Vrijzinnig geloven

 

VVP

Column van de predikant - sep 2018

Column van de predikant - sep 2018

'Het is wat het is.' Woorden van een vriend. Hij had een fatale vorm van kanker en heeft inmiddels het aardse verruild voor – zijn woorden – 'een mysterie van licht'. Hij had er iets van ervaren bij een operatie en was sinds die dag niet meer bang voor de dood.
 
Het komt vaker voor. De neuroloog Pim van Lommel schreef er een mooi boek over, Eindeloos bewustzijn. Maar dat laat ik even voor wat het is. Ik wil het met u hebben over 'Het is wat het is.' Die woorden schoten me te binnen bij een alledaags geval. De weg was opgebroken. Ik dacht slim te zijn en schoot de stoep op. Maar die weg liep dood en ik moest terug. 'Het is wat het is', mompelde ik gelaten. Niet te vergelijken natuurlijk met het lot van mijn vriend. Maar het kan je goede humeur redden. Even later schoot er spontaan een variatie door me heen: 'Het is wat het wordt.' Zo kun je ook met tegenslagen omgaan, dacht ik. Je niet neerleggen bij een situatie, maar daar iets aan doen. Wel zo krachtig. Maar ik besefte meteen: dat moet je dan wel uit je hoofd laten als er niets aan te doen valt. Er is een gebed van Franciscus van Assisi, waarin die twee uitersten in balans zijn gebracht: 'Geef ons moed om te veranderen wat we kunnen veranderen. Geef ons wijsheid om te aanvaarden wat niet te veranderen is. En geef ons inzicht om het verschil te zien tussen beide.' Soms moet je dingen veranderen en je er niet bij neerleggen. Neem de klimaatsverandering die we als een soort noodlot over ons heen laten komen. Veel mensen denken: 'Na mij de zondvloed.' In dat geval is 'Het is wat het is' niet wijs, maar dwaas. Aanvaarden wat je niet veranderen kunt. Veranderen wat te veranderen valt. En de wijsheid hebben om het verschil te zien tussen beide. Laten we het proberen.
 
ds. Karl van Klaveren
 

Deel dit

Informatie Houtrustkerk

Agenda

Trump, God en de waarheid
Zaterdag 17 Nov 2018 - 15:00-17:00
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkdienst; voorganger: ds. Heleen Joziasse
Zondag 18 Nov 2018 - 10:30-11:30
Houtrustkerk - Den Haag


Meditatievesper
Woensdag 21 Nov 2018 - 16:45-17:30
Houtrustkerk - Den Haag


Tegenlicht belicht
Woensdag 21 Nov 2018 - 18:00-20:30
Houtrustkerk - Den Haag


Algemene ledenvergadering
Zaterdag 24 Nov 2018 - 14:00-16:00
Houtrustkerk - Den Haag


Kerkomroep

Diensten via de kerkomroep kunt u beluisteren via deze link.

ANBI VVP Den Haag

Naam Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te ’s-Gravenhage en omstreken
RSIN 002601977
  Link naar meer informatie

Privacyverklaring

Via deze link kunt u de privacyverklaring van de Houtrustkerk downloaden.

Contact

Houtrustkerk
Beeklaan 535 (hoek Houtrustweg)
2562 BE Den Haag
070-3457291
Emailadres Houtrustkerk Den Haag
 
 
Postadres
Beeklaan 535
2562 BE Den Haag
 
In de directe nabijheid van de kerk moet tussen 18.00 en 24.00 worden betaald om te parkeren. Aan de Houtrustweg in het deel van de Vogelwijk (nabij Bosjes van Poot, langs het kanaal) zijn er nog wel mogelijkheden om gratis te parkeren.
 
Let op: als u komt met behulp van digitale navigatie voer dan het postadres in als eindbestemming. Bij sommige navigatiesystemen wordt u met het bezoekadres als eindbestemming door een fietssluis geleid.
 
De Houtrustkerk heeft een ANBI status.
 
rolstoel - kerkdiensten -  Houtrustkerklogo-tring - kerkdiensten - HoutrustkerkRollator Houtrustkerk Den Haag

Zoeken