PROVINCIALE VERENIGING VAN VRIJZINNIGE PROTESTANTEN GRONINGEN

Actueel

Protestsongs in
het Witte Kerkje

Het Witte Kerkje in Haren staat zondagmiddag 21 okober in het teken van bekende protestsongs. Zanger en gitarist Martijn van Kogelenberg uit Leiden komt langs en presenteert dan songs van onder anderen Pete Seeger, Bob Dylan, Wolf Bierman, Reinhard Mey en Louis Davids. Hij vertelt daarbij steeds iets over de componist/zanger en ook iets over de thematiek en de onderlinge samenhang van de nummers,.

Martijn van Kogelenberg (37) is vanaf zijn studietijd gitaar gaan spelen en daarbij ook gaan zingen. Vanaf 2010 verzorgt hij muzikale programma's voor de Vereniging Vrijzinnige Protestanten: van Franse chansons tot protestsongs. In het dagelijks leven is hij docent en onderzoeker aan deUniversiteit van Utrecht.

Het programma in het Witte Kerkje aan de Jachtlaaan in Haren begint om 15.00 uur en de toegang is gratis. 

'Muziek uit de hemel' in het Witte kerkje

Het Witte Kerkje in Haren was zondag (25 febr.) lichtelijk veranderd in een kleine Russisch orthodoxe kerk. Gastspreker Theo Hop en zijn vrouw hadden het voorste gedeelte van de kerk volgeplaatst met afbeeldingen van ikonen en grote en kleine kaarsen zorgden voor een  bijbehorend stemmig licht.

Blijkbaar was het onderwerp van de lezing aangeslagen bij de inwoners van Haren, want de kerk zat helemaal vol. Zelfs het 'balkon' was geheel gevuld. Naast de prachtige door Russische koren gezongen liederen, waren ook de toelichtende verhalen van ds. Hop interessant. Bijvoorbeeld: tijdens de kerkdiensten moet je in Rusland ruim twee uur staan. Zitten is taboe, want als je bij de wereldse keizer op bezoek bent sta je ook, dus op bezoek bij de hemelse keizer is staan zeker een verplichting. Instrumenten hoor je niet. Die zijn te kunstmatig. Het gaat om het natuurlijke, het zingen door mensen.

Het christendom in Rusland is omstreeks het jaar 1000 in Rusland geintroduceerd door Vladimir1 (de Grote). Hij was eigenlijk koning van de heidenen, maar vond op een gegeven moment dat Rusland het meest gebaat zou zijn met een monotheistische godsdienst. Volgens ds. Hop zond Vladimir gezanten door heel Europa op zoek naar een geschikte godsdienst. Die naar Constantinopel waren geweest, waren het meest enthousiast. Vooral om de 'muziek uit de hemel' die ze daar in de kerken hadden gehoord. Als geschiedenisliefhebber wil ik een toch een kleine nuance aanbrengen. Vladimir zelf, een echte vechtersbaas, was in Constantinopel verslingerd geraakt aan een zekere Anna, de zuster van een van de leiders aldaar. Uiteindelijk kon een huwelijk alleen maar doorgaan als Vladimir en de zijnen ook gekerstend werden. Vladimir zette zijn zeven vrouwen en honderden concubines op straat, doopte nagenoeg al zijn inwoners en de afgoden werden de Djnepr ingesmeten. Maar natuurlijk was de mooie muziek ook meegenomen. (Dick Dalmolen). Meer te zien onder FOTO'S.

BEVESTIGING GRETA HUIS.

Zondagmiddag 19 november zat het Witte Kerkje in Haren vol met met VVP-leden uit Haren, Appingedam en Delfzijl, met familie en bekenden van Greta Huis, leden van VG Westerkwartier en andere belangstellenden. Ze zaten daar voor Greta die deze middag werd bevestigd als de nieuwe pastoraal werker voor de  Vereniging van Vrijzinnige Protestanten in de provincie Groningen. De bevestiging geschiedde door onze vorige voorgangers, Simone van der Laan en Rutger Immink.

