Vrijzinnig december 2011

Vrijzinnig december 2011

Het is niet toevallig dat het in dit decembernummer over ontmoeting gaat. De Sinterklaasverhalen (hoor, wie klopt daar kinderen) en de Kerstverhalen staan bol van de ontmoetingen.

Maria en Elisabeth komen elkaar zwanger tegemoet en de baby springt vol vreugde op in de baarmoeder. Vreemde boodschappers -engelen- lopen in en uit en er wordt steeds geroepen: ‘wees niet bang’. Uit de ontmoetingen komen geestrijke verrassingen voort.
U komt hele onverwachte combinaties tegen, niet Henk en Ingrid ontmoeten wij, maar Dietrich en Irshad. In het artikel van Hans Dirk van Hoogstraten staat een prachtige zin: ‘je verwacht een gesprek in een sfeer van vrijheid maar je laat dat niet van de ander afhangen’. Dietrich (Bonhoeffer) lijkt bezig aan een comeback: ‘vrijzinnigen vinden de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer een grotere inspiratiebron dan de atheïstische dominee Klaas Hendrikse’, dat is een voorlopige conclusie van het IKON-onderzoek naar geloofsopvattingen in vrijzinnige kerken. Ook de Duitse theoloog Albert Schweitzer scoort hoger dan de predikant uit Zierikzee. Onze nieuwe voorzitter Erik Jan Tillema, die werkt voor IKON kerknieuws is bezig met een onderzoek hoe in de vrijzinnige kerken tegen verschillende geloofsopvattingen wordt aangekeken. Voor de VVP schreef hij de gespreksnotitie ‘Vrijzinnig spreken over God’. En aangezien de Bijbel vertelt dat wij sprekend op ‘God’ lijken, wie weet wie ons tegemoet komt.

In ons nadenken over de toekomst en beleid van de vrijzinnigheid is het woord ontmoeting prominent aanwezig: ‘uitdaging blijft om plekken te organiseren- of dat nu in kerkgebouwen is of op het internet – waar mensen zich gekoesterd en veilig weten, en kracht, moed en inspiratie opdoen om nieuwe wegen te verkennen’. Daarbij lijkt het zinnig dat in die ontmoetingen ‘toevallig tegenkomen’ en ‘opzettelijk samenkomen’ met elkaar in gesprek blijven.

Allerlei opzettelijke en toevallige elementen van ontmoetingen vindt u terug in dit nummer. Siety Boerhave roept uit in haar interview met Cisca Peters: kijk nou toch! Renske Oegema voegt daaraan toe wat er nodig is voor het overbruggen van de afstand: een zekere nieuwsgierigheid, in de spiegel willen kijken en een mate van flexibiliteit. Dan kan er van alles gebeuren. Misschien, zoals de joodse Talmoed schrijft, ‘Er zijn eigenlijk geen vreemdelingen, alleen mensen die elkaar nog nooit echt ontmoet hebben’.

voorkant vrijzinnig dec 2011


 

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Column

  • Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

    Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.