PROVINCIALE VERENIGING VAN VRIJZINNIGE PROTESTANTEN GRONINGEN

So, this is christmas

De Beatle John Lennon zong: "So, This is christmas'.

 Zo, dit is kerst, oftewel: So this is christmas, zo begint één van de bekendste kerstliederen uit de popmuziek. Het is van John Lennon, één van de Beatles. Aan deze regel moest ik denken terwijl ik het nieuws tot me nam. De afschuwelijke oorlog in Oekraïne. De voortdurende bombardementen van Rusland op energiecentrales, belangrijke infrastructuur en burgerdoelen. Met als gevolg doden en gewonden en miljoenen mensen verstoken van warmte, licht en water. Soms enkele uren, soms dagen of weken. Terwijl het vriest dat het kraakt. Zo, dit is kerst in Oekraïne.                                                                                                                                            

Kerk in Actie wil onze aandacht deze maand vestigen op de erbarmelijke situatie van vluchtelingen in Griekenland. Het gaat om kinderen en volwassenen uit Syrië, Afghanistan en Iran, die in Griekenland in uitzichtloze procedures belanden. Vluchtelingen die in Griekenland aankomen, wacht niet het welkom waarop ze hoopten. Soms worden ze meedogenloos teruggeduwd de zee op. Mensen die hen willen helpen, riskeren een boete. Journalisten die over hun situatie willen schrijven, wordt de mond gesnoerd. Griekenland ontkent dat het zich schuldig maakt aan deze ‘pushbacks’. Maar volgens internationaal onderzoek werden tussen maart 2020 en september 2021 ten minste 957 vluchtelingen die het land wilden bereiken, teruggestuurd de Egeïsche Zee op. Alice, een.medewerker bij Kerk in Actie-partnerorganisatie Borderline op Lesbos, zag het voor haar ogen gebeuren. Zo, dit is kerst in Griekenland voor vluchtelingen.

Voor mensen die al moeilijk de touwtjes aan elkaar kunnen knopen is het nog moeilijker geworden. De prijzen van voedingsmiddelen en stroom rijzen de pan uit. Mensen maken keuzes als ‘heat or eat’ warmte of eten. Zo, dit is kerst in Nederland voor mensen onder de armoedegrens.

Veel mensen, ook bij ons Vrijzinnigen, vieren kerst voor het eerst of voor de zoveelste keer zonder hun echtgenoot. Wat een gemis. Of zonder iemand, omdat ze nooit ‘die ene’ zijn tegengekomen, wat een stekende pijn. Zo, dit is kerst voor het eerst zonder hem of haar. Of ‘altijd’ al alleen.

In het laatste couplet van het lied van John Lennon hoor je een koortje van jongeren op de achtergrond een eigen couplet zingen:

Oorlog is voorbij, als jij dat wilt.

Oorlog is voorbij, nu.

Was het maar zo makkelijk denkt een cynicus. Maar is het niet dát geloof wat we vieren met kerst? Dát het woord van God van alzo hoge hier menselijk aan ons geschiedt? Het verhaal van de geboorte van Jezus is een ‘tegen-verhaal’. We horen een tegengeluid. Tegen oorlog, onrechtvaardigheid, armoede en eenzaamheid horen we (in de woorden van Reinier Kleijer):

Niet de woorden

of vernietigende taal,

niet de bevelen om te moorden,

maar een kwetsbaar, teer verhaal

over engelen die zingen

van een God die liefde baart,

die met zorg ons wil omringen,

Zich aan onze zijde schaart

in de Mens die recht en vrede

voluit zaait en groeien doet,

die de wereld tot op heden

met Zijn Geest en liefde voedt.

Iedereen kerst, dus licht, toegewenst! En veel heil en zegen in het nieuwe jaar!

Hartelijke groet, Greta Huis

Deel dit