Het was een feestelijke dienst met een stijlvolle bevestiging van de nieuwe samenwerking, waarbij zowel de gemeente als Greta elkaar hebben beloofd op een goede manier met elkaar om te gaan. Na de bevestiging gingen de kinderen onder het zingen van Sint Maarten-liedjes naar hun eigen ruimte. Na de overweging kwamen ze terug in de kerk.                                                                                          

Na de dienst was er voor iedereen gelegenheid om Greta de hand te drukken en was er verder koffie en thee tijdens een plezierig samenzijn als afsluiting van deze middag.

De collecte was bestemd voor de broodfiets van de Open Hof in de stad Groningen en heeft 300 euro opgebracht.

5.500 EURO NAAR GOEDE DOELEN

Zondag 1 oktober heeft secretaris Piet Bouma van de Stichting Oud Papier in Haren twee cheques, met een totale waarde van 5.500 euro, uitgereikt aan voorzitter Ate Trox van het bestuur van het Witte Kerkje. Het geld gaat naar twee goede doelen: 3.250 euro naar het project Cocibolca in Nicaragua en 2.250 euro naar Team Up dat vluchtelingen helpt op Lesbos.

Dankbrief van Cocibolca

Zoals in bovenstaande artikel valt te lezen is er van de gift van de stichting Oud Papier 3.250 euro naar het project Cocibolca in Nicaragua gegaan. Wendela Meijer ontving de volgende dankbrief::

Geachte mevrouw Meijer,

Zoals u weet is Cocibolca International School heel erg blij met de donatie vanuit het Witte Kerkje. Het geld is grotendeels gebruikt voor het kopen van de hardnodige schoolmeubels. De school is goed op weg om helemaal financieel zelfstandig te worden, maar we zitten nog net met wat moeilijke groeistuipen. Zo hebben we dit jaar behoorlijk wat nieuwe leerlingen erbij, maar hadden we dus geen geld om meubilair voor hen te kopen. De stoelen en tafels hebben we van de donatie van het Witte Kerkje gekocht. Ook de matten waarop karateles wordt gegeven. Voorheen ging dat gewoon op de cementvloer, waardoor de kinderen elkaar niet op de grond konden werpen en de klassen erg beperkt worden. Zelfvertrouwen, een gezond lichaam, en sportieve houding en discipline worden nu beter bijgebracht. Ook is er nog een kast gekocht, maar die is nog in de maak en een deel van het geld is besteed aan aankopen van ramen om een klaslokaal 'dicht' te maken. Samen met een andere donatie hebben we dat raamwerk nu kunnen betalen.

Met vriendelijke groeten, Tjitske Bierman-de Winne, founder On-Stage Latijns-Amerika.. 

VRIJZINNIGE DIENSTEN

Plaatsen en tijden (voor data zie agenda):

Haren: Witte Kerkje, Jachtlaan 11, Haren aanvang 10.00 uur.

Delfzijl: Het gebouw, Singel 31, Delfzijl, aanvang 10.00 uur. 

Marum: Romaanse Kerk, aanvang 10.30 uur.

Scheemda: Scheemder Kerk, aanvang 9.30 uur.

Hellum: Hervormde kerk, aanvang 10.00 uur

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten in de Provincie Groningen

Secretariaat. dhr A. Trox, Pr. Bernhardlaan 13, 9765 AK Paterswolde

a.trox@planet.nl

 

Agenda

21 Okt 2018
Het Witte Kerkje Haren

Protestsongs in Haren


28 Okt 2018
Het Witte Kerkje Haren

Dienst Haren


28 Okt 2018
Het Gebouw

Dienst in Delfzijl


04 Nov 2018
Doopsgezinde kerk in Zijldijk

Dienst in Delfzijl/Zijldijk


04 Nov 2018
Romaanse kerk in Marum

Dienst in Marum


05 Nov 2018
Het Witte Kerkje Haren

Koffie-ochtend Haren