VrijZinnig december 2015

VrijZinnig december 2015

Het decembernummer van VrijZinnig staat in het teken van 'Mensenkinderen'. Dat mensen bijzonder zijn, blijkt wel uit de artikelen.

In het voorwoord schrijft Annemike van der Meiden het volgende: 

Nu al maanden trekken dagelijks horden vluchtende mensenkinderen over onze netvliezen. Wat moet je er nog over zeggen, zeker met de kerstwoorden ‘er was geen plaats voor hen in de herberg’ in het achterhoofd? Wim Wattel probeert ze Nederlands te leren. Dat valt niet mee. Met eindeloos geduld herhaalt Wim de moeilijke klanken ‘ui’ en ‘ei’, totdat hij uiteindelijk van een leerling een schouderklopje ontvangt, met de woorden: ‘Goed zo Wim!’ Ook een mensenkind met humor, vluchteling of niet.

In dit nummer gaat het over ontmoetingen met bijzondere mensenkinderen. Marinus den Oudsten en Annemike van der Meiden ontmoeten Wouter Stips, een kunstschilder van fantasievolle schilderijen en beelden. Zelf een kind van 70 met de ervaring van een oude man weet hij anderen diep te raken, zeker met zijn engelen die overal zijn, behalve op de grond.

Op de middenpagina valt het Klaas Douwes niet mee om iedere week een chronisch depressieve vrouw te ontmoeten. Wim heeft meer plezier met zijn morsige cafébaas die zich ontpopt tot een uitstekend rock ’n roll zanger. Alke Liebich wordt door een dakloos mensenkind behoorlijk uit haar comfortzone gehaald. Marinus beschrijft een oud-lerares die nog altijd goedkeuring zoekt bij Rudolf Steiner en Corrie Jacobs heeft ’s morgens
vroeg een pastoraal gesprek met Sinterklaas.

Aan de hand van Hannah Arendt lezen we over hoe Kerst je hele leven lang doorgaat: telkens moet een mens opnieuw beginnen en vooral het leven beamen. Zorg dat je als kind een pracht-volwassene wordt. Die boodschap ondergaat Annemieke van der Veen, terwijl ze als enige volwassene zonder kind naar de animatiefilm van Mark Osborn van De Kleine Prins zit te kijken.

Corrie schrijft over de profeet Ezechiël, die veel heeft moeten slikken om toch hoop en inspiratie te kunnen bieden aan wanhopige mensenkinderen. Op onze cultuurpagina een interessante Tsjechische schrijver en een bezoek aan het Dolhuys in Haarlem waar zéér bijzondere mensenkinderen te vinden waren en zijn.

Tot slot: we kregen een aantal leuke reacties op ons blad en de vraag om in ieder nummer het thema van het volgende aan te kondigen. Leek me goed om daar het redactionele stuk mee af te sluiten, zodat het niemand kan ontgaan. Meer daarover is te lezen op de middenpagina. Het volgend nummer heeft als thema: Geloven, wat heb je eraan? We zullen zien!

Namens de gehele redactie: goede kerstdagen en een mooi nieuw jaar!
Annemike van der Meiden


Lees de VrijZinnig hier

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Column

  • Column: De grenzen van vergeven

    Iemand vergeven is moeilijk, concludeert Foekje Dijk. Ze vraagt zich af: moet je altijd blijven vergeven, of zijn er grenzen?