PROVINCIALE VERENIGING VAN VRIJZINNIGE PROTESTANTEN GRONINGEN

Haren, Het Witte Kerkje

Haren, Het Witte Kerkje
Witte Kerkje, Jachtlaan 11, Haren, T. 050-5347593.
Om de week is er op zondag dienst die om 10.00 uur begint. (zie agenda).
Postadres van de kerk is:Postbus 29, 9750AA, Haren.
Contact: de heer A. Trox, tel. 050-3094682.

Fivelgo, Singelkerkje

Fivelgo, Singelkerkje
Singelkerkje, Delfzijl
 
Contact: mevrouw K.M. Schut, tel. 0596-612016.
Mailadres: vvrijzinnigp.fivelgo@gmail.com

Mooie Pinksterdienst in Scheemda

Na afloop van de dienst werd er nog een poosje gezellig nagepraat.

De provinciale Pinksterdienst van de VVP zondag 5 juni is goed verlopen. De Torenstraatkerk in Scheemda was redelijk bezet. Voonganger Greta Huis hield een overweging met de lotgevallen van Ruth als leidraad. Meer hierover in het artikel van Greta hiernaast. Organist Bert Smit speelde prachtig op het mooie orgel van bouwer Roelf Meijer. De aanwezigen zongen krachtig de liederen mee die op de fraaie liturgie (traditioneel vervaardigd door Riemer Knoop) stonden aangegeven. En na afloop was er koffie met versnaperingen en daar werd gretig gebruik van gemaakt. De verantwoordelijke  vereniging (Winschoten/Scheemda) had eer van haar werk.

In de ommekeer schuilt de belofte

Ruth zweert trouw aan Naomi, olieverf op paneel (1614), collectie Niedersächsisches Landesmuseum, Hannover. (Schilder Pieter Lastman 1583-1633)

Dit jaar valt het christelijke Pinksteren en Sjavoeot, het joodse Pinksteren, op dezelfde dag. Oorspronkelijk was Sjavoeot een oogstfeest waarop de eerste gewassen werden geofferd aan God. Later wordt op die dag (ook) de komst van de Thora herdacht. De synagoge wordt met bloemen versierd, in het bijzonder de heilige ark waar de thorarollen worden bewaard en de lessenaar waaruit de thora wordt gelezen. Op het joodse Pinksterfeest wordt het bijbelboek Ruth gelezen waarmee de link wordt gelegd met het oogstfeest. Immers Ruth gaat aren lezen. Wij hebben het hoofdstuk (2) dat daarover gaat, gelezen met Pinksteren in Scheemda tijdens onze provinciale dienst. 

Een kerkdienst in De Dilgt en een uitnodiging

“De Dilgt is een moderne woonzorglocatie op een prachtig en groen terrein, aan de rand van Haren. Ongeveer 350 bewoners ontvangen hoogwaardige zorg, begeleiding en/of ze verblijven er om te revalideren”

Het bovenste citaat kunt u lezen op de website van de ZINNlocatie De Dilgt. Misschien bent u er wel eens geweest. Even bij iemand op bezoek, een goede bekende of een familielid, uw vader of moeder of misschien zelfs uw partner.
Het is mooi dat er een voorziening is zoals De Dilgt, maar de keuze om er te gaan wonen wordt meestal niet vrijwillig gemaakt. Er is altijd een aanleiding. Er is sprake van verlies, verlies van gezondheid, lichamelijk of geestelijk en thuis wonen lukt verdrietig genoeg niet meer.  Zo is De Dilgt voor velen hun nieuwe huis geworden. Maar om van een huis ook een thuis te maken, is veel nodig.

[12  >>