Vrijzinnig september 2013

Vrijzinnig september 2013

De derde VrijZinnig van het jaar ligt inmiddels bij de leden op de deurmat en draagt het thema 'Online/offline'. Het tijdschrift is hier ook digitaal te lezen.

Redactielid Annemike van der Meiden schrijft in het redactioneel het volgende:

Vrijzinnigen worden al eeuwen beschouwd als moderne gelovigen, dus moeten we in alle opzichten modern zijn. Dat betekent in dit digitale tijdperk: online zijn. De moeilijkheid van modern willen zijn, is dat je dat dan meestal niet bent. Zeker niet in de ogen van degenen die digitaal ver voor ons uit lopen. We doen ons best: pc’s hebben we redelijk onder de knie (mits er zo’n mannetjes in de buurt is voor als de boel vastloopt); van de smartphone kennen we 0,5% van de mogelijkheden; op Facebook kunnen we een foto plaatsen van onszelf, wel veel te dichtbij genomen.
Vorig jaar deed internet het ineens niet meer op mijn mobiel. ‘Heeft u gevlogen?’, vroeg de service-jongen uiterst behoedzaam. Ik bleek in de vliegtuigstand te staan. Geen idee waarom, maar ik ging weer online de deur uit. Het voelde dom. Kees van Kooten heeft een mobiel apparaat van voor de oorlog en doet op terrasjes net of hij langs pagina’s veegt. Dat is pas zielig.

Hoe zit het met de sociale media, waar we overstroomd worden met berichten van vele vrienden, waarvan we de meerderheid nooit ‘live’ gezien hebben? In dit nummer doen we een poging om het thema online-offline uit te diepen. ‘Moet je wel altijd online zijn?’ verzucht Hetty Zock in haar column. Waar blijft het heerlijke, inspirerende niets hoeven? De mobieltjes leggen we regelmatig aan het infuus, maar hoe laden wij ons op? Op de middenpagina vertellen moderne durfallen hoe sociale media hun leven echt verrijken. Er zijn ook nog gewone gemeenteberichten uit den lande, o.a. over Dode Zeerollen – prehistorie in digitale ogen. Ons redactielid Annemieke van der Veen schuwt het al te openbare en gaat liever offline naar de kerk. Met Marinus den Oudsten ging ik naar de eerste digitale dominee van Nederland, Fred Omvlee. Gelukkig een gewoon mens die sprak niet over Zijn, maar Mijn Kerk.nl, een digitaal ontmoetingspunt voor mensen die verbinding zoeken zonder kerkdrempels. Renske Oegema interviewde kerkelijk jeugdwerkadviseur Bastiaan van den Berg over voor- en nadelen van het gebruik van sociale media.

Wim Wattel neemt ons mee terug in de ‘geschiedenis der mensheid’ tot aan de voet van de Babylonische spraakverwarring. Communicatie, het is mooi, maar de ruis is er al vroeg ingeslopen. Dat leerde ik van mijn vader, Anne van der Meiden. Die schreef een boek over troost, waarover Cisca Peters schrijft. U kunt ook nog (online!) stemmen op de meest vrijzinnige theoloog. Erik Jan is intussen vader geworden van een mooie dochter Lieke. En zo blijft onze redactie echt jong! Plezier met het lezen. Wij hadden het bij het schrijven.

Annemike van der Meiden

Lees de VrijZinnig hier digitaal (PDF)

vrijzinnig september

Deel dit