Naam Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te ’s-Gravenhage en omstreken
RSIN 002601977
  Link naar meer informatie

Privacyverklaring

Via deze link kunt u de privacyverklaring van de Houtrustkerk downloaden.

Contact

Houtrustkerk
Beeklaan 535 (hoek Houtrustweg)
2562 BE Den Haag
070-3457291
Emailadres Houtrustkerk Den Haag
 
 
Postadres
Beeklaan 535
2562 BE Den Haag
 
Van 2 juli tot 9 september zal de Segbroeklaan opgebroken zijn dus de houtrustkerk is moelijker te bereiken. Vanaf de Laan van Meerdervoort is er geen probleem.
 
In de directe nabijheid van de kerk moet tussen 18.00 en 24.00 worden betaald om te parkeren. Aan de Houtrustweg in het deel van de Vogelwijk (nabij Bosjes van Poot, langs het kanaal) zijn er nog wel mogelijkheden om gratis te parkeren.
 
Let op: als u komt met behulp van digitale navigatie voer dan het postadres in als eindbestemming. Bij sommige navigatiesystemen wordt u met het bezoekadres als eindbestemming door een fietssluis geleid.
De Houtrustkerk heeft een ANBI status.
 
rolstoel - kerkdiensten -  Houtrustkerklogo-tring - kerkdiensten - HoutrustkerkRollator Houtrustkerk Den Haag

Zoeken