Vrijzinnig geloven

 

VVP

Theologie voor geïnteresseerden

Theologie voor geïnteresseerden

Heeft u vragen over de Bijbel? andere religies? of over de achtergrond van een bepaalde leer en de liturgie van de kerk? Wilt u meer weten over spiritualiteit, kerkgeschiedenis of veranderingsprocessen in kerk en cultuur?
 
Je zou weleens meer willen weten over de bijbel. Hoe zit die bijbel in elkaar en hoe zit het met het oude en nieuwe testament? Wat is de geschiedenis van de kerk en waarom zijn er in de loop van de tijd allerlei dogma's ontstaan? Wat betekent dat eigenlijk? Welke vragen kom je tegen bij ethiek en filosofie? en hoe zit het met al die variaties in de liturgie in de verschillende kerken? Deze en nog veel meer vragen komen aan de orde in de cursus Theologie voor geïnteresseerden (TVG).
De cursus behandeld breed de verschillende aspecten van de theologie zoals,wereldgodsdiensten (Islam, Hindoeïsme, Boeddhisme) en niet-westerse theologie, d.w.z. hoe kijken mensen in Afrika, Latijns Amerika, Ethiopië, India en China vanuit hun eigen tradities aan tegen God en Jezus Christus. Anderen behandelen Jodendom en Spiritualiteit. Ook komen vragen rond kerk en samenleving aan de orde. Maar de meeste aandacht gaat toch uit naar de verhalen in het oude en nieuwe testament.
 
Misschien schrikt het woord Theologie wel af. Dat is niet nodig: 'Theologie' wil alleen maar zeggen dat we met elkaar onder leiding van deskundige docenten nadenken over godsdienst en de betekenis van het (Christelijk) geloof.
 
Veel cursisten hebben dit ervaren als een verrassende ontdekkingsreis. De traditie is veel meer gevarieerd dan vaak wordt gedacht. En onder deelnemers kom je mensen tegen van heel verschillende achtergrond. Dat levert onderling boeiende gesprekken op. De docenten komen uit Den Haag en omstreken en hebben ook een verschillende achtergrond.
 
Iedereen is welkom op de cursus ongeacht leeftijd, achtergrond, opleiding en wel of geen godsdienst of geloof. De cursus duurt drie jaar en wordt in Den Haag in de zalen van de Betlehemkerk gegeven. Elk cursusjaar omvat 29 weken met per bijeenkomst twee lessen van vijf kwartier. Je tekent je per jaar in. En je kunt kiezen tussen de woensdagavond of de donderdagmiddag. Het ziet er naar uit dat de cursus in september zeker op de donderdagmiddag door gaat Aan het eind van de cursus krijg je een certificaat.
 
Nieuwsgierig? Ga dan naar de website van de TVG Den Haag: www.tvgdenhaag.nl .
Het is ook mogelijk het cursusboekje van dit jaar te ontvangen, zodat je een beter idee krijgt van welke vakken er gegeven worden. Mail of bel hiervoor naar de secretaris: Annemarie van Duijn: mail, tel. 071-4073566.
 
Meer informatie via de website of via mw A. van Duijn-Goedhart (tel. 071-4073566 of emailadres).
 
 
 
logotvg Houtrustkerk Den haag
 
 
 
 
 

Deel dit