VrijZinnig december 2016

VrijZinnig december 2016

Het laatste nummer van 2016 van VrijZinnig gaat over dromen en bevat eveneens een afscheidsinterview met oud-beleidssecretaris Corrie Jacobs.

In het redactioneel schrijft Wim Wattel het volgende:

Onlangs is in de media aandacht besteed aan 500 jaar Thomas More’s ‘Utopia’. En in deze kersttijd richten we de blik graag naar binnen om vervolgens met goede voornemens het nieuwe jaar aan te snijden. Alle reden dus om dit ‘grote’ en ‘kleine’ dromen eens op ons menu te zetten. 

Arne Jonges begint met een hoofdartikel over gelovig dromen. ‘Dromen verwijst naar een andere, verborgen of hogere wijsheid’, zegt hij, en hij illustreert dat met voorbeelden uit de Bijbel: Dromen als berichten uit de Hemel, inspirerende visioenen maar ook ijdele dromen en apocalyptische risico’s.

Bij het afscheid van onze beleidssecretaris Corrie Jacobs legde zij een link naar de dromende Jacob. Annemike van der Meiden en Marinus den Oudsten interviewden haar erover.

Alke Liebich maakt ons in haar twee bijdragen deelgenoot van de dromen van nieuwe Nederlanders en van ouderen. Annemieke van der Veen liet zich inspireren door Chagall en onderzocht zin en onzin van droomuitleg. Rick Benjamins kondigt in zijn stuk een lezing aan (noteer 10 maart!) van Catherine Keller, die in de apocalyptiek nieuwe mogelijkheden ziet: een nieuw begin waarin wij God belichamen, God doen.

Op de cultuurpagina maken we ons even los van dit gedroom. ‘God is het antwoord niet, maar eerder de vraag’, zegt Klaas Douwes in zijn bespreking van een dichtbundel van Wytse Brandsma. En Ivo de Jong geeft in zijn recensie van ‘het Oerboek’ een persoonlijk antwoord op die vraag.

Op de middenpagina’s deze keer een nieuwbeproefd menu. Wat dacht u van een waterlinzensalade vooraf, een insectenburger met honing à la Baptiste en een heerlijk appeltje-eitje toe? Of schuift u liever op pagina 15 aan bij Resto van Harte?

Als uitsmijter nodigt Klaas Douwes ons op de achterpagina tot dagdromen uit. To follow your dreams or to cancel them, that’s the question…

Lees hier de VrijZinnig online (PDF)

Deel dit