Vrijzinnig december 2014

Vrijzinnig december 2014

Het thema van het decembernummer van VrijZInnig is 'kwetsbaarheid'. Corrie Jacobs zegt daar in het redactioneel het volgende over: "Bij sommige woorden heb je wonderlijke associaties. 

Bij het woord kwetsbaar zag ik twee beelden. Het beeld van een beetje verwrongen pruimpje dat zelfs in het Frans kwets heet. Zo’n verfomfaaid vruchtje duikt op en maakt een beetje een zielige indruk. En er kwam een cartoonachtige tekening naar boven van een hand waar een ineengedoken vogeltje opzit. De hand biedt op het eerste gezicht bescherming, maar die hand kan ook zomaar dichtklappen. Mensen zijn kwetsbaar zeggen we, maar we kunnen elkaar ook behoorlijk verkreukelen en beschadigen. En dan al dat onverwachte wat ons zomaar overkomt. Het woord kwetsbaar kan ook snel te gemakkelijk of teveel klinken en wordt dan weer een modewoord (Alles van waarde is weerloos). Daarom legt Rick Benjamins de nadruk op autonomie. ‘Een mens kan zelf denken en moet juist in zijn kracht komen te staan’. Annemieke van der Veen noemt haar artikel gewoon ‘Auw’. En zij bekijkt hoe het thema kwetsbaarheid benaderd wordt in de huidige tijd. Christa Anbeek denkt daarbij in stappen, te beginnen met inzoomen op de concrete ervaring van het verlies. Dan kan bijvoorbeeld duidelijk worden dat wij mensen niet zo autonoom en vrij zijn als we denken: dat kunnen we zomaar verliezen. Tom Mikkers vertelt in een interview met Marinus den Oudsten en Annemike van der Meiden waarom hij over verdraagzaamheid en vervreemding een boekje schreef. Verdraagzaamheid betekent ook voor hem: ‘je verhouden tot mensen en situaties die juist niet goed voelen’.

En in dit decembernummer gaat Annemike van der Meiden in op kinderen en hun ‘flow’. Hebben veel kinderen het vermogen om hun leven zo te organiseren dat ze hun eigen kwetsbaarheid beschermen? Ons nieuwe redactielid Alke Liebich deelt met ons haar vrolijkheid over gedeelde hulpeloosheid in twintig lange seconden. Wim Wattel laat ons zien wat er in een week allemaal kan gebeuren en de vonken spatten ervan af. Op de middenpagina vindt u de ervaringen van redactieleden in het museum Catharijneconvent met de tentoonstelling ‘Ik geef om jou’. Natuurlijk zijn er weer boeken en films, die wij u graag aanbevelen en u kunt alvast de datum van 18 april noteren want dan houden vijf vrijgezinde groeperingen de vierjaarlijkse inspiratiedag. Thema: Connected, waaraan verbinden wij ons verhaal?"

Corrie Jacobs

 De Vrijzinnig is hier digitaal te lezen.

 

Deel dit