'Banning is mijn held!'

'Banning is mijn held!'

Volgens VVP-predikant Marieke Fernhout verdient Willem Banning de titel van de meest vrijzinnige theoloog van Nederland: ‘Omdat hij niet bang was om theologie, politiek, cultuur en maatschappij te combineren’.

‘Volgens Banning stond de kerk midden in de samenleving en dat was in die tijd niet vanzelfsprekend’, aldus Marieke die predikant is in de vrijzinnige Parkstraatgemeente in Arnhem. Toen zij in de vrijzinnigheid begon te werken, vond ze in de theologie van Banning datgene wat ze jarenlang in de kerk had gezocht maar nooit had gevonden: ‘Het vanzelfsprekende samengaan van theologisch, politiek en maatschappelijk engagement.’

‘Het is mede aan mensen als Banning te danken is dat je als “kerkmens” niet meer automatisch op partijen met een C hoef te stemmen. En dat is een groot goed. Mensen als Banning hebben de deuren van de kerk opengezet!’

Willem Banning (1888-1971) begon als onderwijzer en ontwikkelde zich later als theoloog tot een gezaghebbend religieus-socialist. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij buitengewoon hoogleraar kerkelijke en wijsgerige sociologie te Leiden en was hij één van de oprichters van de PvdA.

Banning is een van de tien theologen die geselecteerd zijn voor de verkiezing van meest vrijzinnige theoloog van Nederland. U kunt op hem of op een van de andere theologen stemmen.

Stem hier

Deel dit