PROVINCIALE VERENIGING VAN VRIJZINNIGE PROTESTANTEN GRONINGEN

Actueel

 
'Heilige onrust' in Delfzijl.

Dinsdag 26 maart a.s.vanaf 20.00 uur spreekt prof. Frits de Lange in Het Gebouw te Delfzijl over het onderwerp 'Heilige Onrust. Een pelgrimage naar het hart van religie'. Oude geloofszekerheden verdampen, veel mensen kunnen weinig meer met de traditionele geloofsleer. Maar de behoefte aan spirituele verdieping en geloofsvernieuwing leeft enorm. Frits de Lange schreef hierover een boek met deze titel. Voor mensen die het besef hebben van iets groters en sterkers dan zijzelf, maar dat moeilijk onder woorden kunnen brengen. Hij zoekt in zijn boek naar nieuwe wegen en gaat daarvoor te rade bij de moderne pelgrim, die tegenwoordig massaal naar Santiago de Compostella trekt. Voor de pegrim is niet de kerkelijke leer van belang, maar de spirituele en fysieke ervaring van de reis zelf. Volgens De Lange is de kern van geloven: opstaan, in  beweging komen, de ene voet voor de andere zetten. De lezing wordt georganiseerd samen met de Doopsgezinde Gemeente Zijldijk. 

 

'Pieter Brueghel' in Witte Kerkje.

Op zondag 17 maart vanaf 15.00 uur houdt kunsthistorica Sophie Oosterwijk een lezing met lichtbeelden over 'Bijbelse en boerse taferelen; de kunst van Pieter Brueghel de Oude'. We kennen Pieter Brueghel de Oude (overleden in 1569) waarschijnlijk het beste als de schilder van kleurige taferelen van het boerenleven met feestvierende en dansende figuren. Brueghels werk is echter verre van alleen maar vrolijk en naief. Hij schilderde ook de harde kant van het boerenleven, alsmede bijbelse voorstellingen waarin het landschap een grote rol speelt. Zijn werk was zeer gezocht onder rijke kunstverzamelaars en veel ervan kwam uiteindelijk terecht bij de keizerlijke collectie in Wenen. De laatste jaren van zijn leven woonde Brueghel in Brussel tijdens een periode van religieuze en politieke onrust, die soms terug te vinden is in zijn werk. In de lezing van Sophie Oosterwijk leren we Brueghel kennen als een veelzijdig kunstenaar die veel meer was dan alleen maar een 'boerenschilder'. De toegang tot de lezing is vrij, met een collecte aan de uitgang..

 
Protestsongs in Witte Kerkje.

Het Witte Kerkje in Haren stond zondagmiddag 21 okober in het teken van bekende protestsongs. Zanger en gitarist Martijn van Kogelenberg uit Leiden kwam langs, zong en speelde songs van onder anderen Pete Seeger, Bob Dylan, Wolf Bierman en Reinhard Mey. Hij vertelde daarbij steeds iets over de componist/zanger en ook iets over de thematiek en de onderlinge samenhang van de nummers. De ruim 40 aanwezige waren duidelijk ingenomen met de slotsong: Nij Stoatenziel van Ede Staal.