PROVINCIALE VERENIGING VAN VRIJZINNIGE PROTESTANTEN GRONINGEN

Haren, Het Witte Kerkje

Haren, Het Witte Kerkje
Witte Kerkje, Jachtlaan 11, Haren, T. 050-5347593.
Om de week is er op zondag dienst die om 10.00 uur begint. (zie agenda).
Postadres van de kerk is:Postbus 29, 9750AA, Haren.
Contact: de heer A. Trox, tel. 050-3094682.

Fivelgo, Singelkerkje

Fivelgo, Singelkerkje
Singelkerkje, Delfzijl
 
De diensten worden om de week gehouden, vanaf 10.00 uur. Zie agenda.
Contact: mevrouw K.M. Schut, tel. 0596-612016.

Theologie studeren in leren broek (brief 12)

Theologie studeren in leren broek (brief 12)

Ga er eens op uit in deze coronatijd. Net als Greta Huis en haar dochter, de natuur trekt in al haar glorie aan je voorbij.

“God heeft hier een bedoeling mee hoor”, zei een dorpsgenote tegen me in de tweede week van onze ‘lock down’, dus eind maart, daarbij verwijzend naar het coronavirus. In Loppersum waar ik woon is algemeen bekend dat ik voorganger ben en theologie heb gestudeerd. En dan krijg je wel eens een christelijke visie te horen, een prikkelende vraag of uitdagende opmerking over religie.

Pinksteren, het feest van de Geest (brief 11)

Pinksteren, het feest van de Geest (brief 11)

Het mooie gebrandschilderde raam van Johan Dijksrea in het Witte Kerkje.

Het woord Pinksteren betekent vijftig. Er zitten vijftig dagen tussen Pasen en Pinksteren. In die periode stond het evangelie van Johannes op het rooster en ook met Pinksteren zelf: Johannes 14:23-29.

Alice Brons 60 jaar organist

Alice Brons 60 jaar organist

Om even in de tijd te plaatsen: Op 1 mei 1960 haalde de Sovjet-Unie op haar grondgebied een Amerikaans spionagevliegtuig met piloot Gary Powers uit de lucht. Het werd even spannend in de wereld: de Amerikaanse president Eisenhower contra Sovjetleider Chroetsjov. Onwetend van dit alles fietste op deze datum een 15-jarig meisje van Appingedam naar Leermens om daar voor het eerst het orgel tijdens een kerkdienst te bespelen. Haar naam: Alice van Dijk. Wij kennen haar beter als Alice Brons, nu 60 jaar kerkorganist, waarvan 50 jaar in het Witte kerkje te Haren. Tijd voor een verhaal.