VrijZinnig juni 2013

VrijZinnig juni 2013

De tweede VrijZinnig van 2013 ligt inmiddels bij de leden op de deurmat. Dit keer draagt het tijdschrift het thema 'reizen'. U kunt het hier ook digitaal lezen.

In het redactioneel schrijft redactielid Renske Oegema het volgende:

‘Als ik mijn ogen toe doe, ben ik in Honoloeloe’. Ik denk de laatste tijd vaak aan deze woorden van Jules Deelder. Ze staan op een kussensloop die ik eens cadeau heb gehad. Een dichtregel die doet denken aan witte stranden en blauwe zee, aan wegdromen van het dagelijks leven, het verlangen naar mooie reizen. Het is voorjaar, we hebben de eerste warme lentedagen gehad en de zomervakantie komt eraan. De tijd dat heel Nederland zijn
koffers pakt en op reis gaat.
Maar reizen doe je natuurlijk niet alleen in de (zomer)vakantie. Wanneer je maar wilt, kun je op reis. Je hoeft je ogen maar te sluiten, of een mooi boek open te slaan en weg ben je. Daar gaat dit nummer van Vrijzinnig over: reizen. Naar verre landen, naar bijzondere bestemmingen, ver weg, maar ook dichtbij. Met het vliegtuig, of gewoon in je hoofd.

De Jubileumdag van de VVP was voor velen ongetwijfeld een mooie trip down memory lane. Ontmoetingen met oude bekenden en mensen die ver weg wonen, of misschien het opfrissen van de gezamenlijheid en identiteit van de vereniging. Op de middenpagina kunt u nog even wegdromen bij mooie herinneringen met het (foto)verslag.
Arne Jonges gaat op reis in de Bijbel en laat ons nadenken over grote vragen als: Wat is je bestemming? Welke bagage neem je mee? Welke (zonne)bril zet je op?
Een andere manier van religieus reizen is het maken van een pelgrimstocht of bedevaart. Renske Oegema onderzoekt wat moderne pelgrims drijft, en Erik Jan Tillema doet een voorstel voor een vrijzinnige pelgrimstocht door Nederland, langs de piketpaaltjes van de VVP.
Reizen kan echter ook een nare betekenis hebben. Mensen worden afgevoerd of in hun vrijheid beperkt. De Regentessekerk in Apeldoorn kwam in beweging om hierbij stil te staan, en maakte een wandeling langs plekken waar vrijheid met voeten werd getreden.
Wim Wattel beschrijft het bewegen van mensen over de aardbol als gekrioel in een mierenhoop: lopen we in kringetjes, of gaan we ergens heen? Is het hebben van een doel noodzakelijk of volstaat het kiezen van een richting?

Het leven als reis, het is misschien wel de meest gebruikte metafoor. Maar in dit nummer van Vrijzinnig zien we ook dat die metafoor nog lang niet is uitgekauwd. Daarom wens ik u, heel cliché, een goede reis.

Lees de nieuwste VrijZinnig hier (PDF)

Deel dit