PROVINCIALE VERENIGING VAN VRIJZINNIGE PROTESTANTEN GRONINGEN

‘Beste Petrus, je hebt je vanochtend toch gewassen?’ (brief 26)

Jezus wast de voeten van zijn discipelen.

Zondag 28 maart jl. is de Stille Week begonnen met de intocht van Jezus in Jeruzalem. In deze brief vervolgen we de week door stil te staan bij Witte Donderdag. Het is de dag waarop het laatste maal van Jezus met zijn vrienden wordt gevierd. Samen eten, het lijkt zo goed maar er hangt onheil in de lucht.

Wat was het gezellig die keer waarop de familie of de groep vrienden Sinterklaas, Kerst of een verjaardag heeft gevierd. “Wat was het fijn, of wat leek het fijn te zijn.” Het blijkt achteraf de laatste keer met iedereen te zijn geweest. Zoveel factoren kunnen dat veroorzaken: ruzie, ziekte, verhuizing, overlijden, een relatiebreuk. Zelfs een pandemie is een realistische factor geworden….

Jezus en zijn leerlingen houden een maaltijd, de Pesach-maaltijd. Een maaltijd die generaties eerder is ingesteld om de uittocht van de Israeliëten uit Egypte te gedenken. Jezus houdt de maaltijd met zijn leerlingen. Het is zijn laatste avondmaal.

“Hij had de mensen die hem toebehoorden lief.” Alles wat Jezus tussen die laatste maaltijd en zijn heengaan zal zeggen en doen is: liefhebben. Tijdens de maaltijd stáát Jezus op een goed moment óp van tafel. Zonder een woord te zeggen, legt hij zijn bovenkleed af en slaat een linnen doek om.

Opstaan? Afleggen? Een linnen doek omdoen? Woorden van dood en leven zijn dat! Nog één dag en zijn kleren zullen hem worden ontnomen. Nog één dag en hij zal zijn leven afleggen. En zijn lichaam zal met balsem in linnen gewikkeld worden, zoals gebruikelijk is bij een Joodse begrafenis. Jezus slaat een linnen doek om en giet water in een waskom.

“Hij begon de voeten van zijn leerlingen te wassen en droogde ze af met de doek die hij omgeslagen had.”

Het wassen van de voeten van gasten is nederige arbeid. Jezus wordt knecht. Jezus dient. Wanneer Jezus bij Petrus is, om ook zijn voeten te wassen, zegt Petrus: “U wilt toch niet mijn voeten wassen?” Petrus verzet zich. Hij kan dit niet aanvaarden.

Als Jezus knecht wordt, wat moet hij, de knecht, dan? Petrus is bereid Jezus te dienen, maar hij wil niet door hém gediend worden. Het ontgaat hem dat een mens pas nederig is, wanneer deze niet alleen bereid is een ander een dienst te bewijzen, maar ook zlf een dienst van een ander kan ontvangen. Niet geven, maar ontvangen. Wat kan dat moeilijk zijn!

Wanneer Jezus zegt dat Petrus geen deelgenoot is, wanneer hij zich niet laat wassen, gaat hij om. Maar dan wil Petrus naast zijn voeten, ook zijn handen en hoofd gewassen hebben. Jezus reageerde vast met een glimlach. Alsof het om díé reinheid gaat. Alsof Jezus zegt: ‘Beste Petrus, je hebt je vanochtend toch gewassen?’

In het begin van het Johannes-evangelie wordt de naam van de discipel van wie Jezus hield, niet genoemd. (Johannes) Nog eerder is er een anonieme getuige, ook iemand uit de kleine kring van dierbaren om Jezus heen. Ook haar naam wordt niet genoemd. (Zijn moeder.) Het is alsof de evangelist de vrouwen en mannen die zijn verhaal horen, uitnodigt om hun eigen namen in te vullen. En zo het verhaal verder dragen.

Het helder water stromend uit jouw bronnen

wast onze voeten, zuivert onze wonden.

Als boden van jouw vrede, hier begonnen,

zo worden wij de wereld in gezonden.

Een gezegende Stille Week.

Hartelijke groet, Greta Huis

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten in de provincie Groningen (zie ook onze website www.vrijzinnig.nl/groningen) Voorganger: mevr. G.F. Huis, Kruisweg 10, 9919 BB, Loppersum. Tel.: 0596-203755 (gretag.f.huis@gmail.com)

                                                                                                                                        

P.S.

1. Kort voor Pasen ligt de nieuwe Vrijzinnig op de deurmat. Daarom geen Paasbrief. A.s. zaterdag krijg je als het goed gaat een mail van Ate met een link voor een digitale Paasviering. We zijn overdonderd door het aantal mensen dat naar het eerste bezinningsmoment heeft gekeken en de vele reacties per mail en telefoon. Dank!

2. De link naar de digitale thee van dinsdag 29 maart om 15:00 uur:

https://us05web.zoom.us/j/84934521115?pwd=V0kzQk1rRkhWZzl6eGdCTGlXeXlnZz09

Vervolgens klik je op ‘toepassing kiezen’ en vervolgens klik je op ‘koppeling openen’. Heb je nog niet eerder meegedaan, welkom(!!) maar dan moet je eerst zoom downloaden nadat je op de link hebt geklikt.

Deel dit