VrijZinnig december 2013

VrijZinnig december 2013

De vierdeVrijZinnig van het jaar ligt inmiddels bij de leden op de deurmat en draagt het thema 'vluchteling en koningszoon'. Het tijdschrift is hier ook digitaal te lezen.

Redactielid Renske Oegema schrijft in het redactioneel het volgende:

Kerst begint voor mij met het opzetten van de kerststal. Wij hadden vroeger een enorm groot exemplaar. In een enthousiaste bui zelf in elkaar getimmerd door mijn vader en qua formaat niet helemaal afgestemd op boom en figuurtjes. Maar met wat waxinelichtjes en lapjes stof werd het toch nog gezellig.

Fransiscus van Asissi bedacht als eerste de (levende) kerststal. Hij wilde dat het kerstverhaal zo dicht mogelijk bij de mensen kwam. Dat de beleving centraal stond en het onvergetelijk zou zijn. Een os, een ezel, wat stro. Jozef en Maria en het kindje Jezus in een voederbak. En mensen die bij de kerststal samenkomen. Een heilige, onvergetelijke plek.
Als kind was ik het roerend met Fransiscus van Asissi eens. Zo zeer zelfs, dat ik al mijn favoriete poppen ook in de kerststal wilde zetten. Maar dat mocht niet. Die hoorden er niet. Later dacht ik, waarom eigenlijk niet? Ik wilde die veilige, knusse plek delen.

Over de geboorte van Jezus worden verschillende verhalen verteld. Ons huidige kerstfeest bestaat uit al deze, en nog veel meer verhalen. Verhalen over de Kerstman en incarnatie, over koningszoon en vluchteling. En ook verhalen over de vraag waarom er niet altijd voor iedereen plek is in de stal. Of waarom er niet genoeg veilige plekken zijn voor al die mensen die ook nu nog op de vlucht slaan.
In het interview met de Parkstraatgemeente in Arnhem kunt u lezen hoe ze daar een veilig heenkomen verzorgen voor hedendaagse vluchtelingen.

Verder bespreken Corrie Jacobs en Hans Dirk van Hoogstraten beiden een boek dat indruk op hen maakte. Over de wereld als wijngaard, en over de maakbaarheid van onze samenleving en het nut van niets doen. Annemieke van der Veen schreef een overweging bij het licht van het kerstfeest.

Wat vieren we eigenlijk en waar komt het licht vandaan? Annemike van der Meiden ziet hoop in het dooplied van Huub Oosterhuis. Rick Benjamins trad aan als hoogleraar namens de VVP. We ruimden twee pagina’s in voor een samenvatting van zijn inaugurele oratie. En op de middenpagina laten we ons licht schijnen over verschillende vormen van vluchtgedrag.

Hopelijk inspireren al deze verhalen u tot een onvergetelijk kerstfeest. Bij mij thuis staat die enorme kerststal in ieder geval onder de kerstboom. Dit jaar laat ik een plekje leeg.

Lees de VrijZinnig hier digitaal

Deel dit